Vontatás történelme…röviden – Magazin

Share Button

Sokan hódolnak világszerte a kitesurfing-nek. Sok a videó, kép és az írott szó, de kevés helyen foglalkoznak a kezdetekkel. Erre tennék most kísérletet, úgy szőrmentén…

Már az XIII. századból maradtak fent írásos bizonyítékok, hogy Kínában sorba kötött sárkányokkal vontattak hajókat. Ezek egyszerű eszközök voltak, amelyek reptetése alatt megfigyelték, a nagy húzóerőt. Valójában az 1800-as évekbe kell visszanéznünk George Pocock sárkány vontatta hintójáig, Ő volt az aki az újkorban először használt nagyobb felületet, kihasználva a szél energiáját. Ide tartozik Cody aki a La Manche csatornán 4 sorba kötött sárkánnyal vitorlázott át egy kenuban.

Azonban ha a legújabb kort nézzük máris érdekes képeket és történetet találunk! 1977-ben Gijsbertus Adrianus Panhuise szabadalmat jegyez be kitesurf néven Hollandiában, amiben már szerepel a trapéz és egy vontató sárkány szerűség. 1978-ban Dave Culp szabadalmaztatta az első belépő élen felfújható tömlővel szerelt sárkányát amihez a vízen vontatáshoz hajót is tervezett.

A továbbiakban sokan és sok eszközzel próbálkoztak, volt ebben görkorcsolya, sícipő (!) és sima korcsolya, szinte látom a lelki szemeim előtt az ötletelés menetét, sok kipróbálandó eszköz lehetett. Igazi áttörést azonban  Bruno és Dominique Legaignoux  Francia testvérpáros hozott. A folyamatos tervezés, próba folyamán sikerült bejegyezniük azt a fajta vontató sárkányt, aminek leszármazottait a mai napokban is átdolgozva, továbbfejlesztve láthatjuk. Ekkor 1984-et írunk, jómagam akkoriban Balatonon ismerkedtem az új sporttal, a windsurf-al, ami szegről-végről rokonságban áll kitesurf-al. 1990-ben Peter Lynn  adta meg a választ a szárazföldi vontatás szerelmeseinek azt az eszközt amit buggy-nak hívunk. Mindezt megfejelte egy új parafoil-al, amiből később  modern változatok is készültek és készülnek napjainkig. A buggy mint gördülő alkalmatosság kivóan vizsgázott, amit mi sem bizonyít jobban az a tény, hogy 1999-ben 14 ezer darabot adtak el a világban. 1996-ban  Laird Hamilton és Manu Bertin a Maui partjainál forgatott filmmel széles körben megismertette a világot a kitesurf szépségeivel. Az extrém sporttal jegyben járók és érdeklődők megismerhettek egy olyan sportot a képek által, ami impozáns ugrásokat, nem elhanyagolható sebességet, és önfeledt szórakozást ígért. 1997-ben a  Legaignoux testvérek újra nagy lépést tettek a sportág fejlesztése terén. A  Wipika nevű sárkányuk vízről újraindítható ernyő volt, amit egyszerű, a szárnyvégeken bekötött kantár koronázott meg.

Dióhéjban ennyi… Ha megjött a kedved egy kis vontatáshoz, nézz be ide, vagy látogass el a hétvégén a fenti programra! 😉

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Vontatás történelme…röviden – Magazin bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Minda Richárd hozzászólása:

    Köszi Humanual, igen nagy kalapemelés és meghajlás.

  2. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

    részemről a megtiszteltetés!

Szólj hozzá a témához!