Pákozdi építkezés – Magazin

Share Button

P1160992A történet -hogy elölről kezdjem- ott indul, hogy év elején Komi megrázva a vészharangot a sokat kritizált Pákozdi sárkányeresztő találkozó 25.-ik évfordulójára mentőövet gondolt dobni a rendezvénynek.
Mivel a többi, általunk látogatott fesztiválok/sárkánynapok évről évre nívósabb esemény képét mutatják, így közösen (?) álltunk egy emberként a mentőöv zsinóros végére és egyelőre ötleteléssel, programlehetőségekkel szerettük volna kisegíteni a vízből a fuldokló eseményt.

Komi konszenzuson alapuló felhívása a Pákozdi önkormányzat felé célba ért, a polgármester rövid időn belül találkozót kínált a részletek megbeszélésére.
Ekkor már örültünk, hogy van remény! Az alábbiakban szeretnék beszámolni a mai megbeszélésen elhangzottakról és egyben leszögezni: a témában szívesen egyeztetünk mindenkivel, a szervezés eme formájával nem kisajátítani akarjuk a rendezvényt, csupán emelni annak színvonalát. Ha javaslatot, véleményt, újabb programot szeretnél javasolni, azt ide hozzászólásként vagy itt a fórumon megteheted.

A mai megbeszélésen Samu Gyuri (3S) is részt vett volna, de lemondta egyéb okok miatt, így Komival kettesben mentünk Pákozdra.
A megbeszélés hamar lényegre törő irányt vett. A helyszín alkalmatlansága és annak rendezetlen területhasználata került szóba. Legnagyobb meglepetésemre azonnal új terület után kezdtünk közösen kutatni. Meglátjuk sikerül-e, egyelőre ez a jövő zenéje, azonnali megoldásnak a megbeszélés végén kilátogattunk a felajánlott Pákozdi harci játékok helyszínére… ami számunkra roppant kicsi.
Az információs pult és Ifjúsági Közösségi Szolgálatos fiatalok bevonása úgy néz ki sikerülni fog, talán az idegen nyelvet beszélőké is. Kaptunk ígéretet egy nagy sátorra, ahova a nap elől el lehet menekülni, egész napos zenére, színpadra, közös gulyásra, programokra (ezt még lejjebb kibontom), egész napos hangosításra, talán egy olyan személlyel, aki egész nap be tudja mondani a programokat, informál. Talán lesz emlék jelvény, amit évről évre lehet gyűjteni. A Toi-k számát legalább kettőben határoztuk meg.

Kértük, hogy a büfé legyen egy kicsit nívósabb, sőt késő délutáni közös bográcsos vacsora (nyomott áron) lebonyolítását is jeleztük, ami alatt a színpadon mehetnének a fellépések (fakultatív részvétellel). Ez este talán megfejelhető egy közös kivetítős programmal, amin a múltból képeket, videókat lehetne megnézni. Szó került egy kiállító falról is, ahol fotókat, cikkeket lehetne kihelyezni múlt- és jelenkorról.

Kértük és felajánlottuk segítségünket a következőkben: kitáblázás minőségi és mennyiségi növelése, segítségnyújtás a sárkányépítésben és egyéb kézműves foglalkozások támogatása (nem egész napos elfoglaltság), sárkányos vetélkedők (napi egy, talán 2) vezetése, kincskereső játék kitalálása, telepítése, talán esemény geoláda rejtése, hírverésben való részvétel (média), kipróbálható sárkányok, tesztvezetés jelleggel.
A fent említett program javaslatok a következőek, a találkozó színvonalát emelve (a teljesség igénye nélkül, köszönhetően veretes emlékezetemnek):

 • hajókirándulás, buszos szállítással,
 • túra az ingókövekhez, talán némi idegenvezetéssel
 • lovaskocsikázás
 • ólomkatona öntés
 • katonai emlékpart látogatás
 • … és még elhangzott pár ötlet

Így, az első megbeszélés alatt máris vázoltunk egy programsort, ami időhöz kötött lenne. Az érkezők egyből egy egész napos választható elfoglaltságot kapnának. A két napból a szombat kapna prioritást, de a  vasárnap sem sikkadhat el.

A fenti programokra lehet azt mondani, hogy ez már inkább egy május elsejei vurstli, de gondoljunk a gyerekkel érkezőkre.
Szerintem nagyon nagyot sikerült előrelépnünk, köszönet a pákozdi polgármesternek Takács Jánosnak, valamint Janicska Juditnak a pákozdi programszervezőnek az együttműködésért!
Megbeszéltünk a közeljövőben egy újabb találkozót valamit folyamatos párbeszédet.

Ki, mit szól?

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Pákozdi építkezés – Magazin bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Komi hozzászólása:

  Köszönet a gyors fogalmazásért. Én most ezt osztani fogom, már nagyon reménykedem!!!
  Üdv és köszönet a fuvarért, közös célért tett erőfeszítésért és a gyrosért is!

