HQ Mojo – Teszt

Share Button

Már régóta gusztáljuk httomival ezt a sárkányt, a Reflexshop volt olyan jó, hogy tesztelésre kölcsönadott egy szépséget. 2011-ben a KTAI keretén belül került fel a HQ termékpalettájára az első ránézésre megnyerő alakú és felépítésű sárkány, ám gyakorlatilag az akkor megjelent videón kívül igen csekély számban készült további képsor. Vajon mi az oka, lássuk!

P1160064

Gyári adatok:
Gyártó: Hq Invento
Kategória: Négyzsinóros sárkány
Gyártás helye: ?

Kereskedelmi adatok:
Kiszerelés: csomag (táska, sárkány, fogantyú 4 x 20 méteres dyneema zsinórszett 40 kp, 1 szett keret (6 mm-es carbon csövek, 2 x fékező háló )
Kereskedelmi ár: 39.900.- Ft
Használtan a neten: na.

Műszaki adatok:
Méret: 222 x 75 cm
Széltartomány: 1-6 Bft
Zsinór: na csomagba
Vitorla anyaga: regular ripstop nylon
Szín: piros-fehér és zöld-fehér
Széltartomány: 2-4 Bft

Pár szó erről-arról:

A tesztet egy hidegfrontot követő váltakozó erősségű szélben kezdtük meg. Mint már felül írtam a kevés videó két jelentést is hordozhat magában:

  • vagy egy nem jól sikerült darab
  • vagy a nagyobb népszerűségnek örvendő revók elnyomják.

P1160049Úgy gondolom, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő négyzsinórosok kezdik felvenni a harcot kétzsinóros társaikkal, így ez a sárkány is képbe kerülhet. Nálunk a revókhoz mért ára lehet megnyerő, azonban szubjektív véleményt/tesztet eddig nem találtam róla, csupán egy két külföldi topicban jelent meg, ahol pár sorban le is zárták a témát. Ezúton szeretnénk támogatást nyújtani azoknak, akik többet szeretnének megtudni erről az eszközről vásárlás előtt.

Kivitelezés:

P1160051Még hordozó tok nyitás előtt látható, hogy a HQ igényesen, jó gusztussal tud tokot készíteni, megnyerő a külseje, jók a betűk, kínálja magát a csomagolás. P1160052Nyitás és összeszerelés után megkezdtük a gusztálást.
Nem fűzném hosszúra a mondókámat, csupán annyit jegyeznék meg, hogy a varrás itt-ott köszönő viszonyban sincs a ragasztócsíkkal  azonban a végzáró zsebek, erősítések varrásai el vannak dolgozva, látszik, hogy gondot fordítottak a tartósságra. A sárkány felépítése nekem nem jött be, annak ellenére, hogy nagyon mutatós. A szárnyél – függőleges merevítő csatlakozójánál a repülés folyamán egyszer szétugrott, nem találom a legjobb megoldásnak.  P1160053Viszont tetszett a függőleges merevítők végén elhelyezett kupakokon átvezetett gumi, ami a vitorlát nem közvetlenül húzza, hanem a cső lett e tehermenetesítő.
P1160054A fogantyúk nekem egy kicsit túlméretesek, hirtelen nem is tudtam, hogy ez most vontatáshoz vagy egy könnyed szórakozáshoz való eszközök, a neoprém is túl vastag. Viszont értékelendő, hogy a kezdők dolgát megkönnyítendő minden különböző színű.

Próbarepülés

Felszállás:
2 Bft-os szélben könnyedén ugrik meg a kicsike, nem rossz! Azonban a tesztelés napján váltakozó erejű volt a szél, így teljes képet kaptam arról, hogy miként reagál különböző szélsebességekre.  Ez a sárkány gyenge szélviszonyokban nem képes repülni, felszálláshoz mérföldes hátralépkedés volt szükséges…

