Indonézia – Országok, szokások, sárkányok

Share Button

Gyakorlatilag egy olyan területről beszélünk, amit szerintem sok honfitársunk csak nagy nehézségek árán tudna elhelyezni a térképen. Annyit tudok a földrészről, hogy a hozzáértők szerint – talán – itt születtek meg az első sárkányok, méghozzá sárkányos horgászat céljából. Sokunknak -így nekem sem- ugrik be semmi, illetve mégis: a levél sárkányok!

Történelem, legendák

 spirit-01Mivel Indonézia 18 ezer (!) szigetből áll (amelyből 6 ezer lakott) nagyon sokféle a sárkány, alakjuk szigetenként változik. Egyes elképzelések szerint ez a régió lehetett a sárkányozás bölcsője. A horgászok megfigyelték, hogy hajójuk közeléből a halak elillantak a hajó vetette árnyék miatt. A tengeri szél, a nagy levelek és az emberi leleményesség vezetett el addig a technikáig, amit napjainkban is használnak. A horgászok egy nagy levelet kötöttek zsinórjukra, amit sárkányként eregetve vitte távolabbra csalijukat. Ezzel azt érték el, hogy a hajótól messze került a horog, a halak pedig mit sem sejtve estek zsákmányul a horgászoknak.
A helyiek ugyan bizonyítani nem tudják, de jóval a kínai sárkányozás ismert  kezdeti időpontja előtti időszakokból a sárkányokra utaló barlangfestményeket találtak a Celebesz szigeteken. Mint később kiderült, a bizonyíték is megvan…

level sarkany

Jávai falvakban a sárkányoknak gyakorlati hasznát is vették, a rovarok és szabadon élő rajokban fosztogató madarak elijesztéséhez is használták eszközeiket.

Érdekesség, hogy az egyik 2000. évben készült beszámoló szerint a Drachen Foundation arról számolt be, hogy bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a sok fajta eszköz nem egy vagy pár sárkány alapjaiból fejlődött tovább, hanem külön-külön, egymástól függetlenül jelentek meg a szigeteken. Ki tudja, ezek az emberek annak idején miért kezdtek bele a sárkányok készítésébe, volt-e a sárkányok terjedésének előzménye esetleg valami “ipari kémkedés”?

 BALI

Mivel a térségben  Bali szigetén különösen színes a sárkányos kultúra, ezért áldozok neki egy bekezdést. Bali szigetén a sárkányeregetés nem csupán szórakozás és időtöltés, hanem vallási színezettel is bír. img_3079A helyi mitológia szerint a sárkányok istene egy Rare Angon nevű fiú, akiben hitük szerint maga Síva öltött testet, aki szeretett sárkányozni. A betakarítás utáni időszakban a sárkányozás egyfajta köszönet az istenségnek a talaj termékenységéért.  Egy másik leírásban más összefüggést találtam. A sárkányok készítésének időpontját a szellemi/vallási vezetők határozzák meg. Hitük szerint a sárkányok megnyugtatják az isteneiket, akik alászállva megtermékenyítik a földeket.
A hagyományos bebean, pecukan és janggan  sárkányok kiegészülnek egy bambusz íjra emlékeztető formával, amire egy pálmalevélből készült kifeszített húr kerül. Ez a húr a szélben  érdekes zümmögő hangot ad ki, ennek hangját itt tudjátok meghallgatni. Hitük szerint a zúgás harmóniát teremt a rizsföldek és a hálószobák között. Na, ezt mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, a kettő kapcsolatát nem fejtették ki.

