XXIII. Sárkányeresztő Találkozó, Pákozd – Beszámoló

Share Button

Azt hiszem ez az oldal őszinte. Így, a név kötelez, bevallom, hogy az idei pákozdi találkozót nem vártam, kicsit összesűrűsödött körülöttem a világ. Pénteken sötétedéskor jöttem vissza Balaton irányából, és pont egy hatalmas viharral egyszerre értem oda Pákozdhoz a pályán, gondoltam is a szervezőkre: megszívta aki sátorral már aznap este felköltözött. A beharangozóban lehetett tudni, hogy a múlt évinél kicsit színesebb lesz a program, ezúttal ígértek színpadot némi előadással, játszóházat valamint íjászatot. A leírásban ezúttal részvételi díj is volt, személyenként egy ezres, de családonként max. 2 rugó. Elviselhető teher….

A szombati napot passzoltam, mert nagyon fáradt voltam, valamint megfigyeltük,  hogy a vasárnap jobban vonzza az érdeklődőket. A kérdéses nap előtt már láttam, hogy az egész hétvégén “jó szelünk” lesz, ha valami, hát ez volt az igazi ösztönzés.
Vasárnap reggel nyolckor httomit felkaptam, majd egyenes úton elindultunk a pákozdi ingókövek irányába. Ment közben megjegyeztem, hogy sajnos idén meglehetősen gyéren állunk megjelent csapattagokkal, a múlt évben sokkal többen jöttek el. Hiába, a lemorzsolódás és az elfoglaltságok…, miről beszélek, hiszen majdnem én is passzoltam.
P1170065A Pákozdra érkezésünket egyből folytattuk egy Pákozd elhagyással, ugyanis beszélgetve elhaladtunk a jelölt kereszteződés mellett… Az lett gyanús, hogy a főúton elmaradtak a házak, majd a település vége tábla végleg egyértelmű lett: továbbjöttünk.  Gyors visszafordulásunkat követően táblakereséssel ütöttük el az időt, majd a helyes kereszteződésben sikerült a dombra vezető útra kanyarodnunk. Itt egy pillanatra megállnék. Ezt a táblát CSAK azok találták meg, akik keresték a rendezvényt. Hogy egy kicsit élesebben fogalmazzak,  ez több volt mint kevés, erre tán’ érdemes lenne egy kis energiát szentelni, hiszem, hogy (uram ne add egy hónappal a rendezvény előtt)  a kihelyezett táblát látva a környékbeliek/átutazók is értesülhettek volna arról, hogy mi történik a dombon. Ez tényleg kevés volt.
A dombra érve egyből láttuk, hogy az osztrák különítmény csökkentett módban jelent meg, mint később kiderült a találkozó megrendezésének bizonytalansága miatt döntöttek inkább egyéb elfoglaltság mellett. Szerintem ez szomorú, hozzuk a jó magyar formát… …tudom, sok a gond, de bakker…
A megszokott Reflex sátor teljes gőzzel üzemelt, kedvezménnyel várta azokat akik egy új eszközzel szerettek volna gazdagodni. Nem sokkal mellettük a papírsárkány.hu is tette tiszteletét.

