Most loptam – Magazin

Share Button

Az alábbi tervre találtam a http://pityutanarur.blog.hu/ – n, gyorsan megosztom, hátha valaki ilyet akarna építeni.

A külső iskolai gyakorlaton fogok ma sárkányokat készíteni a gyerekekkel, úgyhogy készítettem egy mintapéldányt. Mivel a neten nem találtam az egyszerű sárkány elkészítési módját, ezért gyorsan bemutatom, annyi időm még maradt. És akkor már lesz a neten ilyen.

Első lépés a tervezés 🙂

Igazából ennyi a lényeg egyébként: két ponton kell a tartózsinórt rögzíteni: a deltoid hosszú átlóján. A többi egyértelmű. De ha már annyi fotót készítettem közben, akkor már álljon itt részletesen!

Kell hozzá krepp papír, hurkapálcika, madzag és kenőfejes ragasztó.

1. lépés

Fogtam 2 hurkapálcikát, keresztbe tettem, a rövidebbnek szánt pálcából letörtem kb. 1 dm részt. A keresztbe tett pálcákat jó alaposan összekötöttem.

2. lépés

Elkészítettem madzagból a sárkány szélét. Tehát körbetekertem a keresztet. Erre szándékoztam ráhajtani a krep papírt. Ez azért kell, hogy stabilabb legyen a sárkány váza, és hogy a szélei is bírják a szelet. Vita nincs, ez kell!

Körbetekerve a maradék madzagot nem vágtam le, abból akartam készíteni farkat.

3. lépés

A sárkányvázat rátettem a krepp papírra, és körbevágtam a deltoid alakot. 1-2 cm ráhagyással vágtam, mert ugye az volt a szándékom, hogy a papírt a madzagra hajtva és megragasztva elkészítsem a sárkány testét.

4. lépés

Elkészítettem a sárkány tartószerkezetét. Rém egyszerű: a hosszanti átlón két ponton odakötöztem egy madzagot. Át kellett hozzá döfnöm a krepp papírt, mert ezt a sárkányt úgy kell röptetni, hogy a hurkapálcákat ne lássam. Az aerodinamika törvényei miatt ez így jó 🙂

A pont kiválasztása érzéssel történt, és a madzag hossza is ránézésre dőlt el. Ránéztem és eldőlt 🙂

erősen odacsomóztam (spontán csomó, semmi flanc), és mellesleg az átdöféssel keletkezett szakadástcelluxxal leragasztottam (a front oldalon), nehogy a szél továbbvigye a repedést. Ez elég fontos.

5. lépés

ugyancsak ránézésre eldöntöttem hogy a tartómadzag melyik pontjára erősítem a pórázt. Ezt tengerészcsomóval kötöttem oda.

6. lépés

kidekoráltam a sárkányt, és nevet adtam neki: Vigyori. Egyrészt a deltoid kivágásakor keletkezett “szemetet” rákötöztem a farkára, azok a masnik, amiket látni lehet a fönti képen is.

Másrészt vágtam ki szemet és szájat egy nyomtatópapírból, és ráragasztottam. Így készült el Vigyori, életem első sárkánya. Megröptettem a bolond szélben, és ficánkolt, meg pörgött, és nem szakadt el sehol, úgyhogy nagy vigyor van most az én arcomon is.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Most loptam – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. henni hozzászólása:

    tökeletes sarkany 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Szólj hozzá a témához!