(KI)Csomózás tudománya

Share Button

Mint minden sárkányos életében -előbb vagy utóbb- bekövetkezik, hogy saját zsinórján csomó keletkezik. Ezen csomók legkönnyebben kivágással orvosolhatók. De mivel  minden centiméterre szükség van( főleg ha többzsinóros a sárkányod. Itt a zsinórok mm pontosan egyformák), így  a csomó kibontásán szoktunk ügyködni. Hol nagyobb, hol kisebb eredménnyel. Pár apró trükköt próbálok veletek megosztani saját tapasztalat alapján.

Én magam se vagyok a türelem mintapéldánya, de van az a dolog és pénz amiért leülök és elkezdem megoldani a gubancot. Legutolsó közös eregetésemnél kedves barátom eresztőzsinórja elszakadt és két generátor és két darab 3D játék kezdett saját privát útra menni. Szerencse a szerencsétlenségbe, hogy a két méteres (átmérő) generátorom felakadt egy fára (persze a tetejére) és heves csapdosás közepette megvárta míg leszedjük a többi repülő értékünkkel együtt. Ez a beakadás egy 30 db eresztőszállal ellátott forgó generátornál picit gond.

Kiindulási pont a nagy csomó

Kiindulási pont a nagy csomó

Tények: 30 szál, szálanként 4 méter egy maroknyi csomóvá gyógyulva. A sírás kerülgetett mikor a kezembe fogtam…ez kuka… Mivel én is a nép egyszerű gyermeke vagyok így nekiláttam kicsomózni  a végeláthatatlan gubancot. Ez 3,5 órámba került, de sikerült… amúgy ezt 10 perc alatt is meg  lehet csinálni, ha tudod a TECHNIKÁT! Most a saját generátorom kicsomózásának technikáját írom le. Azt, hogy ezt te hogyan ülteted át a saját gyakorlatodra az már rád van bízva! Sokáig én is egy-egy szál keresésével foglalatoskodtam, de rá kellett jönnöm, hogy komplexen  kell a csomóhoz hozzányúlni. Első pillantásra még extrémebb lesz a kupac a kezedben de pillanatok alatt kisimulhat, ha türelmesen óvatosan fogod. Soha ne erőből próbáld a helyzetet megoldani. Ollót  csak végszükségben használjunk, viszont egy kicsi lapos fejű csavarhúzó (ami nem éles) nagyon tud segíteni! Én a generátorom bekötési pontját egy karabiner segítségével felakasztottam a terasz gerendájára. Nincs rá szabály, hogy melyik szállal kell kezdeni. Lesz olyan, hogy át kell bújtatni zsinórokat egymáson teljes hosszban. Ilyenkor érdemesebb a bekötési pontot bújtatni és nem az ernyőt tuszkolni át a kis résen. Az, hogy  a szálak keresztbe kasul vannak az ne érdekeljen téged! Az a legutolsó mozdulat lesz, hogy párhuzamosítod a sok zsinórt. Első nekifutásra a csomókkal kell foglalkoznunk. Az egy  nagy kupacot próbáld meg szálirányban kisimítani. Valószínű, hogy több kisebb csomót fogsz kapni. A bekötési ponthoz legközelebbivel kell kezdeni. Óvatos”fejő” mozdulatokkal lazára kell “masszírozni” a közepét.Próbáld szemmel követni a legtöbb egy irányba futó zsinórt. Ha megvan át kell húzni a többin, hogy ne legyenek keresztbe. Ilyenkor ne aggódj mert új csomót hoztál létre ami később a következő csomóknál ki fog oldódni “kipörgi magát”. (én se hittem benne de működik) Lényeges a finom átgondolt mozdulatok. Ne kapkodj és NE HÚZD erősen egyik zsinórt se. Folyamatosan szét kell simítani a csomókat illetve finoman az ujjaid között rázogathatod is. Lényeg, hogy lazuljon…nem fog magától kicsomózódni, de lassan megmutatja a szerkezetét, hogy mi merre van. Megint csak nyugi, mert pár perc múlva nem csomó zsinórt fogsz látni hanem egyesével is látod majd őket…ilyenkor már zsinórokkal suttogó szintre emelkedtél!

Mikor a nagy problémákat feloldottad keresztbe kasul tekergőző még véletlenül sem egymás mellett sorakozó szálakat látsz. Most jön az, hogy egy lépéssel előre kell gondolkodnod. Ez a kipörgetős szakasz: itt is keresd meg a legnagyobb egy irányba párhuzamosan futó szálakat amit akár egy ruhacsipesszel is összefoghatsz több helyen is. Ez lesz a “bázis” szálad. Ezen köteg körül kell forgatnod, átbujtatnod az összes többit. Ilyenkor már ha a generátor vitorla részénél megfeszíted a zsinórokat az is sokat segít rajtad. Próbáld meg teljesen szétnyitni a vitorlát, mert nagyon sok csomó és csavarodás kidobja magát. Természetesen a bekötési pontod (lásd nálam gerenda.) Ne akadályozza a forgókapocs munkáját) Alapjába véve csak oda vissza bujkálás van hátra számodra, hogy az összes zsinór a megfelelő helyre kerüljön. Ha egy két szállal sehogy sem boldogulsz akkor jelöld meg filctollal a csomó elejét, hogy újra ugyanakkora csomót tudj kötni. Értelem szerűen az ernyőről lekötöd és külön választva a többitől EGYESÉVEL teszed meg. Ha nincs több keresztezés a lekötött szálban akkor mehet vissza a helyére.  Elcsomagolására  egy egyszerű technikát szoktam alkalmazni, hogy ne legyen gubancom mikor előveszem. Sima  egyszálas horgolás technikájával kötöm össze a zsinórokat. Egy kupacra fogom az  összeset  és hurokról hurokra egymásba húzom őket.Az ernyő felől kezdve az egészet. Összekötött zsinórzatot az ernyő közepére helyezem és úgy csavarom fel, hogy ne tudjon mozogni középen a zsinórzat. Így garantált, hogy nem lesz gubancod  mikor előveszed legközelebb. Így nézett ki a kezdetekkor:

A 3,5 Órás elmélkedés és gyakorlati 10 perces megoldás vége ez lett…..

Újra működőképesen

Újra működőképesen

Share Button
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

(KI)Csomózás tudománya bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

    kell egy hurkolós tschnikás videó is!
    Második olvasásra már értem ám! 😉

  2. Cimbi hozzászólása:

    Egy videó valóban szemléletesebbé teheti, de így is tanulságos írás!

Szólj hozzá a témához!