Hogy is van az a négyzsinóros Forradalom?

Share Button

Mikor a fékes irányításról beszélünk, mindezt “precíziós” sárkányokkal kapcsolatban, akkor szinte alapvetés, hogy Revóról van szó. Maga a “Revolution” szó “Forradalmat” jelent, ami az 1989-es megjelenését illetően -ekkor még Neos Omega néven futott- maga volt a csoda. Az addig ismert kétzsinóros világ repüléséhez képest megdöbbentő manőverek, szögletes irányváltások és fékek használatának köszönhetően trimmelhető repülés, a hátra irányú repülés és a nagy sebességváltások sárkánya lett a Revó. A sárkány sok anyag és alakváltozáson ment át, még a legutolsó Magyarhoni beszerzés is mutatott különbséget az azt megelőzővel. Szemmel látható, hogy mindenki ilyesmire vágyik, a Revó köré szerveződnek a csapatok, a csoportos események, tény, hogy a legjobban repülhető sárkány ezen kategóriában. Holott a négyzsinóros sárkányok világa korántsem korlátozódik a fenti sárkányra, volt szerencsém a Benson féle Airbow-al repülnöm, Dropkick-el, Mojo-val és még egy párat megkóstoltam, de a stabilitás-repképesség-kontroll aranyháromszögben eddig mindegyik elvérzett. Talán az Airbow volt némi unikum…
De ez a bejegyzés sokkal inkább egy új, eddig nem látott sárkány és annak videóját hivatott bemutatni, ami talán egyszer -szigorúan a videók alapján- ringbe léphet a fent nevezett egyeddel. A sárkány Fulcrum (micsoda név!) névre hallgat, amit Carl Robertshaw és Jon Trennepohl alkotott. A videón jól látható, hogy közepes szélben repülik, tehát mondhatni optimális körülmények között. Nem ismert a sárkányt irányító tudása és az sem, hogy ez mennyire prototipus, van-e még finombeállítással elmaradás? Minden esetre a sárkány szépen repül, a manőverek szemrevalóak. Ami megdöbbentő számomra, hogy lebegésben/álló helyzetben milyen stabil. Lehet, hogy itt az új forradalom?

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!