Kiteman – Magazin

Share Button

A Pacific Power vállalat reklámja a 70′-es évek végétől a 80′-as évek derekáig futott rendszeresen. A Pacific Power többek közt nagyipari áramszolgáltató révén, nagyteljesítményű vezetékhálózattal is rendelkezik, így a Kiteman reklámokat, a szombat reggeli gyerekműsorok közé szúrták be, céltudatosan nevelő és balesetmegelőzési jelleggel. A szolgáltatónál Kiteman saját telefonvonallal rendelkezett, hogy sárkányozásból fennakadt eszközöket be lehessen jelenteni, mert ugyebár nagy valószínűséggel a földre lóg a sárkány vezetéke, s ezt mint tudjuk a leszakadt vezetékeknél is, bizony bizony veszélyes móka akárcsak megközelíteni is. A reklám egyik mondata is erről szól: “Csak pamut, len vagy nylon zsinórt használj, soha nem fémszálú dróttal erősített zsinórt! Nedves zsinór is veszélyes!” Érdekes, hogy régen milyen anyagokból épültek fel a sárkányok.  Így a Portland-i cég a reklámokat oktató jellegűre készíttette, sok hasznos tanáccsal az akkori sárkányokhoz.
Az azóta feledésbe merült Kiteman-t pár éve újra felfedezte magának az azóta felnőtt nemzedék, s kultúrtörténeti ikonként tiszteli ismét, hisz nagyon sokáig a sárkányok eresztése nem móka, s főleg nem a gyerekek játékszere volt. A sárkányozás “gyerektörténeti hajnalán” az elektromos szolgáltatónak sokszor meggyűlhetett a baja ezen játékokkal, s jópár baleset is történhetett, ha jól olvastam a sorok között. Szóval megszületett Kiteman, aki gyerekek millióit tanította biztonságosabban eregetni. Kanyarodjunk magához a reklámhoz:

A vállalat a következő tanácsokkal is ellátta a lelkes kis eregetőket:
-Eregetni csak nyílt területen, távol a villanyoszlopoktól, légvezetékektől, alállomásoktól, fáktól és egyéb akadályoktól.
-A sárkányok anyaga legyen fából vagy műanyagból, ne fémből vagy mylar-ból. Csak ruhaanyagból készítsd a farkát.
-Csak pamut, len vagy nylon zsinórt használj, soha ne fémszálú dróttal erősített zsinórt! Nedves zsinór is veszélyes!
-Csak száraz időben reptesd a sárkányt. Villámlás esetén se reptess sárkányt.
-Ha egy sárkány fent akadt egy fán, ellenőrizd, hogy biztos nincs elektromos vezeték a közelben, mielőtt felmásznál érte.
-Ha a sárkány légvezetéknek ütközne, engedje el a zsinórt azonnal. Ne húzd a zsinórt, és ne mássz a sárkányért.
-Soha ne próbáld meg leszedni a sárkányt egy elektromos távvezetékről. Ehelyett “Hívd Kiteman-t” a Pacific Power ingyenesen hívható számán 1-888-221-7070.

Mivel egyenlőre több hivatalos információt nem találtam róla, így nézzetek rá néha Kiteman facebook oldalára.
Kiteman kultikus mondata:
-Mi a helyzet kisbékák?

Share Button
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!