 2. oregmiki hozzászólása:

  Valóban, a volt helyszin sárkányozás szempontából nagyon rossz. Ezzel nem a “szőlő savanyú”, de tényleg alkalmatlan lenne sárkányozásra. Volt idő, amikor gondolkoztunk más helyszíneken, és még nem volt szó területi vitákról sem.
  Ha javasolhatom, utána kéne járni a Sukorótól jövet Pákozd előtt a körforgalom mellett, az M 7-es felé egy nagy területnek. Azt én még nem láttam megművelni.
  Hátha jó lenne ott fesztiválozni.
  A körforgalomtól jobbra van egy lovarda.
  A XXV. Sárkánytalálkozóhoz felajánlom az általam eddig lebonyolított programok (“Kati Kupa”, “Dugóleverő”, “Sikló sárkány építés”) lebonyolítását.

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   Kedves Miki!
   Nagyszerű, hogy hozzászóltál, feltétlenül számítunk és nyújtunk segítséget a programok lebonyolításához! A dugóleverőnél jobb játék nincs!
   Sajnos a rendelkezésre álló helyszínek lehetősége véges, tartok tőle, hogy esetleg egy elszabaduló sárkány galibát okoz a közeli M7-en.
   A google térképen találtam még egy lehetséges helyszínt itt: 47.252964, 18.556289 és ettől jobbra eső területet. Még Pákozdhoz tartozik, nem tudom hogy van-e út vagy kié-mié?
   Vagy itt van még egy, igaz Pátkai a terület: 47.257893, 18.526200
   Sukoró, szenzációs helyszínnel: 47.236301, 18.628570 én csak keresgélek…
   Egyelőre ötletelünk, örülök, hogy hozzászóltál! 🙂
   A telefonszámod elmentem, ha oda kerülünk megcsörgetnélek, hogy megbeszéljünk részleteket.

 3. ALaci hozzászólása:

  Engedjétek meg, hogy mint a rendezvénysorozat egyik “eleje” szóljak és megköszönjem összefogásotokat a még meglévő régiek nevében.
  Amikor átadtam a staféta sárkányt, jó szívvel tettem és nem gondoltam, hogy egy pár év elteltével a vizi sárkánynak (volt olyan programunk is amikor vasárnap délelött csónakokat vontattunk a Csárda közelében) mentőövbe kell kapaszkodnia.
  Olvasom, hogy . . .”a témában szívesen egyeztetünk mindenkivel, a szervezés eme formájával nem kisajátítani akarjuk a rendezvényt, csupán emelni annak színvonalát” . . . pedig pont az lenne a jó, ha érdemesnek tartjátok az éveken át történteket és folytatnátok, akkor csak köszönet érette és Ti vigyétek tovább.
  A 3S megnyilvánulásait sehol sem látom, minden szükséges dokumentációt annak idején átadtam/átküldtem Nekik, de előfordulnak még régi anyagaim pákozddal kapcsolatosan.

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   Kedves ALaci!
   Örülök, hogy hozzászóltál, mint a rendezvény eleje! 🙂
   A Pákozd szó hazai sárkányos körökben meglehetősen előkelő helyet foglal el, köszönhetően Nektek. Számomra érthetetlen, hogy miként juthatott el idáig a rendezvény, évek óta készítem a beszámolókat a rendezvényekről… a múlt év Pákozdi kimaradt, gondolhatod miért.
   Komi felismerte, hogy a 25. évforduló -és amúgy is- az átlagosnál több figyelmet érdemel. Ingoványos a talaj amin mi járunk, önjelölt programszervezőként, esetlegesen mások érdekeit sértve, kétségek közt gyűjtöttem/ük a lehetőségeket.
   Ahogy mondod: kommunikáció, jövőkép, programok nélkül ez nem több mint egy elhalásra ítélt esemény. A magunk igényén túl is szükség van a kiegészítő programokra. Ha csak magammal foglalkoznék, akkor arra jó bármely hétvége…

   A fenti megbízást/stafétát miszerint: “csak köszönet érette és Ti vigyétek tovább” nagy tisztelettel köszönöm -gondolom beszélhetek Komi nevében is, egyelőre csak ketten voltunk egyeztetni, de a kör bővülhet- és megtesszük amit tőlünk telik. Továbbra sem szeretném/nénk kisajátítani a rendezvényt, viszont a hatékony előkészítő munkához szükség van a folyamatos párbeszédre.
   Örülök, hogy a fenti bejegyzésed ilyen formában ide került, megtisztelő!

   Kedves Laci!
   Elküldenél nekem egy telefonszámot a fenti kapcsolat fül alatt található elérhetőségre?

Szólj hozzá a témához!