Több a soknál – Magazin

Share Button

Sajnos egyre többször kell felfigyeljek a kereskedelmi méretű sárkány hamisítás tényébe. Volt már példa, hogy két kézzel fogtam, de volt példa, hogy a neten talákoztam ezekkel az egyedekkel.
Alap helyzetnek (és talán elnézhetőnek) vegyük azt a példát amikor egy ártatlan egy darabos másolás történik. Persze, ezért még nem is fognak beperelni, azért ha alkalom adódik és a fejlesztő észrevesz egy képet – uram bocsá’ élőben is ráismer saját találmányának ikertestvérére – egy beszólást be lehet zsebelni, de semmi több… Mondhatom, hogy már én is futottam bele ilyesmibe, össze is szégyelltem magam, átgondoltam mit is tettem, majd feloldozást kaptam bűneimért. Tanultam belőle…
Vehetjük  emeltebb szintű pofátlanságnak, mikor valaki ellop egy képet és lemásolja a sárkányt. No, ez már nem annyira mókás abban az esetben, amikor ez kereskedelmi mennyiségben történik, mi több a tuskó koppintó még hirdeti is a lopott képpel a sajátjaként a termékét. Íme egy példa, a tervező és sárkánya:

a tervezo és sarkanya

És a hirdetésben felrakott kép az Alibabán:

alibaba

Általában megvolt a válasz erre is, ha ilyesmibe botlottam: miért, mi a baj ezzel? Nehéz ilyenkor válaszolni… A személyes véleményem az, hogy ha egy ilyen sárkány fejlesztésébe valaki időt, energiát, pénzt öl bele, akkor bizony ez nem más mint lopás! Itt álljunk meg egy szóra.
Ki lop? Aki megveszi? Szerintem nem, hiszen jóhiszeműen – lehet, hogy hozzáértés, ismeret nélkül – jut hozzá, lehet, hogy még csak az eredetit sem ismeri, nem tudja, nem kereste, vagy ez olcsóbb volt, mint a védett sárkány, stb. Az a gusztustalan ebben, hogy az ebből profitáló gyártó lefölözi a fejlesztőnek járó jól megérdemelt nyereségét, ezáltal a bevétel nem fog fejlesztésbe, további sárkányok kitalálására fordítódni.
Szóval, én arra ösztönöznék mindenkit, hogy vegyünk olyan cuccokat, amikkel nem kerülhetünk kényelmetlen helyzetbe.
És, ha ezzel nem értesz egyet, javaslom, fordítsd meg a helyzetet: te találmányod képét látod meg az a neten, amibe időt, energiát öltél. Na, mit gondolsz?

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Több a soknál – Magazin bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. RGabor hozzászólása:

  Hát ez nem egy egyszerű téma…

  Teljesen jogos a felháborodás, ha az előbbi példát nézzük. Egy lelkes sárkányépítő kitalál valami újat és azt valaki más “lenyúlja”, olyan céllal, hogy több példányban el is adja a nyereség érdekében…

  A saját szórakozásra épített reprodukció problémájával viszont nem értek egyet. És itt igazából a “nem értek egyet” kifejezés nem igazán fejezi ki a véleményemet:
  Minden egyes sárkánytípust feltalált valaki. Minél régebbi ez a bizonyos sárkány, annál ismertebb is. Sok sárkányt le is védték akkoriban és most is, és licence alapján gyártották/gyártják és árulják is.
  Ha otthon nem reprodukálhatnánk saját emlékeink, fotók vagy akár rajzok alapján sárkányokat akkor, most mindenki csak boltban venné a sárkányokat, vagy mindenki a saját találmányát reptethetné…

  Ha valaki feltalál egy új sárkányt, és az ránézésre lemásolható, akkor azt előbb-utóbb a sárkányépítők hada fogja utánépíteni otthon. Ha tetszik a feltalálónak, ha nem. Ez az amire azt mondom, hogy sem jogilag, sem erkölcsileg nem probléma. Feltéve, hogy azt a saját példányt nem úgy hirdeti, mint saját találmányát…

  Ha éppen kitalálnék valamit ami szerintem új, akkor sem merném azt mondani, hogy én találtam fel, mert tuti, hogy már feltalálta valaki más… Ez meg saját tapasztalat 🙂

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   a kulcsszó: haszonszerzés.
   Ha olyan módon készíted el egyes sárkányok replikáját, hogy nem kereskedelmi céllal készíted, akkor senkinek semmi köze…illetve ez nem ilyen szögletes…
   Itt csupán arról van szó, hogy valaki időt, pénzt, energiát rak valamibe, amit később kenyérhozónak akar. Majd jő valaki, aki elkezdi a kiforrott eszközt eladásra másolni.

Szólj hozzá a témához!