Sárkányépítés az aszimmetria jegyében – Beszámolók

Share Button

CaptureKezdhetném onnan a beszámolót, hogy az éves eseménynaptárt már januárban összeállítva vadásztam a közeledő programok plakátjaira. Mivel közeledik a Húsvét, ellátogattam a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely oldalára és keresgélni kezdtem. A programot meg is találtam, de… de ez meg mi? 2 napos sárkánykészítő műhelymunka Bodoczky Istvánnal és Bodóczky Antallal? Neeem, ilyen nincs, úgy is elmarad… vagy valami ilyesmi… A történethez hozzá tartozik, hogy Vele/Velük még nem sikerült találkozni eleddig.
Gondolva arra, hogy olvassák azok is, akik nem jártasak a sárkányos világban íme a méltán híres Istvánról bővebben egy cikk. Sárkányos körökben aszimmetrikus repülő műveivel világszinten ért el sikereket, nyert díjakat. 1983-ban kiadásra került a “Sárkányépítés”, majd ’89-ben a “Papírsárkány” című könyv. A világ több országából hívják meg egyedi sárkányai építését bemutató műhelymunkákra.
Hosszú töprengés helyett gyors jelentkezéssel billentettem ki magam a merengésből és nehogy érdektelenség miatt elmaradjon a program megosztottam a plakátot a Fb-on.
Mint később kiderült Komi és Gyuri is így tettek, nagyszerű!

A húsvét előtti időponttal a mi hosszú hétvégénk igazán hosszú lett, rövid egyeztetés után csütörtök reggel megérkeztünk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyhez.

Bemutatkozáskor felfedtük kilétünk, jelen, itt vagyunk, képviseljük a sárkányos társadalmat.
P1370198A program kivetítős előadással kezdődött, ahol szélesedhetett tudásunk a sárkányozás kialakulásáról, történetéről, felhasználási módjairól. Érdekes volt hallani arról, hogy egyes témákban személyes részvételük története is szerepel. Számomra roppant érdekes volt, hogy Tóni “édesapja árnyékában” miként tudott egyedi sárkányaival figyelmet és elismerést kivívni.
Rövid szünet után belekezdtünk az első sárkány készítésébe. A vitorla ezúttal szalvéta volt, amire Japán kimonófestés technikájával hoztunk létre mintát. Hajtogatás után mártva – majd kibontva fantasztikusan színes és geometriailag szabályos alakzatokat kaptunk.  P1370229További vitorlák is készültek, de ezúttal negatív vagy pozitív sablonokkal, fröcsköléses mintázással vagy nyomatolással.  A vitorlák minden esetben kiterítve száradtak.
Vendéglátóinkat munkálkodásunk közben ugyan láttuk sürögni-forogni, de csak eztán szembesültünk azzal, hogy bizony, terített asztal vár minket!

Ebéd után nekiálltunk fejenként egy pár papírpauszból készülő eddy-nek (ami maláj, mert farka volt), amit reményeink szerint majd sorba kötünk. Egyedi, mindenki maga által elgondolt felület volt a feladat és a sárkány elkészítése. Khmm, hogy őszinte legyek láttam az enyémnél kimunkáltabb darabokat is…. P1370259A délután alatt még összeragasztottuk a szalvéta sárkányokat, fel is kantároztuk ezeket és egy horgászbot segítségével próbaröptébe is bocsátkoztunk. Nem volt gond, mindegyik sárkány átesett a tűzkeresztségen. Még az eddyknek is nekiálltunk, de az idő rövidsége miatt már nem lett mind befejezve. Folyt. köv. holnap.

A műhelyt elhagyva hármunk programja gyakorlatilag a sárkányozás témakörének totális szétcincálásával, némi otthonról hozott elemózsia és alkoholos italok elfogyasztásával folytatódott.

P1370270A péntek reggel videók nézésével kezdődött, majd az előző napról félbe hagyott eddy-ket fejeztük be, végül sorba kötöttük. Mondhatom, hogy a nap egyes számú fénypontja volt, amikor a közeli parkolóba kiszéledt a társaság és a kavargó szélben új értelmet kapott az addig csak bambusz-ragasztószalag-papír-cérna egység és megindult az ég felé. Mindössze 2 perc volt amíg repültek, de az autók meg-megálltak, a sétálók telefonjaikkal fényképeztek… mi pedig széles vigyorral néztük Tónit futkozni a horgászbotra erősített szerelvénnyel.

