Malajzia – Országok, szokások, sárkányok

Share Button

Hogy őszinte legyek, először azt sem tudtam, hol helyezkedik el pontosan. A térség megvolt, de külön rá kellett keressek, hogy lássam a területet. Amikor megpillantottam a térképet, egyből láthatóvá vált, hogy lesz itt valami tutiság, hiszen a sárkányos kultúra otthonának kellős közepén helyezkedik el. És hogy mit tudok egyelőre? Wau. Nem kutyaugatás, hanem sárkány, méghozzá milyen!!!

Történelem, legendák

A maláj sárkányozás kezdetének időpontja elég bizonytalan. Egyes feltételezések szerint csak egy játék volt, amivel általában a gyerekek foglalták el magukat, a sárkány egy nagy levélből állt, amit banán- vagy ananászháncsból font kötéllel reptettek. Amikor a sárkány elszabadult, a gyerekek ezt így siratták meg: wa-wa-wa (ott így sír egy gyerek???), később ebből alakult ki a wow, majd a wau név, legalább is az egyik leírás szerint ez a hiteles történet a wau sárkányok nevének kialakulásáról.

A másik elmélet szerint a Sirvijaya korszakhoz köthető a sárkány megszületése. Ez a korszak tulajdonképpen a buddhizmus terjeszkedésével együtt kiépülő birodalom születésével kezdődött, aminek szimbóluma a wau bulan sárkány lett. A fej (vitorla nagy része) szimbolizálja a birodalmat, a központot, a félhold rész pedig a szigeteket, amit a hármas kantár fog össze, a központi közigazgatás jelképéül. Hmmm, nekem ez egy kicsit sántít, no de meghagyom mint forrást…

P1013455-001Találtam még egy ködös mitológiai alapú magyarázatot a wau sárkányok kialakulásáról, ám mivel maláj nyelven fogalmazták meg, és mert a Google fordít nekem, lehet, hogy belehibázok, de nem szeretném veszni hagyni. Egyébként ez a leghihetőbb, mivel a Maláj vikipédiában találtam!!!
A történet egy gyerek, Deva Muda születésével kezdődik. A fordításból annyit értettem meg, hogy a hetedik napon a tengerbe helyezték a placentát, amit egy isten meditálás közben meglátott, majd kiemelt, keretre helyezett, ez lett a wau sárkány. Nem igazán értettem, hogy ki és miért, de rávette, hogy díszítse fel virágokkal  a sárkányt és az emberekhez hasonlatosan lábakkal és kezekkel  is lássa el. Tehát a legenda szerint a sárkány alakja egy embert formáz, az ujjakat pedig a bojtok helyettesítik. Eddig a történet, lehet, hogy tévedek, de érdekesnek találtam, miután fél órán át minden nyelvről átfordítva ezt sikerült kibogozni.

És még nincs vége, íme egy másik, érdekes legenda: egy leírás szerint egy csatában a maláj sereget bekerítette az idegen ellenség, fogytán voltak az élelemnek és víznek. Egy szeles éjszakán vezetőjük megparancsolta, hogy reptessék nagy számban zümmögő sárkányaikat. Az ellenség nem tudta mire vélni a búgást és mivel az éj sötétje elrejtette a sárkányokat, démonokat véltek felfedezni a hangok forrásaként és odébbálltak, így a sereg megmenekült.
Létezik még egy szerelmes legenda is, miszerint egy maláj herceg egy hatalmas sárkányba kapaszkodva a monszunos szelek szárnyán jutott el szerelmének kastélyába a felhők között.

Malaysia_Airlines_A380_livery_1

A jelent talán azzal kezdeném, hogy ebben az országban a sárkány nem csak játékszer, nem csak sporteszköz, hanem olyannyira mélyen gyökerezik a helyi kultúrában, hogy egyenesen  nemzeti jelkép lett belőle. Úgy gondolom, hogy a fenti történetek olvasása után ez világos. A wau sárkány megtalálható a pénzük hátoldalán, a bélyegeiken, sőt, a nemzeti légitársaság logójában is! Aktualitás, hogy a tavasszal eltűnt nagy személyszállító gép is a Maláj légitársaság egyik repülője volt…

sárkány a bélyegenMalaysia new banknotes_RM1_back

Szokások, hiedelmek

A hagyományok szerint az aratást követő időszak az, amikor eljő az ideje a sárkánykészítésnek. Lehetőség szerint éjszaka is hagyják repülni a zümmögő kiegészítőkkel ellátott sárkányokat, hitük szerint a hang távol tartja a rossz szellemeket, ettől jobb termés várható, ráadásul a gyerekeket is megnyugtatja.

