Bombázó sárkány az ókorban? – Magazin

Share Button

A mai bejegyzésem apropója egy videó.  Gondolván azokra, akik nem beszélik az angolt, bátorkodok kicsit kibővíteni a bevezető szöveget, a teljesség igénye nélkül…
A történet egy Oxfordban található 700 éve nyomtatott könyvvel  indul. A könyvben szerepel -mint azt láthatjuk- egy rajz, amint három személy egy csörlő segítségével egy korsó alakú terhet emelő sárkányt ereszt. Vajon mi lehet ez, mi a célja ennek? Mint később kiderül, a könyv a keresztes hadjáratból hazatérő katonák elbeszéléseiből készült, egy, az arab világban megtapasztalt hadi eseményről. No, de nézzük a videót… a film második része másról, a vízen kacsázó ágyúlövedékekről szól.

A teória elemzésére felkért a csatorna egy sárkányépítőt, aki selyemből készített egy, az illusztráció alapján készült sárkányt. A fő eresztőzsinóron túl, egy második szálat is felerősítettek a sárkányra, amivel a gyúlékony anyagot hordozó korsót rögzítették. Feltételezések szerint létezett már akkoriban a görögtűzhöz hasonló (vagy éppen pont az) kémiai anyag, amit még vízzel sem lehetett eloltani.

A sárkányt beeresztve a kívánt célpont fölé kiváló eszközként szolgált a bombázó sárkány, amit a második zsinór elvágásával oldottak ki. A bombán egy kanóc is volt, így a hosszas tétlenkedés a bomba begyulladásához vezetett/vezethetett.

Vajon igaz-e ez a teória,nem tudjuk, de a kísérlet sikerült.
Szenzációs!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!