della Porta – Cikkek

Share Button

Mi az a della Porta?

Giambattista della Porta (1535-1615) olasz polihisztor volt a tudományos forradalom idején. “Magia Naturalis” (1560) című könyvsorozatában egy téglalap alakú, lapos sárkányt ír le. A könyv angol fordítása repülő vitorlaként említi. Mivel a leírás nem ad pontos képet erről az egyszerű felépítésű sárkányról, innen kezdve minden téglalap (vagy éppen négyzet) alakú lapos sárkányt della Portának neveztek Európában.

Napjainkban is rendszerint egy lapos, téglalap alakú sárkányt értünk a della Porta alatt. Ezek a sárkányok felépítésükből adódóan instabilak. Hosszú farok szükséges ahhoz, hogy repképsek legyene. Jómagam is építettem egy ilyen sárkányt, és bizton állíthatom, hogy farok nélkül nem elég stabil, hogy fent maradjon. A farokkal is jellegzetes, ringatózó mozgást végez.

A della Porták felépítése egyszerű: a vitorlát mindössze két merevítő feszíti ki, melyek az átellenes sarkokba futnak.  A kantárzat három lábú, mely a felső két sarokba és a vitorla középpontjába fut. Mivel alap esetben a merevítő pálcák, nincsenek mereven egymáshoz rögzítve, így a feszes vitorla az, ami meghatározza a sárkány formátumát. Íme az én szemeteszsákbók készült példányom háta:

20140212215

A sárkány, ami nem repülhetne

Ahogy régen, napjainkban is használnak sárkányokat a horgászok. Ezekkel a sárkányokkal húzzák ki a tengerre a szerelékeiket. Lásd humanual korábbi bejegyzését.
Az egyik ilyen sárkány egy négyzet alakú della Porta. Azonban ez a sárkány farok nélkül is stabilan repül.

Korábban repülőgép modellezéssel is foglalkoztam és úgy általában érdekel a repülés. Így elmondhatom, hogy a sárkányépítést nem úgy kezdtem, hogy fogalmam sem volt azok aerodinamikáról. Tehát korábbi tapasztalataimra támaszkodva és egy hagyományos della Porta megépítése után nem értettem, hogy ez a sárkány hogyan repül. Mitől ilyen stabil?
A választ egy jól ismert sárkány adta meg, az Eddy sárkány. Az Eddy sárkány stabilan repül farok nélkül is. William Eddy sorba kötött sárkányokat használt különböző műszerek
felemelésére. Az akkori sárkányok hosszú farkat használtak és ez igencsak megnehezítette a kezelésüket. Eddy rájött, hogy ha íveltté teszi kereszttartót, akkor a sárkány stabilabban repül. Azonban ez önmagában nem elegendő. Az eredeti Eddy sárkányok vitorlája mindig laza volt. Ez a laza vitorla repülés közben felfekszik a hossztartóra és nyitott zsebeket hoz létre, melyek gerincél vitorlaként viselkednek.

page28_1

Ez úgy működik, mint a repülőgépek függőleges vezérsíkja; nem engedi, hogy a sárkány a függőleges tengely közül elforduljon. Ez és a dihedrál együtt egy valóban stabil sárkányt eredményeznek, melyre nem kell farok.

Ez a felismerés nyújtott magyarázatot arra, hogy az említett horgász sárkány mitől lehet ilyen stabil.  A mai modern horgászsárkányok vitorlája rugalmas szövetből készül. Így amikor a szél nekifeszül a vitorlának, az felfekszik a merevítőkre és benyúlik azok közé. Az így létrejött gerincek, nem engedik, hogy a sárkány elkezdjen forogni. Másrészt a nyitott zsebek dihedrálként is viselkednek.

Ez mind csak elmélet volt. Így hát elkezdtem kísérletezni saját szárazföldi horgász sárkányaimmal. Mint kiderült valóban a laza vitorla a stabilitás titka. Ahhoz, hogy rendesen kifeszüljön a vitorla, ennek a sárkánynak nagy szögben kell repülnie. Ennek köszönhetően nagy a vízszintes húzóereje, amit a horgászok ki is használnak.

(A kamerakezelésért elnézést kérek 🙂 )

Rugalmas szövet helyett, egyszerűen csak lazára hagytam a vitorlát. Az átlót tekintve, kb. 5%-al nagyobb vitorla. Az alábbi nem túl nagy és távoli fotón a horgász sárkányom látszik oldalról. Az viszont jól látszik, hogy a vitorla ívesen feszül hátrafelé:

FK2

Egy hasonló “szárazföldi” horgász sárkány:

two stick

Összefoglalva: a laza vitorla akár hasznos is lehet. Remélem van akinek meghoztam a kedvét egy della Porta építéséhez!

-RGábor-

További della Porta fotók és videók

Források:
http://www.kapcasalboni.it/page27/page28/page28.html
http://ookaboo.com/o/pictures/picture/20987647/Twostick_square_kite

Issue 45: The Original Eddy Kite


Share Button
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!