Most loptam – Magazin

Share Button

Az alábbi tervre találtam a http://pityutanarur.blog.hu/ – n, gyorsan megosztom, hátha valaki ilyet akarna építeni.

A külső iskolai gyakorlaton fogok ma sárkányokat készíteni a gyerekekkel, úgyhogy készítettem egy mintapéldányt. Mivel a neten nem találtam az egyszerű sárkány elkészítési módját, ezért gyorsan bemutatom, annyi időm még maradt. És akkor már lesz a neten ilyen.

Első lépés a tervezés 🙂

Igazából ennyi a lényeg egyébként: két ponton kell a tartózsinórt rögzíteni: a deltoid hosszú átlóján. A többi egyértelmű. De ha már annyi fotót készítettem közben, akkor már álljon itt részletesen!

Kell hozzá krepp papír, hurkapálcika, madzag és kenőfejes ragasztó.

1. lépés

Fogtam 2 hurkapálcikát, keresztbe tettem, a rövidebbnek szánt pálcából letörtem kb. 1 dm részt. A keresztbe tett pálcákat jó alaposan összekötöttem.

2. lépés

Elkészítettem madzagból a sárkány szélét. Tehát körbetekertem a keresztet. Erre szándékoztam ráhajtani a krep papírt. Ez azért kell, hogy stabilabb legyen a sárkány váza, és hogy a szélei is bírják a szelet. Vita nincs, ez kell!

Körbetekerve a maradék madzagot nem vágtam le, abból akartam készíteni farkat.

3. lépés

A sárkányvázat rátettem a krepp papírra, és körbevágtam a deltoid alakot. 1-2 cm ráhagyással vágtam, mert ugye az volt a szándékom, hogy a papírt a madzagra hajtva és megragasztva elkészítsem a sárkány testét.

4. lépés

Elkészítettem a sárkány tartószerkezetét. Rém egyszerű: a hosszanti átlón két ponton odakötöztem egy madzagot. Át kellett hozzá döfnöm a krepp papírt, mert ezt a sárkányt úgy kell röptetni, hogy a hurkapálcákat ne lássam. Az aerodinamika törvényei miatt ez így jó 🙂

A pont kiválasztása érzéssel történt, és a madzag hossza is ránézésre dőlt el. Ránéztem és eldőlt 🙂

erősen odacsomóztam (spontán csomó, semmi flanc), és mellesleg az átdöféssel keletkezett szakadástcelluxxal leragasztottam (a front oldalon), nehogy a szél továbbvigye a repedést. Ez elég fontos.

5. lépés

ugyancsak ránézésre eldöntöttem hogy a tartómadzag melyik pontjára erősítem a pórázt. Ezt tengerészcsomóval kötöttem oda.

6. lépés

kidekoráltam a sárkányt, és nevet adtam neki: Vigyori. Egyrészt a deltoid kivágásakor keletkezett “szemetet” rákötöztem a farkára, azok a masnik, amiket látni lehet a fönti képen is.

Másrészt vágtam ki szemet és szájat egy nyomtatópapírból, és ráragasztottam. Így készült el Vigyori, életem első sárkánya. Megröptettem a bolond szélben, és ficánkolt, meg pörgött, és nem szakadt el sehol, úgyhogy nagy vigyor van most az én arcomon is.

Share Button
humanual

humanual névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Most loptam – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. henni hozzászólása:

    tökeletes sarkany 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Szólj hozzá!