Szentkirályszabadja 2013 – httomi – Beszámolók

Share Button

Ismét eljött a várva várt dátum mikor is elkezdődik a Magyar sárkányosok szent napja vagy inkább mondhatnám immár, hogy napjai. Humanuallal ez volt az első olyan közös rendezvényünk amin mind a két nap jelen voltunk úgy, hogy  a rendezvény „helyszínén” aludtunk. Most speciel  a veszprémi kollégium betegszobáját kaptuk…..de erről majd később. Nem lehetetlen, hogy kicsit  oda-vissza fogok csapongni  időrendben, de annyi dolog  kavarog még mindig a fejemben a hétvégével kapcsolatban.  Szokásos pár szavas értékelés csak ennyi lenne:  már csak 354 kell aludni…..már csak 353 kell aludni….már csak 352 kell aludni…….. és újra mehetünk , hogy élvezzük a maximális szervezettséget, szeretetet  és vendéglátást a helyiek részéről.  Azok részéről akik akár saját zsebből is, de megrendezik a fesztivált. Valahogy minden fesztiválnak megvan a  maga stílusa és egyedisége. Az én szívemhez ez a fesztivál áll a legközelebb a családias közvetlen légkörével.

1235279_592131354162939_1299685502_nA rendezőkkel egész évben tartottuk a kapcsolatot, hisz már az év elején megfogalmazódott bennünk, hogy valami pluszt kéne vinni a dolgokba. Ne csak az legyen, hogy élménysárkányozunk, beszélgetünk és új embereket fertőzünk meg a sárkányozás világával. Olyan pluszt akartunk, ami még nem volt egy rendezvényen sem. Legalábbis a mi kis hazánkban nem. A sarkany.info oldalunkon feldobtuk a témát, hogy milyen csapatversenyekkel illetve bemutatókkal lehetne még színezni a már amúgy is eseménydús napot. A kiindulási pont a már tökéletesen bevált dugóleverő verseny volt. Szerencsére az oldalunk megfelelő látogatottsága révén elég sok új  ötlet született, hogy milyen programokkal is tudnánk emelni a nap fényét. A programokat illetve feladatokat próbáltuk úgy szervezni, alakítani, hogy a nézőket és érdeklődőket is be tudjuk vonni a játékba. A programok kidolgozásában  a 3S csapatból is kaptunk bőven segítséget amit itt is külön köszönök, köszönünk nekik.
A várt nap reggele sem úgy  indult mint már megszokott  volt. Semmi álmosság vagy még öt perc  szundi. Ébresztő hang első taktusára már kiugorva az ágyból az ablakra tapadva néztem az udvaron, hogy milyen szél is van ma. A szám szeglete a gravitációtól vagy  a rezzenéstelen levelektől, de lefelé konyult. A szélcsendet betudtam annak, hogy a szél is pihen még mert olyan korán van. Bár humanual 8-ra ígérte magát……ismervén, hogy ő sem tud nyugodtan ülni a fenekén, én kb. fél órával hamarabbra számoltam vele érkezésileg. Ez be is jött… ( 20perc)
Összes motyóm az udvaron bepakolásra készen várta az  indulást. Szinte már megszokott koreográfia alapján ment a maga útján a menetelünk lefelé a rendezvényre. Az elmaradhatatlan ’71-es büfében a reggeli bundáskenyerezés……..folyamatos lombkorona pásztázással. Szentkirályszabadjához érkezvén már messziről jól látszódtak az egyzsinóros sárkányok. Ismervén már az országunk kemény sárkányozós magját már a levegőben lévő sárkányokról felsoroltuk, hogy kik vannak lent a réten.
1240402_592131514162923_457910641_nSajnos idén a fő napon nem volt hozzánk oly kegyes a szél. (a fő napnak szombatot tartjuk, vasárnap csak a kemény mag maradt a réten, ekkor nagyon jó szelünk volt)
Viszonylagosan „későn” érkeztünk így szinte a kocsisor végére parkoltunk le.(ilyenkor a parkoló szélén megáll mindenki aki regisztrált és előveszi a hegynyi sárkánykupacát.) A látogatók, nézők egy külön parkolóba vannak terelve hisz  nagy káosz lenne, ha közénk  parkolna boldog-boldogtalan.