A sárkánydombra érve üdvözöltük a kemény magot, ilyenkor egy kicsit mindig megnyugszom, hogy betegségemmel nem vagyok egyedül, szép számmal (a múlt évihez hasonlatos számban) jelentek meg a nejlonkedvelők. A szél egyre jobban magára talált, egy-két könnyen szabadítható egyzsinórost fel is dobtunk, majd szabálytalan időközönként kiszabadítottunk a tüskés bokrokból, míg meg nem untuk. Az egyetlen sárkányozható helyet belaktuk, köszönjük szépen, jó irányból fújt a szél, és tűrhetőt sárkányoztunk.
Ami számomra új volt: a dugóleverő verseny. Én nem tudom, hogy miért nem láttam/vettem részt ilyesmiben eddig, holott minden alkalommal szerepel a programok között. Nos, ezúttal volt!
Kb. 10-en vettünk részt benne, ki-ki a maga fajtájával és zsinórszámával. 3 x 2 perc állt rendelkezésre a dugó leveréséhez, a teljesített idő alapján történt a győztes sorrend megállapítása. Azt hiszem, hogy számomra, (de szerintem a többiek számára is) ez volt a nap fénypontja. Jókat viccelődtünk egymással-egymáson, minden résztvevő kipróbálhatta ügyességét. Kinek kedvezett a szél, kinek kevésbé, nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó ez a játék. Oferi a 3S-től nyerte meg a Reflex által felajánlott Ventex vitorla anyagot, ami a sárkánykapu bővítését célozza a jövőben.
A nap folyamán a színpadon volt még előadás, a büfésátor folyamatosan szolgálta ki az éhes sárkányosokat. Az elég szép számban érkezőket azonban mindössze két Toi illemhely szolgálta ki. Kézmosáshoz vizet nem találtam, holott kerestem, de nem kérdeztem meg senkit, ha volt, hát jobb lett volna jól látható helyre kihelyezni vagy táblával jelezni. Hiányoltam valamiféle program kiírást. A dugóleverő versenyt mi személy szerit Oferitől tudtuk meg, ha arrébb vagyunk kimaradunk belőle. Észt osztani a legkönnyebb, de azt hiszem ezúttal megteszem. Érdemes lenne kinyomtatni (akár csapatmunkában) egy “programfüzetet” vagy egy nagyobb táblát a bejáratnál, amiről tájékozódhat az érkező. Lehet, hogy többen versenyeztek volna? Lehet, hogy többen jöttek volna megnézni?
A huszonharmadikon voltunk… a legnagyobbnak mondott találkozón. Olyan jó lenne egy harci sárkányos játék, egy kis kihívás vagy valami. ÖregMiki kezdeményezése a Kati-Kupa is ilyen, szerintem, kicsit több erő bedobásával (összebeszélve a papírsárkány.hu-val és a refivel) kicsit többet is ki lehetne hozni ebből vagy szemeteszsák és bambusz pálca/hurka pálca alapanyagokból cellux segítségével csapatok is nevezhetnének. Vagy ezek csak lázálmok?

Szóval jó volt. Jó volt, mert mindenhol barátokba/ismerősökbe botlik az ember, akik egy szeles hóbort köré jönnek össze erre a két napra, legyen bármilyen tüskés bokros, dimbes dombos, csúszós-salakos a környék. A hangulatra és arra a kérdésre, hogy: milyen volt Pákozd idén csak annyit tudok mondani, hogy: rajtad múlik! Ha sárkányozni barátkozni jöttél, akkor jó helyen vagy. Beakad a sárkányod a bokorba? Szedd ki! Elszakad? Varrd meg! Nincs kézmosó vagy el van dugva? Keresd meg, ráérsz nem? Ráadásul a település sincs messze!
Megyek jövőre is, ki nem hagynám!
…és a végére egy jó tanács:

30
.
.
.
faktor
naptejben, mert úgy nézek ki mint egy rááááááááááááák!
A hétvégéről készült fotók:
Nospa képei
httomi képei
humanual képei

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

XXIII. Sárkányeresztő Találkozó, Pákozd – Beszámoló bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. httomi hozzászólása:

  Nagyon jó beszámoló 🙂

 2. RicsiAndi hozzászólása:

  Sziasztok! A beszámoló tényleg jól sikerült. Minden benne van, amit mondjuk én is hozzátennék. A népszerűsítés nagyon fontos lenne egy ilyen eseménynél, sőt az útbaigazító táblák és megállító táblák még inkább. Sok eszközöm nincs hozzá, egy-két forrás van, ahonnan tudok ez ügyben segítséget kérni, no meg a két kezem munkája. Szóval tábla ügyben, miegymás….nagyon szívesen segítek. A képek nagyon tutik lettek, a legnagyobb sikert nálam a Pákozd Hilton aratta! :):) Remélem Szentkirályon is találkozunk! (ha tábla kell, egyebek szóljatok..:) )

 3. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

  Idő közben Komival a FB-on már nekiláttunk szerveződni, pontosan erre az elhatározódásra jutottunk. Ő ugyan nem használja a fórumunkat, de tegyünk egy próbát. Szkirályszbadja nagyon ügyesen táblázza ki magát, ott inkább másban kellene törni a fejünket. Talán érdemes lenne megalapítani a “rendezvények motorja” nevű kreatív program ötletelő magot?
  Irány a fórum, nyitok egy topicot! 😉

 4. CseL hozzászólása:

  Kedves httomi!
  A képeid látom, hogy nem látom mert titkosak az öregek elől, akik nincsenek a facebookon. Mennyi időre, van-é esélyem még nekem is látni?
  A humanualnak köszönöm, hogy az övé látható!

Szólj hozzá a témához!