Szokások, hiedelmek

 Mivel a térségben a harci sárkányozás kultúrája igen elterjedt, így itt sem hiányozhat a repertoárból.  Java szigetén Bandung területén a beszámolók szerint minden este megtelik az ég egyszerű harci sárkányokkal.
Bali szigetén nyáron a betakarított üres rizsföldeken a sárkányeregetés szinte kötelező, ezzel a tevékenységgel tisztelegnek sárkányaikkal a jólét istennője, Sri előtt. A sárkány készítéséhez többen kiköltöznek a földekre, egy kunyhóba, ahol több napot is eltöltenek a sárkány építésével és reptetésével. Lehetőség szerint éjszaka is hagyják a sárkányokat repülni és ellátják a fent leírt rezgő szállal, ezzel elijesztve a rossz szellemeket.

reptetok

Sárkány fajták

 A térségben könnyen megtalálható anyag a bambusz, ami könnyű és erős. Természetesen a modern ember már tudja, hogy ez a két jellemző az ami fontos sárkányépítéshez. A layang-layang féle harci sárkányokat bambuszból és selyempapírból építik, míg a Celebesz szigeten építőanyagként a maniókát használják fel a kaghati féle levél sárkányokhoz. A zsinórokat ananász kérgéből készítik. Ezek a változatos, természetben fellelhető anyagok szinte tökéletes alapanyagokat nyújtottak az építőknek a kezdetekkor.

  • jangganjanggan: madár alakú szent sárkány, hitük szerint a test és a lélek ölt benne formát.  A felépítése érdekes: egy sárkányfejjel megkoronázott madár alakú testrész egy vörös-fekete-fehér farokkal fejeződik be. Egy úti leírásban olvastam, hogy ennek a sárkánynak az eresztése a fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye. A janggan méretében lehet hatalmas, némelyik példány szélessége eléri a 4-5, a farok pedig a 200 (!) métert. A sárkány három színének a következő az értelmezése: piros-születés, fehér-élet, fekete-halál. Készítéséhez bambuszt, pamut vásznat és madártollat is felhasználnak.
  • editan jilid 1layang-layang: ugyan egyértelmű leírást nem találtam, de nagyon úgy néz ki, hogy ez annyit jelent: sárkány. Ha minden igaz, akkor ezzel a névvel illetik a harci sárkányokat, ami leginkább az indiai patang-hoz hasonlít. Vékony bambusz gerinc mellett egy ívbe hajtott bambusz szál feszíti a selyempapír vitorlát.
  • llevél sárkányevél sárkányok: tulajdonképpen ezek azok a sárkányok, amelyeket nem elkészíteni kell, hanem csak letépni/levágni a fákról, bokrokról. A kezdetekkor biztos, hogy ezek a hatalmas levelek egy zsinórra kötve működtek sárkányként.

 

 

  • bebeanbebean: hal alakú sárkány. Repülése meglehetősen instabil, mivel sokat eresztenek egyszerre nem ajánlatos alattuk tartózkodni. Instabilitása a repülésén látszik, jobbra-balra bólogatva emelkedik mintha úszna, míg egy váratlan pillanatban visszaesik. Hagyományos színekben piros, fehér, fekete színben készül a pamutvászon vitorla a bambusz merevítőkre. Reptetésük csapatmunka, csak férfiak és fiúk reptetik.
  • Pecukanpecukan: levél alakú sárkány, tulajdonképpen a  fenti két fekete-fehér-piros színű sárkányhoz hasonlatos, csak alakjában különbözik, ami egy levelet formáz. A hangképző rezgő húr ezen a sárkányon párban van felszerelve.

 

 

