Műhelymunka, avagy roloplan a varrogép alatt/1

Share Button

Valahogy két évvel ezelőtt született meg az elhatározás bennem, hogy ismét nekiveselkedjek egy újabb nagyobb méretű kantárosnak. Mivel a formavilágát nagyon szeretem a hőskori ‘900-as sárkányoknak, így az alternatívák száma is elég szűkre csökkent, de annyit azonban eldöntöttem, hogy egy időigényesebbe fogok bele. Hosszas kutakodás után találtam rá újra a rég ismert http://www.roloplandrachen.de oldalon az egyik szépségre, amit a változatok alatt “ritkaság” névvel illettek.
Az eredeti 5 méteres gerinchosszal és közel 4 méteres fesztávval büszkélkedhet, ám (kis ország – kis sárkány)  a gerincméretét 3 méterben maximáltam és arányosan kicsinyítettem a többi méretet. Színkiosztásban is szerettem volna aránylag korhűnek tervezni, így a fehér orrvitorla, piros-zöld-sárga lett a befutó panelkiosztás fentről lefelé. Az anyagát tekintve erős színeket akartam használni ráadásul ekkora feszített vitorla mellett elkél az erős anyag, így a 60 grammos spinakker mellett döntöttem. Egyedüli képzavar lesz a piros vitorla – piros szegőszalag és az UV sárga belépő él tokok, de püff neki, legalább leugrik az égboltról.

Az alkatrészek rendelése után/közben már látszódott, hogy sokat kell majd méretezni és az építési sorrendeket sem árt betartani. Elhatároztam pár dolgot, pl. nem fogom az egyszerű megoldásokat választani, hadd zabája az időmet! Gerincnek 10/8-as -, szárnyakhoz 8/9-es karbont használok, eddy csatlakozókkal. A gerinc 4 darabból fog állni úgy, hogy az  eddy-n keresztül 8-as szár lesz áttolva, erre kerül rá egy külső toldóval a 10-es cső, hogy ne repedjen be. A terven rengeteg karika szerepel, ebből is elhagyok néhány helyről.
Na, akkor nyeszeteljünk!

folyt. köv.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!