V. Zebegényi Sárkányfesztivál – Beszámolók

Share Button

Na, hol is kezdjem?
Már a nyár közepén a Fb használóknak esélyük sem volt, hogy feledésbe merüljön szeptember harmadik hétvégéje. 100 napos visszaszámlálással, napi rendszerességgel szembesítették az emberfiát/-lányát, hogy mennyit kell még kibírni addig, amíg szabaddá nem tehetem magam.
11219618_1648998632052128_3589374780213709403_nA beszámolóhoz hozzá kell tartozzon, hogy a szervező fiatalok elköteleződése miben sem nyilvánult meg jobban, minthogy lelátogattak a Pákozdi Sárkányeresztő találkozóra, noha ezt épeszű ember nem tette meg aznap a monszunszerű eső miatt. Már ott nőtt a respekt!
A fesztivált megelőző időszakban azt is érezni lehetett, hogy idén belehúznak, emelik a tétet. A meghirdetett programok sora gazdag volt, a zenei paletta ezúttal egyedien színes. A fesztivál kibővült  Volt rádiós, majd szombaton Tv-s riport, még úgy is rájuk akadtam, hogy nem is kerestem, illetve nem az általam megszokott csatornákon. Az esemény Fb oldalán eszméletlen gyorsan nőtt a résztvevők száma.

P1410488Mivel megkértek minket, hogy reggel 9 előtt érkezzünk, így Ricsi kartárssal hajnalok hajnalán indultunk. A korai érkezés jó oldala annyi, hogy még volt esélyünk a magunk örömére a teljes placcot birtokolni…. miután elvégeztük a sátor és és egyéb repülésre alkalmas eszközök összeszerelését. A délelőtt szemmel láthatólag beindult a gépezet, mindenki pakolt, a eddig megszokott kisméretű sárkánybusz kibővült egy nagy busszal. A sárkánydomb teljes felülete be lett fogva a fesztivál idejére, teljes fűnyírás várta a fesztiválra érkezőket, átgondolt volt színpad és kiszolgáló sátrak elhelyezése is. Külön zónában kaptak helyet a pihenésre vágyók, a Sárkányspejz és designvásár és kiállítás. A bejáratnál információs sátor és sárkányépítő műhely kapott helyet… még leírni is sok!
P1410464A nap folyamán az aggodalomra okot adó előrejelzést sutba lehetett dobni, langymeleg szellővel támogatott gyönyörű napsütés várta fesztiválozókat. Ezúttal a zenei kínálat a helynek megfelelő volt, láthatólag nagy hangsúly került a fellépők és a stílus megválogatására. A dombtető és a Duna felé eső placc teljesen megtelt a közben gőzerővel működő sárkányműhelyben készülő sárkányokkal. A sárkánykészítés nagyüzemi formában, több -ha jól számoltam 6- vezetővel működött. Az innen kikerülő és otthonról érkező sárkányok hamar szárnyra keltek, a légtér megszeplősödött tőlük. Újra kibontakozni látszódott a piknik hangulat. A sátrunkhoz folyamatosan érkeztek a tagok, jó volt újra találkozni mindenkivel, a sátor ismét bázisként szolgált.
P1410503Volt szerencsénk besegíteni a helyieknek némi lampion szerelésbe és aggregátor nógatásba, majd este ismerkedő körbe kezdtünk kezünkbe a csatos üvegekkel. Később előkerült egy világítós frizbi. Az esti koncertek és fellépők hozták az elvárásokat, nagyon bejött a kínálat. Önfeledt fesztiválozók hajnali 1-ig nyomták az ipart… majd szinte menetrendszerűen megérkezett a felhőszakadás. Reggelig eltartott szokás szerint.

P1410535

P1410556A vasárnap reggel nem hozott meglepetést, a sátorból kibújva a környező dombokon megülő felhő és párafoltok nem sok jót jósoltak. Viszont nem esett. A reggeli kötelező kávévadászat és szárítást célzó mozdulatsorok után kihasználtuk ismét a nagy területet, a szél erősödött, majd szép lassan kibújt a nap. No, a szél odáig erősödött, hogy a szárításra kipányvázott Codyt majd’ elvitte a szél, dél körül sikerült felhúznunk. P1410571Mivel aznap csak kevesen voltunk, így egy 10 perces menet után lehoztuk, túl veszélyes volt, sokan voltak alatta. A szél később odáig erősödött, hogy a sátrat jobbnak láttam lebontani. Később még egy körre felkerült a Cody, de kifáradtunk hamar. A délután az érdeklődők gyorstalpalójával telt. A Gryllus Vilmos koncertnek nagy sikere volt, ismét teljesen megtelt a színpad előtti tér.
Sajnos 5 körül el kellett hagyjam a helyszínt, rövid búcsúzkodás után a hátsó úton jöttem le a dombról.

Nehéz summázni… Azért nehéz, mert nem találtam oda nem illőnek, elhibázottnak semmit ömlengeni meg nem szeretnék. Szemmel láthatólag a kezdeti alig 1-200 fős rendezvény komoly, érett fordulatot vett. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a rendezők tudomásom szerint mindezt önerőből, – támogatás nélkül – szervezik. P1410367A shopban vásárolható szuvenírekkel lehetett támogatni ugyan a rendezvényt, de ez esetben nem beszélhetünk haszonról. Több hónap, több ember munkáját láthattuk lecsapódni ebben a két napban. Mindezt azért, hogy Te kedves olvasó eltölthess egy vagy két feledhetetlen napot a sárkányok jegyében. A színvonal egyértelműen emelkedett mind infrastruktúrában, mind fellépőkben, mind kiszolgálás terén és a teljes fűnyírás nagyban segítette a komfortérzet emelkedését. Az autók kivonása a dombról újabb területek besárkányozására adtak lehetőséget, ez nagyon jó volt. Köszönet a szervezőknek mindenért, becsüljük meg őket, kevés az ehhez hasonló társaság! Mindezt pedig a sárkányozás ártatlan témakörére építeni több mint boldogság számomra. A két nap alatt nem volt villanyszámla, politika vagy migránshírek, nekem sikerült

S Z A B A D D Á T E N N E M
magam!

humanual képei innen érhetőek el

P1410506

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!