A harmadik generáció

Share Button

A sramanák (indiai vándor szerzetesek) szerint a nirvána a szenvedés állapotától (dukkha) való megszabadulás.
(Wikipédia)

Valami hasonlót jelenthetett a trükksárkányosoknak is annak idején az első Nirvana megjelenése. Magasan verte az akkori mezőnyt.

Polyvalent kategóriába sorolt sárkány, azaz alkalmas csapatrepülésre és trükközésre is. A cég azóta is gyártja ezt a modellt, a versenyzők pedig számos kantár variációt találtak ki hozzá, ezekből talán a reverse turbo a legjobb. A felső keresztmerevítő 0,5-1 centiméteres rövidítésével pedig egyszerűbben mennek vele a rollup trükkök.

Szinte az összes létező trükk kivitelezhető vele, azok is, amelyeket a piacra dobása után évekkel találtak ki. Rengeteg videó van róla a neten. Számos sárkánykészítőt “megihletett”. A cég mottója szerint gyakran másolták, de felülmúlni sosem sikerült.

A mai napig az R-Sky legszebb panelkiosztású sárkányának tartom, elegáns letisztult. Az az érzésem, hogy minden későbbi modell erre szeretett volna rálicitálni. Persze ez csak az én véleményem, lehetne rajta vitázni. Jelenleg 3 különböző csövezéssel elérhető.

Az évek múlásával, szép lassan lecsengett az őrület, változtatások csak a csövezésben voltak, a vitorla formája ugyanaz maradt. Egyre nagyobb teret nyert a német sárkányos design, a Kitehouse jóvoltából. Ekkor döntöttek úgy, hogy piacra dobják az új modellt az NSE-t, azaz a Nirvana Second Edition-t.

Ez már “gyárilag” reverse turbo kantárral jött ki. Sajnos ezt a típust nem tudtam soha kipróbálni, nem ismerek senkit akinek lenne idehaza, így csak a leírásokra tudok hagyatkozni.

A korábbi modellhez viszonyítva egyszerűbb a backspin cascade, szebben kivitelezhető a Jacob’s Ladder, lényegesen könnyebb a taz machine és gyönyörű comet-eket lehet vele csinálni. Egy icipicit gyengébb a precizitása, viszont cserébe egy olyan sárkányt kapunk, amivel egyszerűbb a trükkök összefűzése. Ez is több különböző merevségű csövezéssel készül, arányosan a pénztárca vastagságához:

http://www.r-sky.com/en/kites/nirvana-se/frame/?version=4

Október elején hallottam az első híreket: hamarosan megjelenik a R-Sky Nirvana harmadik generációja. Hamarosan kiderült, hogy nem csak egy felröppenő pletykáról van szó, megérkezett a Nirvana 3E.

p_128_supp_2_131112153045

A gyártó facebook oldalán reklámozni kezdték, majd elérhető lett a webáruházukban is, egyelőre két fajta csövezéssel. Az elmúlt években inkább freestyle sárkányokat fejlesztettek (Toxic, Fifteen, Shooter) Örülök hogy újabb darab gazdagítja a legendás Nirvana szériát.

Sajnos videókkal egyelőre nem árasztottak el bennünket, mindössze ezt a kettőt találtam:

Egy másik videó innen érhető el

 

Tovább variálták a Nirvana panelkiosztását, kombinálták az icarexet és a mylart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Indian, Graffit, Cobalt, Coffee, Rubin, Wasabi fantázianevű színkombinációkban elérhető. Talán még nem késő írni a Jézuskának, az R-Sky ígérete szerint karácsonyra kiszállítják.

Az ára eléggé elszaladt, drágább, mint egy Atelier Slash, azonos BD Nitro csövekkel. A Slash véleményem szerint a világ egyik legjobb polyvalent sárkánya, kíváncsian várom mit tud felmutatni a trónkövetelő: Nirvana 3E

Share Button
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

A harmadik generáció bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. httomi hozzászólása:

    nagyon jó írás …köszi

Szólj hozzá a témához!