Sárkányfajták

maláj harci sárkányMég mielőtt a wau-irányba el nem haladnánk, meg kell említsem, hogy ebben az országban is előkelő helyet foglal el játékok terén a harci sárkányozás. Igen csekély számú bejegyzést találtam erről az elfoglaltságról, azonban a videók erről tanúskodnak. Nem hiába! Az ország első sorban a wau fajtákat mutatja meg a külvilágnak, harci sárkányokat találhat majd’ mindenfelé az érdeklődő. A házi videók azonban nélkülözik az állami “hátszelet”, és a szórakoztató pillanatok megörökítésével segítik a magamfajtát. Találtam kevésbé kiművelt wau-val harcoló fiatalokat és hagyományosnak mondható harci sárkányosokat is. És, hogy mi is a harci sárkányozás?

A maláj wau díszítése szinte egyedülállóan részletes. A motívumok elsősorban a helyi fafaragó kultúrából gyökereztethetők, díszítésük szinte megegyezik a helyi szobrokkal. A minták felfestésének technikája egyedi. Egy papírra felrajzolva méretezik a motívumokat, felpróbálják, majd sablonnak használva a kivágott formát rajzolják át a sárkányra. A sok különböző motívumból készülnek a bonyolult minták.

MalaysianKite_ROW1440070509_20110706
A sárkány központi virágos mintája az Ibu, avagy “minden élet anyja”. Ez a motívum határozza meg a sárkány “hitelességét”. Kötelező minta még a korsóból “kifolyó” bor és szőlőleveleket stilizáló minták is. A sárkányok részeinek neve a következő: a felső rész elnevezése sayap,  a szemek helye a vitrolán a lelok, a fejrész a kepola, rajta a bojt neve belak, míg az alsó bojtokat jambul-nak hívják.
A sárkány felépítésén érdekes kulturális hatásokat lehet tapasztalni. A sárkány bambuszvázának kidolgozottsága a kínai, míg a sárkányon elhelyezkedő bojtok az indiai kultúra kézjegyét, formáját tekintve az indiai tukkal és az indonéz jangan fajta jegyeit hordozza, a sárkányt díszítő motívumok pedig az iszlám hatásáról tanúskodnak.

Fajták:

 • wau bulanwau bulan avagy a holdsárkány, Kelantan tartományból származik. A sárkány nemzeti jelentőségét mi sem jelképezi jobban, mint az a tény, hogy ez Malajzia nemzeti szimbóluma. 1989-ben felkerült a maláj 50 centes pénzérmére is!!!
  Alakja igen megkapó, az alsó szárnyrész ívesen csúcsosodik fel a felső szárnyrészhez, ezzel két “szemet” formálva. dcv-14A hagyomány szerint ezek a szemek segítik a repülésben a sárkányt.
  A fajtának különleges kiegészítője egy bambuszból készített íjszerű eszköz, amire egy banánlevél húrt feszítenek, aminek a szélben zúgó hangja van.  Méretét tekintve ez a legnagyobb fajta, magassága elérheti a 3,5 métert. A sárkány vitorlájának díszítését nem festéssel, hanem rizs alapú ragasztóval egymásra ragasztott színes rétegekkel érik el. A minta bonyolultságától függően az alapszínektől felfelé, rétegenként eltakarva jönnek létre a végleges motívumok. Az alapot – élve a modern lehetőségekkel – átlátszó anyaggal kezdik, így a fényben áttetsző hatást kölcsönöz a sárkánynak. A színes papírokra felrajzolt formákat éles késsel vágják ki, majd ragasztják több rétegben egymásra. A sárkány ettől kicsit túlsúlyos lesz, ezért ezeket gyenge szélben nem lehet reptetni. A leírások szerint azonban a forma különösen jó repülési tulajdonságokkal rendelkezik.

