Lawrence Hargrave – Cikkek

Share Button

lawrence hargraveHa ismeretlenül tévednék erre az oldalra, nagy valószínűség szerint nem klikklenék erre a névre. De akkor ki ez az ember és mit keres a sárkányos honlapon?
Lawrence Hargrave (1850 -1915) a doboz sárkány feltalálója, majd a motoros repülés megvalósításában vállalt fontos szerepet. Családjával 15 évesen emigrált Ausztráliába, ahol később mint mérnök vállat el különböző hajózással kapcsolatos feladatokat. Ez idő alatt csatlakozott több hajós felfedező úthoz Új Guineába. 1877-ben felhagyott a hajós életvitellel és a csillagászati asszisztens lett a Sydney-i obszervatóriumban. 1883-tól azonban ideje legnagyobb részét a repülésnek szentelte. Kutatásairól rendszeresen publikált az Aeronautics folyóiratban.

P2903-1/44Hargrave szenvedélyévé vált a repülés tanulmányozása. Apja 1885-ös halálával járó örökségével megtehette, hogy az obszervatóriumnak hátat fordítson, és minden idejét a repülésre fordítsa. Életét Stanwell Park-ba folytatta, ahol a tenger felől egyenletes széllel megáldott, lankás partvonal a repüléssel kapcsolatos kutatónak tökéletesen megfelelt.
Nevéhez három meghatározó találmány köthető:

  1. első sorban a vastag belépő éllel tervezett szárnyprofilok terén végzett kutatómunka
  2. a dobozsárkány feltalálása, amivel a korai vitorlázó repülők emelőerejének fokozását, fejlődését segítette
  3. Wankel motor feltalálása, amit ugyan kivitele miatt repülésre nem tudtak használni, de később eredményesen fejlesztettek tovább

imagesA nevével fémjelzett dobozsárkány mai alakjáig igen sok típust és formát próbált ki a feltaláló. Egyik ilyen találmánya a méhsejtre emlékeztető cellás sárkány, amit párban, egymástól fixen rögzítve reptetett. Rájött, hogy ezt a szerkezetet úgy kell megépíteni, hogy az első celláján át távozó turbulens áramlás ne zavarja a hátsót. A két dobozos konstrukció segítette egymást, az eszköz stabilan repült. A kifejlesztett és repülésre alkalmas eszközöket azonban Hargrave nem szabadalmaztatta. weather kiteÚgy gondolta, hogy – bár szüksége lett volna a pénzre – a szabadalmi védettség egyfajta akadálya lett volna a szabad tudományos haladásnak. Mivel találmányainak nem voltak szabadalmi bevételei, így a pénztelenség rányomta bélyegét későbbi munkáira. Nem volt forrása, hogy a saját tervezésű találmányait precíz eszközökkel legyártassa. A wankel motor is ennél az oknál fogva maradt használhatatlan, az elv megvolt, de a minőségi késztermék hiányzott… Később a Seguin fivérek tökéletesítették a találmányt.
dobozsárkánySárkányos kísérletei között azonban az idő előrehaladtával egyre inkább a mai is ismert páros doboz alak bizonyult jó választásnak. A kiváló emelőerő mellé egyszerű, de mégis erős szerkezet biztonságosan repült, sorba kötésével pedig képes volt addig elképzelhetetlen feladatokra is. Sárkányának sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 1893-ban levelet kapott William Eddytől, aki engedélyt kért a sárkány használatához meteorológiai célra. Ugyan ebben az évben meghívást kapott a Chicagoi Aerial Navigation nemzetközi konferenciára, ahol széles körben megismertette találmányát. Hargrave munkája inspirálta Alexander Graham Bell-t aki ezek után cellákból készített sárkányaival végzett kísérleteket. Levelezve tartották a kapcsolatot, míg később 1910-ben Bell meglátogatta a feltalálót.

Hargrave and Bell

sorba kötött sárkány1894 egy novemberi napján 4 dobozsárkányt sorba kötve eresztettek fel, amelyeknek zsinórját két homokzsákhoz rögzítették egy rugós erőmérőn keresztül. A 21 mérföldes szélben (kb. 33km/ó) a feltaláló közel 5 méteres magasságba emelte fel magát. A repülési adatokat egy szél- és egy szögmérővel regisztrálta. Ez volt a világon az első olyan alkalom, amikor sárkányokkal sikerült személyt emelni. Ezek után Hargrave kísérlete széles körben ismertté vált, a dobozsárkányok pedig megkapták a stabil légi platform jelzőt.
Hargrave-demoAz amerikai meteorológiai megfigyelések első számú segédeszköze addig Eddy találmánya a gyémánt alakú sárkány volt, ezt használták sorba kötve, de Hargrave dobozsárkányának hatékonysága messze meghaladta mind emelőerőben, mind stabilitásban a bevált típust. A Hargrave típusú dobozsárkány sikeresen elterjedt, világszerte használták ezeket a megbízható sárkányokat, 1909-re Európában ez számított a standard típusnak.

A dobozsárkány szerkezetét később alapul véve jöttek létre az első “repülőnek” mondható eszközök. Nem hiába tartják Lawrence Hargrave-et a sárkányok tudományos felhasználásának úttörőjeként.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!