William Abner Eddy – Cikkek

Share Button

Úgy gondolom, hogy ideje a sárkányozás jeles személyiségeiről megemlékezi ezen az oldalon is. Szerintem nagyon kevesen vannak, akik ne ismernék Eddy találmányát a gyémánt alakú sárkányt, így vagyok ezzel én is, viszont semmit nem tudok a történetéről. No, lássuk!

Eddy-Title-small1850-ben látta meg Eddy a napvilágot New York-ban. Már fiatal korában érdeklődést mutatott a sárkányok iránt, saját maga építette repülő eszközeit. 15 éves korában sikerült egy lámpást magasra felemelnie egy hatszögletű sárkánnyal. A lámpáshoz egy kék lencsét is erősített, ezért a környéken lakók körében sikerült egy kisebb fajta izgalmat összehozni. A kor megszokott típusai a hatszögletű és a pajta ajtó (barn door) sárkányok voltak, amelyekhez hosszú farkat kellett kötni, hogy stabilizálják az eszközt.
Tanulmányai során pénzügyi ismereteket szerzett, amit később a New York Herald újságnál mint vezető könyvelő kamatoztatott, sőt megcsillogtatta újságírói vénáját is.

Eddy karrierje szépen ívelt, idő közben családot alapított, de különös hobbijától a sárkányozástól nem fordult el. Viszont a sárkányokhoz fűződő viszonya megváltozott, felnőtt fejjel a reptetésekről, tervekről jegyzeteket készített, majd elképzeléseit formába öntötte. Eddy kiváltságos helyzetben volt. Az újságnál alkalma nyílt találkozni az akkori feltalálókkal, a friss tudományos ismeretek szinte kopogtattak az ajtaján. A szerkesztőségbe folyamatosan érkeztek a felfedezésekről és újításokról szóló hírek, gondoljunk bele abba a helyzetbe, amikor még nem volt telefon. Levelek, személyes találkozók és “riport” jegyzetek. Az 1800 években jelentősen megnőtt a repülés iránti érdeklődés, a szél, az ehhez szorosan fűződő meteorológia tudomány és annak megértése mondhatni “sláger témák” voltak, nem beszélve a repülési alapelvekről.
Margaret_Eddy_with_her_father's_kitesEleinte a hatszögletű sárkányokkal kezdett foglalkozni a beállításokról és változtatásokról folyamatosan jegyzeteket készítve. Első sorban az akkor bevett szokás szerint egy zsinórra több eszközt kötve próbálta minél magasabbra ereszteni sárkányait. Ám a hagyományos hatszög sárkánynak alapeleme volt a farok, ami a sorba kötéskor kimondottan zavaró volt, Eddy megoldást szeretett volna találni erre a problémára.

1883-ben új korszak köszöntött be a “tudományos” sárkányok világába, elkezdődtek az alsó légkör sárkányokkal emelet  műszeres mérései. A magasság ostromlásához megbízhatóbb eszközökre volt szükség, mint a hatszög sárkányok, a szél szűkös tartományát repülve, farokkal, nem számított a fent megnevezett kategóriába valónak. Douglas Archibald  a meteorológia területén jeleskedett, műszereit egy egyenlő oldalú rombusz sárkánnyal emelete, amin nem volt farok, keresztmerevítője hajlított (dihedrál) volt, stabilitás szempontjából pedig megbízhatóbb volt mint a hatszögek. Eddy 1890-ben értesült erről a sárkányról, majd tudomást szerzett egy bizonyos maláj fajtáról, ami farok nélkül is képes volt repülni. Figyelme egyre inkább a gyémánt forma felé fordult.

eddy_eddykite_mono_250Eddy a feljegyzésekből informálódva folytatta kísérleteit a farok nélküli sárkányok stabilitásának terén, még mindig a hatszög és egyre többet a gyémánt alak foglalkoztatta, egy esetben említést tesz a forrás, hogy a sárkány közepén egy gyémánt alakú lyukkal is próbálkozott a feltaláló a stabilitás fokozása érdekében.
1894-ben feljegyzett egy fontos részletet, miszerint addig egy zsinóron voltak rögzítve a sorba kötött sárkányok, tehát kantár nélkül, egy ponton (front-hátoldalon), majd ezen a feltaláló változtatva egy zsinóron, de kantárszárakon kötötte sorba őket! [Eddy – a Scientific American – szeptember 15, 1894] A független kantárokon, de egy zsinóron repülő, még farokkal szerelt sárkányokkal Eddy elérte becslések alapján az 1200-1600 métert. A farok elhagyása komoly előrelépést jelentett volna, így nekikezdett ezen dolgozni. A farok elhagyása azonban stabilitási problémákhoz vezetett…

Thermograph-trainAz 1893-as Chicagoi világkiállításra Eddy mint újságíró ellátogatva hosszasan elidőzött az Indonéz Jávai standnál. Végre kézbe foghatta a maláj sárkányt, és konstatálta, hogy mind méretre, mind anyagra teljesen eltér az övétől. Többek között a keresztmerevítő dihedrál meghajtásával, a két merevítő metszéspontjának rögzítésén kívül, a maláj sárkány tanulmányozásával sikerült kialakítani a ma jól ismert Eddy gyémánt alakú sárkányt farok nélkül. A sárkány működött, aminek hamar híre ment.

page19_51894-ben Eddy meghívást kapott Blue Hill-re, hogy segítsen a farok nélküli modern sárkányával a meteorológiaia eszközök emelésében. Kísérleteztek a sárkányok anyagának válltoztatásával és a csörlőkkel a siker érdekében. Az áttörést egy új, 1 (!) kilós eszköz emelése jelentette, amit 5 sárkány emelt 450 méter körüli magasságba.

Később hazatérve Eddy a légi fényképezés irányába fordult, sikerült elkészíteni a nyugati félteke első sárkánnyal emelt légi fotográfiáját.
Később visszahívták Blue Hill-re, de ekkor már csak a meteorológiai eszközök és a technikai szaktudása miatt. Eddynek nem volt szerencséje, ugyanis időközben átálltak a nagyobb emelőerejű, megbízhatóbb Hargrave dobozsárkányra.

Érdekes adalék, hogy Eddy szabadalma szinte majdnem egyszerre futott be a szabadalmi hivatalba a egy bizonyos Woglom nevű úriembertől. A két sárkány alig tér le egymástól, meghökkentő a hasonlóság. Annyit lehet tudni, hogy a két feltaláló párhuzamosan fejlesztette saját sárkányát, sőt nem egyszer egy helyszínen eresztették sárkányukat.

page19_11Eddy még párszor hallatott magáról, pl. éjszakai felvonuláson színes világító testeket emelt, fényképezett a belvárosban, hajós életmentő felszerelést emelt a víz fölé, de részt vett rádióantennák emelésében is.page19_15     Egy érdekes adalék még az is, hogy egyszer egy légifényképpel buktattak le fagylalttolvajokat, ahogy a hátsó kertben eszegetik a corpus delicti-t, azaz a bűntárgyat.

Nem tudni, hogy szerencséjének köszönhető-e, hogy a farok nélküli gyémánt alakú sárkányokat ma Eddy-nek nevezzük, tény, hogy sok hasonló gondolat szökött szárba, öltött sárkányformát. Az biztos, hogy a világ bármely pontján, ha kéred, hogy rajzoljanak le egy sárkányt, akkor nagy valószínűséggel egy Eddyvel nézel majd farkasszemet.

page19_8

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!