1185146_592130774162997_945692759_nAmint megálltunk indulás a sor elejére mindenkinek köszönni és leróni a támogatást anyagi formátumban. Anyagi ellenszolgáltatás képpen lehetett választani a karszalag és Gabi által kézzel készített kupicás poharak közül. Én személy szerint vettem egy készlet poharat (6db) meg pár  szalagot is. Szükséges tiszteletkörök után megkezdtük a teljes kipakolást, bár már éreztük, hogy szelünk az bizony nem sok van. Néha kaptunk ízelítőt, hogy itt is szokott fújni, de komoly kitartó szelünk  nem  volt. Szél nélkül pedig nem tudjuk megrendezni a már tökéletesen előkészített és fejben hatszázszor elpróbált játékokat. Az előkészületeket a fórumunkon, telefonon és Skype-on szerveztük le. Megdöbbentően jól sikerültek így is a táblák, matricák és még sorolhatnám. Hátralépve néztem, hogy mindenki, hogy sürgölődik és nem is vesz tudomást a szinte teljes szélcsendről. Jó nem volt teljes a szél hiánya, de pont kevés volt ahhoz, hogy erre versenyt indítsunk. Mindent bekészítettünk egy helyre, hogy ha elindul a szél már tesszük is le a táblákat és kezdődhet a játék. Két fajta tábláink voltak. 1236794_562314600501043_1301559320_nVolt a piktogrammos kicsi jelzőtábláink és volt két darab szöveges informálisabb tábla is amit Andi gyöngybetűkkel teleírt. A piros színű annyira jól sikerült, hogy a nap addig olvasta míg a szöveg szinte teljesen el nem tűnt. Érdeklődőből most sem volt hiány, mint ahogy Magnus új sárkányaiból sem.
Rajtunk sárkányosokon kívül szokás szerint sok program várta a kilátogató érdeklődőket: ugrálóvár , sárkánykészítés, kutyás agility, íjászat, arcfestés, kreatív óriás játékok,  tűzoltóság és rendőrség technikai bemutatója.
A terveink szerint annyira látványosak lettek volna az ügyességi játékaink, hogy más labdába se rúgott volna (remélhetőleg)
Alapjába véve egész nap nagyon gyengécske egyes szél lengedezett a réten keresztül. Szinte csak a Ninják tudtak levegőben maradni folyamatosan illetve a nagy felületű emelősárkányok  könnyebbik változatai.
Humanual és Poleee próbálgatták a revokat és folyamatosan tesztelték, hogy  milyen mikor egymásba fűzik a revok zsinórjait. Tervben volt egy kis kötelék repülés is olyan bemutató formátumban, de sajnos sosem alakult úgy, hogy  minden egy helyen  legyen. (3 revos+szél) De el fog  jönni ennek az  ideje is. Ismét megismerkedtünk  új  tagjainkkal akikkel még személyesen nem beszéltünk, de nicknév alapján tudtunk egymásról elég  sok információt. Jó ilyenkor a beírásokhoz arcot is csatolni. Új tagjaink  közül „Légypontos” volt a  legkitartóbb mert ő eljött vasárnap  is velünk repülni az egész családjával. Sikerült rábeszélnem, hogy vasárnap  mikor is elég jó volt a szél próbálja ki beülővel is az ernyőzést.(beülő: tehermentesíti a kezeket és a vontató erőt továbbítja az egész testre a törzsünkön keresztül. Így a kezeiddel csak a pontos irányításra kell figyelned erőlködés nélkül)
1176167_592131657496242_2022937552_nDe visszatérek a szombathoz mikor is a szél nem volt hozzánk elég kegyes. Sok beszélgetéssel és nullszeles sárkányok próbálgatásával ment el a nap. Sötétedés közeledtével mindenki elkezdte összeszedni a sárkányait és minden egyéb széthagyott motyóját. Akik sátrazást választották ők a rét szélén aludtak míg mi KEDVES Melinda által intézett szállásunkra mentünk, hogy lepakoljunk és vacsorázzunk egy nagyot, hogy sötétedés után visszamenjünk bandázni a hazai és Osztrák sárkányosok  kemény magjával. Meglehetősen speciális NAGYON KÉNYELMES szállásunk volt a veszprémi kollégium két betegszobáját kaptuk meg egy éjszakára. Új helyen azaz első éjszaka nem igazán tudok jól aludni és erről humanual ugyan így nyilatkozott. Ezért tartottunk tőle, hogy vasárnapra hulla fáradtak és kialvatlanok leszünk……hát nem!!! Szinte kényelmesebben aludtam mint otthon. Olyan tisztaság és rendezett légkör fogadott minket, hogy egy-két hotel elbújhatna mögöttük! Két szobánk volt és mi hárman voltunk. Megbeszélés alapján mi ketten osztoztunk humanuallal egy szobán és meghagytuk Magnus barátunknak a másik szoba egyeduralmát.
