Formabontót akarsz? Sárkány a megoldás!

Share Button

Hollandiában a víz léte egy részről lételem, más részről több mint probléma, mi több egy gát a túlélés kulcsa több millió ember számára. Ez a gát tulajdonképpen a kb. 120-150 km hosszú Amszetradmi öböl partszakaszának védelmére jött létre, amivel a tenger irányából hermetikusan lezárható a víznyomás, így a viharos időkben megállítja a tomboló tengert, a szárazföld elöntését. A munka gigászi volt, kb. 100 évvel ezelőtt kézi erővel épült, azóta sokszor megújulva, karbantartva kiegészítve teszi a dolgát.
A jubileumához közelítő építmény felújításához kapcsolódóan egy bizonyos Daan Roosegaarde művészeti installációkkal dobja fel a gátat néhány hétre.  A tervek szerint sárkányokat helyeznek el, amelyekhez többcélú zsinórt is fejlesztettek acélszál és műanyag felhasználásával. A zsinór ez estben több célú lesz, első sorban ugyebár mint eresztőzsinór teszik dolgukat, speckó bevonattal vannak ellátva, ami a nap erejét eltárolva éjszaka fluoreszkálni fognak, és végül, de nem utolsó sorban a húzóerőt energia előállítására is alkalmassá tették, amit munkára fogva a gáton vezető bicikli út megvilágítására használnak majd. Hogy ez utóbbit miként érték el, arról nem szól a fáma…  A sárkányok 150 méteres repülési magasságot fognak elérni, így a látvány meglehetősen impozáns lesz.

A projekt neve: Icoon Afsluitdijk
Várjuk a látványt, baromira érdekel a végeredmény!

studio-roosegaarde-icoon-afsluitdijk-1

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!