IV. Zebegényi Sárkányfesztivál – Beszámolók

Share Button

Éves programjaink között jeles helyet foglal el immáron második éve a Zebegényi Sárkányfesztivál. Az első három sikeresen lezajlott fesztivál újabb és újabb döntés meghozatalára sarkallta a szervezőket. Eleinte a helyi Tökfesztiválról “váltak le”, majd most egy nap helyett a hétvége teljes terjedelmében élvezhették a késő nyári időt a látogatók.

zebiOtt kezdeném, hogy sikerült nem elfelejtenem kiküldeni a fórumra regisztráltaknak a hírlevelet a programról, közben a Fb-on folyamatosan értesülhettünk a fejleményekről, valamit az idő múlásáról. Profi módon folyt a hírverés, aki egyszer hüvelyket nyomott, nem kerülhette el a figyelmét, nem eshetett ki a kampányból. Lenne mit tanulni tőlük… és itt sárkányos körökre gondolok. Elérhetővé vált egy honlap, amit már nagyon hiányoltam, alapvető információkkal, elérhetőséggel.

Mint az köztudott jómagam eddig egyedül jártam ezekre a programokra, azonban most kivételesen családdal érkeztem. A reggeli órákban a friss előrejelzésekből látni lehetett, hogy bizony szombaton csak lagymatag szél és napsütés várható. Aránylag korán érkezve elfoglaltuk szokásos helyünket, majd sorban érkeztek a többiek is. Sajna a központi placc idén csak módjával lett nyírva, a “hasznos tér” a múlt évihez képest csökkent. P1320877A teljes képhez hozzátartozik, hogy érkezéstől távozásig folyamatos zene áradt a színpadról, erre majd később visszatérnék… Megkezdődött a  sárkányok kicsomagolása, összeállítottam a Cody-t, előkerült a revó, és még két maroknyi apró nejlon motyó. Mire mindent összeraktam a hátam mögött egyre nagyobb lett tömeg. Amíg volt hely és szél, addig tudtunk kerülni párat a könnyű sárkányokkal, később azonban a próbálkozásokkal felhagytunk. Délig még aránylag kezelhető mennyiségű ember és sárkány volt az égen, majd ebédidő után elszabadult a pokol. Hatalmas tömegekben, eddig még nem tapasztal mennyiségben érkeztek a látogatók, akik az olykor totális szélcsendes időszakokban napozva múlatták az időt. A sárkánykészítő sátor csúcsra járatva üzemelt, készültek a papírsárkányok. P1320955Az olykor feltámadó szélben aztán pillanatok alatt megtelt a légtér, az égre felküzdött papírsárkányok eresztőzsinórjaiból alkotott cérnaszakáll néha bozontossá vált. Eleinte még fordultunk párat a kormányozható sárkányokkal, de egy rövid kör után 5-6 darab zsinórt összegyűjtve parkoltuk le eszközeinket… majd indult a kibogozás. Próbálkozásainkat később feladtuk. A szélmentes időszak azonban kedvezett a Cody-nak: megannyi kérdéssel jöttek az érdeklődők, szinte alig maradt időm másra. A szombati nap végét részünkre a lampionok felgyújtása jelentette, a koncertet már nem tudtuk megvárni, későig ott maradt csapattagok azt mondták nagyon jó volt. Az eleinte egy naposra tervezett fesztivállátogatás duplázódni látszott, másnapra kimenőt kaptam a családtól!
Vasárnap reggel indulás vissza, az előrejelzések szerint délutánra erősödő szél jó okot adott a bizakodásra, talán a Cody, talán…
P1320810Érkezés után körbelátogattuk a merész sátoros kollégákat, erős vihar zavarta az éjszakát, jókora esővel tarkítva. OK, jöhet a rutin: kipakolás, összeszerelés, kicsi revózás, válaszadás: “Igen, talán délután menni fog az a nagy is!” ” Nem, nincs rajta motor”.  A délelőtt inkább az ejtőzés ideje volt, egy-két tanácsadó – kantár átkötöző programmal tarkítva. Folyamatosan használható szelünk volt – némi kihagyással – de ismét jobbnak láttuk a cájgot elbarikádozva a földön hagyni. A szélirányba egy magasfeszültségű távvezeték húzódott, ami meglehetősen rossz ómen egy visszaeső sárkányra nézve.
Míg beszélgettünk, fél szememmel folyamatosan figyeltem, hogy a lepányvázott Cody emelgeti az orrát. Ebéd után az egyre élénkülő szélben megszületett a terv: emeljünk rá Vilma – Zy féle prasleddel a Codyra, így van egy tuti vészfékünk + emelőerőnk. Még csak azt sem mondtuk, hogy jó, mindenki maga alól kirúgva a széket kezdett el tenni a siker érdekében. Kantárt csináltam a Cody-hoz, a többiek összeszereltek, zsinórt kezeltek. Tán’ negyed óra gépészkedés után kesztyűs csapatunk egy határozott mozdulattal égnek eresztette a szerelvényt. Micsoda adrenalinlöket! Igen, jól láttuk a földön: ez menni akart!