Előre irányú repülés:
Mondhatom, hogy meglepett a sárkány. A 2-es szelet nagyon szereti, szépen teljesít, azonban amint 2 fölé emelkedik a gyenge merevítők és a kiképzés megteszik meghökkentő hatásukat. A sárkány szárnyéle ilyenkor erősen meggörbül, a vitorla kiöblösödik és szarvas módjára szökell az égen 15-20 métereket. Megiramodik, megáll, megiramodik, megáll…  Amint 2 alá esett a szélerősség erősen pumpálnom kellett, amitől nem sokat javult a helyzet, 5-ből 2 x élettelenül aláhullott…

Fék:
Kiválóan teljesít, a négyzsinórosoktól elvárható módon, a merevítők alakjából és gyengeségéből adódóan hajlamos a visszaugrásra. Egy pontban lebegésben könnyen megtartható, tán még könnyebben is mint a revókat.

Fordulás forgás:
P1160086Azt hiszem ennek a sárkánynak ez a lételeme. Szinte minden helyzetből ki akar forogni, ha lenne ilyen kategória, akkor tuti, hogy megnyerné. Gyakorlatilag fordulásnál elég nehéz kordában tartani a sárkányt, fordulna tovább. A sarkos fordulók felejtős manőverek, valahogy mindig kitáncol a kívánt irányból, tovább fordul. Bicikli forgáshoz nagyon egyenletes szél kell és nem ismer kegyelmet, kitör, ha úgy tartja kedve.

Hátra irányú repülés, fordított helyzetű felszállás:
Érdekes módon a felszállás könnyebben megy mint a revóknál. Nem éreztem azt a bizonytalanságot ennél a sárkánynál, mint a népszerűbb tesójánál. Szépen elemelhető a földről különösebb erőfeszítés nélkül. Azonban ahogy kikerül a földközeli szélcsendesebb helyről elkezd billegni. A fordított helyzetű repülés azonban már koránt sem olyan egyszerű. Ebben a helyzetben is forogni akar akár egy narkós, kicsit ijesztő  hogy az ember nem lazíthat.
Függőleges csúsztatásokat szépen megcsinálja, oldalra-hátra kényelmesen repül, persze résen kell lenni…

Irányíthatóság:
P1160092Azt hiszem nyugodtan állíthatom, hogy a sárkány jól irányítható. Azonban a precíziós repülésektől, kötelék repülésektől óvva intenék mindenkit. Gyakorlatilag egy robbanékony  pörgős darabról beszélünk. Változó szélben tud igazán meglepetéseket okozni. Az erős szelet ugrálásával díjazó eszközt tágra nyílt szemmel néztem, azt hittem egy zsinórja/gumija kiugrott, de nem, így reagálja le a túlszelet. A szélablak széle előtt már sokkal érdemes megkezdeni a fordulót, könnyen kiesik, ilyenkor séta… A hirtelen kormánymozdulatoknak nincs igazán tudatosan behatárolható végük, fordul amíg akar, egy kicsit öntörvényű.
P1160059A fent megjelölt 2 Bft-ban lubickol, ebben a szélsebességben érzi magát otthon, azonban a 4-ben én már nem mennék vele…
A sebességet csökkentő fékhálók felszerelésével a sárkány valóban veszített mozgékonyságából, nyugodtabbá válik, de ez kihat az irányíthatóságára is.

Összefoglalva:
Már két nap telt el azóta, hogy repültem a Mojoval. Hogy őszinte legyek eleinte nagyon rossz benyomást keltett, bár ezen valamelyest enyhít megnyerő alakja. A repülés során meglepett nem is egyszer, a forgásokhoz elég egy kis kormánymozdulat, de ember legyen a talpán aki tudja, hogy hol fejeződik be a manőver. Negatívum, a kis repülési tartománya valamint az erősebb szeles ugrálós mutatványa. Nem ajánlom annak, aki nyugodt repülést keres, viszont annál inkább azoknak, akik a kihívásokat szeretik. Egyelőre a kötelékbe csatlakozást nem tudom elképzelni ezekkel a sárkányokkal.

P1160100

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

HQ Mojo – Teszt bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. httomi hozzászólása:

    Nagyon jó,pontos leírás…. Ezeket tapasztaltam én is repülés közben

Szólj hozzá a témához!