 

 • catwau kuching avagy macskasárkány, a farokrésze az ülő macska hátsóját jelképezi. A fent már többször említett rezgőszálat ennél a sárkánynál magasabb frekvenciára állítják… mintha a hang egy macskáé lenne.

 

 

 • barat wauwau barat avagy a levélsárkány, alakja hasonlatos a bulan fajtához, de szélesebb és nincs rajta a rezgő szál. Ezt a fajtát festik,  a készítők a hagyományos mintáktól eltérő motívumokkal díszítik, néha batikolják az anyagot. A formájából és díszítési módjából adódóan ez a sárkány kisebb szélben reptethető a sok ráragasztott anyag hiányának és a nagyobb felületnek köszönhetően, nem hiába hívják “reggeli vagy hajnali sárkánynak”
 • wau merak avagy pávasárkány, a vitorla alsó része egy sas farkára emlékeztet
 • wau jala budi avagy a hölgysárkány
 • és még sok többi fajta, íme egy kisebb összefoglaló:

Wau family_WEB

Jelenkor

wau bulan sárkányImmáron sokéves szokás a Pasir Gudangban megrendezett Wau fesztivál, amire  a sárkánykészítők elképesztő követelményeknek megfelelően készítik el csoportmunkában sárkányaikat. Csupán érdekességnek írnám le a versenybírák pár szempontját, a teljesség igénye nélkül:

 • a szárnyon készülő szőlő motívumnak egymást kell követnie, nem kezdődhet sehol
 • az éldíszítés először “cápafogakkal” majd “kacsanyommal” kell folytatódjon
 • a virágdíszítés nem szembe irányba kell nézzen, hanem oldalra vagy ferdén
 • a levelek ábrázolásakor a szél hatását kell megjelenítse, fordult vagy összenyomott állapotban
 • a reptetés alakalmával kiváló minősítést érnek el azok a sárkányok, amelyek zsinórja az anyafölddel 90°-os szöget ér el, a zsinór emelkedési szögét mérik
 • a zümmögő húr hangját is értékelik
 • a zsinórt nem érinthetik, csak a zsinórdobot

A versenyt komolyabban veszik, mint gondolnánk. A bírák a többször bizonyított sárkánykészítők közül kerülnek ki, akiket állami finanszírozású szemináriumokon képeznek, majd tesznek vizsgát. A sárkány készítésének elbírálását művészeti oktatók végzik, a repülési tulajdonságaikat a sárkánykészítők vizsgálják.
A versenyen résztvevő csapatok első sorban a nagy pénzdíjjal járó elismerésért versengenek, 2-4 fős csoportokat alkotva készítik sárkányaikat.
kitemaker-5Azonban léteznek olyan sárkánykészítők is, akik közel 40 éve (!) foglalkoznak sárkánykészítéssel, mi több: emelik művészi szintre az építést, díszítést. Ilyen építőmester En. Shafie, akihez előszeretettel látogatnak el külföldi sárkányosok. Vicces. Segítséget nyújtanak honlapjukon az érdeklődőknek: Kota Bharu városából tarts a Pantai Cahaya Bulan tengerpart irányába. Lassíts le Kampung Badang-nál, majd a rendőrség mellett keresd a műhelyt, de vigyázz! Nincs kitáblázva, könnyen elkerülheted. Könnyítésképpen: N06 ° 10’35 .8 “E102 ° 15’13 .2”

kitemaker-4

… mi meg itt vacakolunk az icarex-szel…

Források:
http://www.wokipi.com/decouverte/kite.html
http://www.my-best-kite.com/wau.html
http://www.dancingfrog.net/
http://www.bu6wawasan.com.my/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=812
http://ms.wikipedia.org/wiki/Layang-layang
http://tennysonlee.com/

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Malajzia – Országok, szokások, sárkányok bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. RGabor hozzászólása:

  Gratulálok a cikkhez, nagyon jó lett!

  Papír, bambusz, ragasztó és egy kis nejlon ha már a 21. században élünk 🙂 Tetszik,hogy a hagyományos sárkányépítésben sem zárkóznak el az új anyagoktól.

Szólj hozzá a témához!