P1320976

A változó erősségű szélben bizony jó ötletnek bizonyult az emelősárkány kiegészítés, volt, hogy azon “lógott”. Amikor kapott egy pöfföt, akkor megindult fölfelé, mi több, tartotta a magasságát. Kb. egy órát sikerült repülnie, ami szerintem nagy dolog, nem elég, hogy egy fesztivál alatt sikerült feldobni, de még egy órát ki is bírt!!! Amikor végre megfeszült a kipányvázott zsinór, akkor megfordultam és visszanéztem a vigyorgó, eget kémlelő csapatra: NA, EZEK VAGYUNK MI! sarkany. infoÉs itt ragadnám meg az alkalmat, ha olvassátok srácok: köszi a segítséget, veletek kurva jó sárkányt ereszteni! Estig még lazítottunk, de egyenes arányban csökkent a látogatók száma a szélerősséggel. A gyönyörű naplementét volt alkalmunk végignézni a csodás dunai panorámával. Összecsomagolás után feltöltődve indulás haza. Visszavágyok. Jönnek a fényképek, mindenki feltölt. Komi osztja a bombasztikus KAP fotókat. Httomi -mint ma kiderült- egy vízisiklóval tért haza a sárkánytáskájában, még szerencse, hogy ma kicsomagolt.

Nagyon érdekes hétvége volt ez a mostani.  A zebegényiek kitettek magukért, ami meg is hozta gyümölcsét. Igaz, az első nap inkább piknik hangulatú volt a toális szélcsend miatt, de a második tökéletesnek mondható.
És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a gyermekbetegségekről -mint sokat látott sárkányeresztő, illetve miért is hallgatnám el?- számot adjak. Ez a fesztivál kinőtte ezt a helyet, a nap végén hallottuk, hogy az alsó parkolóban sem tudtak megállni, így hazamentek, kár… Itt nagyobb eszközöket csak életveszélyesen lehet reptetni, a Cody repülése számomra olykor rémálom volt. Aki repülni akar, az inkább csak kínlódik, nincs, nem volt szabad légtér. Számomra rémisztően kevés volt a nyírt terület az emberekhez képest. Aki szeretett volna sárkányozni, az elhúzódott az antennás dombra, de ott is bogáncsos, térdig érő gazzal kellett megküzdenie, ugyanez volt a helyzet a központi placc mögötti területtel, szerintem a nyírás sokat jelentene.
Személy szerint engem az árus sátrak elhelyezése is zavart, pontosan attól a kilátástól fosztották meg az érkezőt, ami tán’ a legnagyobb kuriózum ezen a fesztiválon, minden Dunás képben benne egy sátor. Mivel idén két napos lett a fesztivál, talán a sátrazókra és a behajtó autókra is lehetne némi szabályozás. A nap folyamán behírezett sárkány nász elég hervasztóra sikerült. Pont a Szentkirályszabadjáról érkezett rendezők döntötték el a felhívás után, hogy egybe kelnének. Gyors menyasszonyi gaz szedése után jelentkeztünk a színpad mögött… majd 10 perc eseménytelenség után eljöttünk. Akkor inkább ne, ezért megy a mínusz pont. A színpadi zene olyan volt amilyen, személy szerint néha vágytam volna egy kis csendre és némi populitásra, de estére összeszokott a fülem a kínálattal.

Mindezek ellenére azt kell mondjam ez egy nagyon sikeres, egyedi hangulatú fesztivál volt. A szél hiányában is jól szórakozó, kikapcsolódó tömeget öröm volt látni. A szeles pillanatokban erdő sűrűségű eresztőzsinór hálózta be az eget. Minden korosztály egyaránt jól érezte magát, felnőttek gyermeki mosollyal eresztették sárkányaikat és vesztek bele a hétvége gondtalan forgatagába. A gyerekek fáradhatatlanul futkostak, hogy repülésre bírják a papírsárkányaikat. Igen, kellenek ezek a pillanatok, a lélek ilyenkor szárnyal. A szervezőknek óriási köszönet jár a hétvégéért, ha az élményeknek tömegük lenne, akkor itt több tonna összejött.

P1320928

Nekem nem igazán sikerül visszaszoknom a hétköznapokba, akár most hétvégén is mennék… Sajnos valahogy nem sikerül a törzstagokból nagyobb számban megjelenni és ezzel képviselni jobban a közösségünk, de van egy jó hírem: a Fb-on közzétett képeket látva Osztrák sárkányeresztők jelezték szándékukat, hogy tennék tiszteletüket!  Kell ennél jobb végszó?
Így tovább, készülök az ötödikre, ígérem S Z A B A D D Á T E S Z E M M A G A M!

1

httomi képei
Komi képei 1  2
humanual képei

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!