1186256_592132230829518_669962357_nValahol ott tartottam, hogy éjszakára visszamentünk az eregető helyre öregbíteni a sárkányos becsületet és tovább építeni a nemzetközi kapcsolatainkat. Ebben nagy segítségünkre volt a rendezők részéről Csel frenetikus diópálinkája mely minden nemzetiségűre egyformán hatott. Egy pár kupica után nem volt már akkora szakadék a két nyelvjárás között hisz oly egybecsengő a német és magyar nyelv. Éjfél tájékán már közelítettünk a perfekt szinthez. Míg másokból a gyógymasszőri vénát hozta elő. Mégis az egyensúlyérzék tesztelése volt a  legkeményebb pont a vak sötétben  gólyalábakon egy 40w-os izzó fényénél. Remélem látod magad előtt azt a fényárt ami a puszta közepén produkál egy ilyen  fényimitáló egység…. A mai napig  nem jut eszembe miről beszélgettem az Osztrák sárkányos  barátunkkal, de tudom jókat  nevetgéltünk. Bár ott még képben vagyok, hogy megbeszéltük, hogy hogyan kapott tőlünk CSAPATPOLÓT az ő nevére és, hogy az előző fesztiválon 2000db szélforgót engedtek fel…….valahol itt kapcsolt ki a memóriakártyám és nem rögzített tovább minden eseményt. Humanual és Magnus elmentek állványról a csillagos eget fotózni mert egy árva felhő sem volt az égen. Mivel a városi fényektől is távol voltunk így tökéletes fényszennyezettség nélküli  képeket sikerült csinálniuk.
Éjfél  után  mikor elkezdtek az emberek aludni menni  a generátor is bemondta az unalmast mert behörpintette az utolsó csepp üzemanyagát is……vak sötét a puszta közepén….. előkerültek a kis zseblámpák, okos telefonok és így elpakoltunk szépen  a halovány fény kíséretében a másnapi folytatás reményében.
1239796_592133004162774_1350938644_nA másnap reggeli napsütésben  a  fák levelei szintén nem sok mozgást  mutattak. Reményekkel teli pakoltunk el és érzékeny búcsút vettünk a kolesz betegszobájától. Induláskor  már némi szellő lengedezett ami egész jó széllé nőtte ki magát a megérkezésünkre. Vasárnap már repült minden mi a csomagtartóban lapult. Magnus barátunk enyhe vérszemet kapott a jó széltől és 500m magasra felengedte az emelő sariját és az évek alatt összegyűjtött összes 3D sárkányát fellógatta az emelő zsinórjára. A nap elején a légi fotózással (KAP) is próbálkozott egy saját készítésű vázzal és indító mechanizmussal. Miután élesben is kipróbálta és látta, hogy hol kell még rajta javítani leszerelte és átadta a terepet a már említett játékoknak.
Úgy 11 körül befutott Légypontos is a teljes kis családjával és azonnal az ernyőzés rögös útvesztőjébe vetette be magát az én segédletemmel. Alaposan átmozgattuk magunkat a két ernyővel. Kezdetben az  ő nyugodt Beamer ernyőjével gyakorolt. Mikor azt már stabilan kezelte átkötöttem az ő zsinórjára az én Pansh Speed ernyőmet , hogy érezze a két típus közötti óriási különbséget. Mind kezelésben, mind tempóban……
Egy egész kis időre még Magnus mountainboardja is előkerült, hogy kicsit azzal is lehessen „csapatni”, gurulgatni. 1236715_592133267496081_1709829491_nEstére szokás szerint gyengült a szél, így lassan csomagoltunk mi is. Csel-ék is meglehetősen nyúzottan köszöntek el tőlünk, ami lássuk be nem is csoda. Ilyen jól szervezett és kézben tartott rendezvény nem sok van kicsiny hazánkban. Kaptunk privát meghívást is tőlük, hogy vacsorázzunk náluk, de sajnos elzsinóroztuk az időt, így már nem volt érkezésünk tiszteletünket tenni a Csel rezidencián. Aki idén nem jött velünk sárkányozni az jövőre feltétlen jöjjön, mert egyszerűen ezt az érzést személyesen ÁT KELL ÉLNI. Így beszámolókban nagyon nehéz átadni azt a rengeteg élmény és látványt ami ott történt.

Jövőre mi lesz? Egyértelműen megyünk Szenkirályszabadjára  a barátainkhoz egy hosszú hétvégét eltölteni és sárkányozni amíg a zsinór engedi……

 1234655_592132127496195_200246756_n

 

Share Button
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szentkirályszabadja 2013 – httomi – Beszámolók bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

    Külön köszönet Andinak és Ricsinek a vetélkedők eszközeinek előkészítéséért valamint az örökös újítónak ktominak! Hála httominak is, hogy végül a “nem megtartott” vetélkedőhöz az “eszközöket önzetlenül beszerezőkhöz” csatlakozott!
    …egyszer csak sikerül kipróbálnunk!

  2. RicsiAndi hozzászólása:

    Mi is köszönjük a beszámolót, jó volt újra “így” átélni azokat a napokat! Felejthetetlen és csatlakozom az előttem szólókhoz, aki nem volt idén, jövőre feltétlenül jöjjön el!
    A lényeg pedig….egy mindenkiért, mindenki egyért!:):)

Szólj hozzá a témához!