XVIII. Sárkányok napja, Szentkirályszabadja – Beszámolók

Share Button

11951195_900315676714316_6216330232501786857_nSzinte az iskolakezdés után pavlovi reflexszel indulok meg a sárkányaim felé, beérett az idei Sárkányok Napja, ideje menni. Sokadik alkalommal indulunk ide, tudható, hogy a terület nagy, a vendéglátás szívből jövő.
SN_plakat_2015Az eseményt megelőző hetekben mintha a szokásosnál kisebb lett volna a hírverés, de az utolsó héten a magamfajta (sárkányokkal felszerelt) szemmel láthatólag  nem maradhatott ki a kampányból. Azt hiszem, talán idén volt a legnagyobb nyírt területünk, ezért hatalmas hála! No, de kezdem az elejéről!

A szokásos házi behírezés után a fórumon kezdődött idén is a szervezkedés, sajnos ahogy közelítettünk a kijelölt időponthoz, úgy romlottak az előrejelzés szerinti időjárási tényezők. Eleinte még egy elnyújtott “hullámzó” hidegfront végébe sikerült volna megérkezni, de aztán egyértelműsítették: csak szombaton várható a jelentős mennyiségű csapadék, a szél erősödni fog. Végül is ez jól hangzik!
P1410160Péntek reggel fél 10-kor, nyakig felpakolva indultunk Kristóffal, és még dél előtt sikerült megérkeznünk. A helyi erők már kezdtek lepakolni, irány sátrat verni. Mivel a család is velem tartott erre a hétvégére + egy barátomék is jöttek, így a nagy sátor után további hárommal is meg kellett küzdenem. Nem unatkoztunk, ahogy befejeztünk usgyi, segíteni a helyieknek. Nap közben szép lassan megérkezett a kemény mag, kezdett a rét út felöli része sátrakkal, lakókocsikkal megtelni.
IMG_5376Az este folyamán előkerült a nagysátorban minden földi jó, bográcsos lecsó, paprikás krumpli, sütemények és gyümölcsök mindenféle párlatai. Betegre ettem-ittam beszélgettem magam. Az éjszaka folyamán még egy szabadcsapat hajnali 3-ig sárkányokkal szelte az eget.
Nem ez volt az éjszaka egyetlen történése, ugyan is kaptunk egy folyamatosan szakadó zuhét, amiben többedmagammal szerény hajlékunk védelmével töltöttük hajnalig az időt. Lehet, hogy a 2015-ös évből az esőkre fogunk emlékezni?

P1410171Reggel 9-ig tartott a vizes kiképzés, majd később feloldozást kaptunk a további kötelező zuhanyból. A felhők vészjóslóan megmaradtak, de a szél kielégítően fújt. 10 óra felé megérkeztek az első látogatók, beindult a gépezet. Mindenki találhatott magának elfoglaltságot, kutya agility show, íjászat, old timer motorok, népi játékok, sárkány szépségverseny, gyerek előadások, zsonglőr bemutató és oktatás, lovaskocsikázás, arcfestés. Sárkányok terén volt egyzsinóros kötelékreptetés egy padról, de a Parndorfer Drachenverein által hozott gömbhalak is előkerültek. A baráti társaságok tagjai is aktívan sárkányoztak, délutánra megtelt a légtér. P141020911998875_900315646714319_513184771712870040_nSzentkirályszabadja a sárkánykészítésben viszi a prímet, ezúttal is két nagy katonai sátorban 8 féle sárkányt lehetett készíteni megannyi segítővel, egész nap tömve voltak a sátrak gyerekekkel és szüleikkel. A meghirdetett buborékfoci egész nap csúcsra volt járatva, egy kör erejéig magam is beszálltam, adtam az ellenek!
Sajnos a csúnya éjszaka után meg kellett hozni a fájó döntést: este indulás haza, így ez a beszámoló is csak eddig tart…
A cuccainkat még mindig szárítom, az új sátor beszerezve.

11949317_900317823380768_4538890912536234224_nKerüljön a summához annyi, hogy igazán jó hétvégénk volt. Az eső legalább nem nap közben esett, így minden program meg volt tartva.
Nap közben figyeltem, hogy a helyiek mindenhol ott vannak, a gondos szemek hiányosságok után kutattak. Kicsit átgondolva elképesztő, hogy mennyi energia kerül bele egy ilyen rendezvénybe, hogy a családok és a kilátogatók jól érezzék magukat. Sátrak épülnek fel, megannyi program kerül leszervezésre, rengeteg segítővel készülnek el az előre előkészített sárkányok, csupán azért, hogy mások jól érezzék magukat. A sárkánykészítők egész napjukat egy asztal mellett görnyedve tették népszerűbbé a sárkányozás kultúráját. Hatalmas köszönet mindenkinek, akik ezt a hétvégét megálmodták és segítettek valóra váltani! Jövőre ugyanitt… egy jobb sátorral!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!