  • kaghati-layang-layang-pertama-di-duniakaghati: szulavézi szigetén készítik manióka vagy yam levélből. Egy leírásban még a levelek válogatásáról és kikészítéséről is találtam információt: a sárkány készítésekor kiválogatják a férfias (középen nagy eret tartalmazó) és nőies (egyforma erezetű) leveleket, a férfias levelek középre, míg a nőies darabok a szélére kerülnek. A vékony bambusz keretre a leveleket összefonva alakítják ki a vitorlát. A leveleket összefűzve egy vékony szállal összevarrják egy nagy felületté. A teljes stabilitás és tartósság érdekében egy több szálból összeállított kókuszfonat alapanyagból támasztó háló is készül a vitorlának a tartósság érdekében. Az építési anyagok igen változatosak, tartalmaz hasított és faragott bambuszt, a hibiszkusz több részét, kókusz fonatot, ananász levelet és fonatot, így mondhatjuk, hogy egy igen kiforrott darabról beszélünk. Érdekesek a készítési leírás egyes elemei, amelyben ananász levelekkel áztatást, polírozást, füstölést és napon való szárítást is említenek. indonesie_khaga1Ennek a fajtának az oldalarányok változásával más-más nevet adtak, pl.: bhangkura, bhalampotu, kasopa, wantafotu… stb.
    A fajta érdekessége nem csak a készítés technikájában és anyaghasználatban merül ki.  A történet 1997-ben egy Francia fesztivállal indult. Egy versenyen indult ez a fajta és el is nyerte az első díjat. Egy bizonyos Wolfgang Bieck figyelmét olyannyira felkeltette ez a sárkány, hogy később ellátogatott Muna szigetre, hogy többet tudjon meg a sárkányról. 1 The First KitemanEkkor jutott el egy, a helyiek által ismert barlangba ahol falfestményen volt látható egy sárkányt eregető ember. Wolfgang kutatásba kezdett és bizonyosságot nyert, hogy Ie. 9000-9500 között készülhetett a rajz, ami gyökerestül forgatja fel az addig ismert kínai első sárkányos elméletet. Elméletük szerint a sárkányt az időjárás és a vadállatok ellen védekezésül vagy a kártevők, madarak elijesztésére reptették. A sárkányt még napjainkban is használják, elsősorban spirituális célokra. A szigeteken megbízható szél fúj, így 7 napon keresztül hagyják repülni készítőik. A hetedik napon elvágva a zsinórját szabadon engedik a sárkányt, hitük szerint haláluk után ezek a szabadon bocsájtott sárkányok fogják bevezetni lelküket oda, ahol istenük lakik.

kaghati sarkanykaghati-kite

 

Jelenkor

Malajziában található a Pasir Gudang Kite Museum, ami részletes betekintést enged az indonéz és a maláj wau sárkányok készítésének részleteibe, valamint  nemzetközi fajtákat és kultúrát is bemutat. A múzeum 2003-ban nyílt meg, a tulajdonos magángyűjteménye szolgáltatta a kiállítás alapját. Mivel a múzeum aránylag kicsi, így kiegészítő programok is várják a látogatókat. Első körben ismeretterjesztő filmet nézhetnek meg  a helyi sárkányos szokásokról, majd kipróbálhatják ügyességüket a sárkány készítő és díszítő műhelymunka keretein belül.
Bali szigetén már sokadik év júliusában megszokott látványosság a sárkányos fesztivál. Ilyenkor a helyiek által készített óriás sárkányok sokasága lepi el az égboltot. A fanatikus sárkány-fertőzöttek kötelező programja egyszer ide ellátogatni.
A hatóságok és áramszolgáltatók számára plusz feladatot is ad a fesztivál. A nagy méretű sárkányok meglehetősen nagy számban szabadulnak el és lakott területre vagy villanyvezetékekre hullanak, amit el kell távolítani. Azonban az idegenforgalmi hivatal boldogan fizeti a sárkányok eltávolítását, mert évről évre több ezer külföldi látogató érkezik, már a kezdeti placcot kinőve egy nagyobb tengerparti részt jelöltek ki helyszínül.
Érdekességnek számít még az a tény is, hogy különös előszeretettel választanak az új sárkányok formájául meghökkentő témákat, az alábbiakban erről közölnék két képet.

bali_kite_festival_2012

Források:
http://madeprama.blogspot.hu/
http://www.wolfgangbieck.gmxhome.de/
http://ayearinbali.wordpress.com/2011/07/31/up-up-and-away/
http://en.gocelebes.com/kaghati-worlds-first-kite/
http://www.wokipi.com/decouverte/kite.html#indonesie
http://quirkyindonesia.blogspot.hu/2008/10/kite-museum-museum-layang-layang.html
http://www.asahi-net.or.jp/~et3m-tkkw/scrap-03.html

 

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!