P1370287Visszatérve egy új munkába, talán a legérdekesebb feladatba kezdtünk. Párokat sorsolva 3 db lapos bambusz roló szálból kellett 2 dimenziós sárkány vázat építenünk, majd párunkkal cserélve aszimmetrikus sárkányt építeni. A bambusz bandázsolása, az ívek hajtása, a csomópontok/toldások elkészítése volt számomra igen érdekes része a két napnak. Meghökkentő alakzatok, és formák születtek, hihetetlen, hogy mennyi féleképpen lehet alakítani az anyagot. Komit kisorsolták nekem, kaptam tőle egy 3D-s formát… A vitorla anyagot mindenki úgy helyezte fel a sárkányra ahogy akarta, gyakorlatilag a fantázia ismét szabadjára lett engedve. Ez ismét meglepő eredményeket hozott, a vázak immáron legyező szerű képződményekre hasonlítottak. P1370284A fantázia szárnyalása itt még nem fejeződött be, aki erőt érzett magában, az tovább díszítette a felületét, sőt már gyűrött, mintázott vitorlaanyagot használt. Számomra rendkívül érdekes volt, hogy készült olyan sárkány, aminek a felületére/élére apró rojtokat ragasztott készítője, eltérő anyagokat használt a szelvényekhez… ismét szárnyalt a kreativitás. Az elkészült “egyedek” kantározása volt a végső kihívás. Amivel mi elviccelődünk a placcon, miszerint “minden repül csak kantározás kérdése” itt véresen komolyra fordult. P1370310Érdekes volt megfigyelni, hogy kantározás bekötési pontokat milyen módon határozzák meg súly-súlypont-felület vizsgálat után. A bekötést akár többször igazítva, akár több farokkal súlyozva nyerik el végleges reptethető beállításukat. Próba jött egyenként a horgászbottal.
Itt meg kell jegyezzem, hogy a nap folyamán ismételten figyelmes házigazdáinktól teljes kiszolgálással kaptunk ebédet (még a böjti szabályokat tiszteletben tartókra is gondolva!!!)

A program végül a közös fényképpel, majd levezető, sárkányozás témakörét szélesítő videóval, végül pár kuriózumnak számító sárkány bemutatásával záródott.  Pakolás után búcsúzkodtunk majd fáradtan elindultunk haza.

P1370340

Azt hiszem, hogy ennek a két napnak a jelentőségét fel sem fogtuk. Több olyan információt P1370240kaptunk meg első kézből, amit megismerni eddig még csak lehetőség sem volt. A két napra felépített program teljes volt, a láthatólag felkészült mesterek pedagógiai/foglakozás vezetői képessége vitathatatlan. Külön megjegyezném, hogy  kettőjük sárkányos kapcsolata szinte hihetetlen. Ömlengés nélkül, Tóni fantasztikus ahogy viszonyul…, ahogy keresi és találja meg a helyét ebben a relációban.
P1370230A házigazdáink fantasztikusak voltak, a múzeum munkatársainak ezúton hatalmas köszönet a program szervezésért, a megkülönböztetett figyelmességért!!!

Mi résztvevők belekóstolhattunk, kézzel foghattunk, élő példákat láthattunk, megerősödhettünk abban a tudatunkban, hogy az amit művelünk egyfajta értékmentési folyamat, a vérvonal folytatása. A magyar sárkányos élet egyik meghatározó alakjával élő kapcsolatban eltölteni két napot nekem sokat jelentett. Rengeteg gondolat ébredt bennem azóta is, mióta elhagytuk a műhelyt…

Befejeztem…

Csak így egyszerűen: köszi mindent!

A foglalkozásról készült riport itt tekinthető meg.

Komikite képei

Szóraktaénusz Játékmúzeum  és Műhely képei

humanual képei innen nyithatóak meg.

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!