Eszencia Maoriföldről – Magazin

Share Button

A mai napig ami legjobban megdobogtatja a szívem, ha egy sárkánynak története van. Legyen az egy adott eseményhez köthető vagy esetleg tradicionális darab. Az alábbi ez utóbbi kategóriába tartozik.

Létezik egy sárkány aminek az a neve, hogy manu tutkutuku. A sárkány egy tradicionális maori darab, amit reptetnek kedvtelésből is, de jóslásra is használták. A törzsek közti villongások előtt reptették meg ezt a sárkányt, ha röpte egyenletes, akkor a csata kimenetelét szerencsésnek vették, ha ingott/kacsázott, akkor azt rossz végkifejlettnek vették, kerülték az összetűzést.
Talán érdemes megfigyelni, hogy a sárkányt nem kizárólag a repülést szolgáló felülettel látták el, hanem a két oldalon látható szálak és az alul látható fonott kiegészítőkkel díszítették fel.
A formája változatos lehet ami jelentheti azt, hogy több alakban is készítik vagy a képeket a netre feltöltök nem voltak tisztában a modellel. Ahogy a “vitorla” részleteit és kidolgozását nézem, a technika és az anyag hasonló, lehetségesnek tartom, hogy ez a név mögött az alak elenyész…
Csodás darab!

manu tukutuku

manu-tukutuku

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!