A szélerő mérése anno – Magazin

Share Button

A következő szélmérőket (anemométereket) egy 1932-ben megjelent francia meteorológiai eszközöket áruló katalógusban találtam. Már régóta volt nálunk fórumtéma a szélerő mérése, de manapság csak digitalizált eszközökről esik szó, szóba sem jöhet egy más alapokra épülő méréstechnika. Nézzük, mit találtam balról-jobbra(a franciám elég gyenge, de megpróbáltam kideríteni, hogy miről van szó) :

  1. számlapos mérő, ha minden igaz, akkor valahogy úgy működik, mint az analóg kilométerórák, fordulat adott idő alatt
  2. mágneses indukciós mérő, ami a forgás sebességéből adódó feszültség értéket alakítja át leolvasható sebesség értékké
  3. orsós mérő, ennek az eszköznek valószínűleg egy nagyon vékony szálat kellett letekernie adott idő alatt egy belső dobról

Ám az én kedvencem ez a legutolsó, ami egyszerűsége miatt viszi a pálmát. A szélerő nyomása billenti ki és emeli nyugalmi állapotából a gömböt, a skálán minden egyéb átszámolás nélkül leolvasható az érték!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

A szélerő mérése anno – Magazin bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Minda Richárd hozzászólása:

    Az utolsónak a házi verzióját találod a neten pingpong labdából.

Szólj hozzá a témához!