HQ Jive II – Teszt

Share Button

invento-hq-lenkdrachen-jive-ii-emerald-r2f

A kezdet kezdetén elég sokat beszélgettünk a HQ Jive II-ről a fórumon, csapatban ahol éppen kapcsolatba kerültünk a trükközni vágyó sárkányosokkal. Egy ilyen típusról le is maradtam a vaterás licitben. Senkinek nem igazán volt tapasztalata abban, hogy vajon mit is tudhat ez a sárkány, ami mondhatjuk, hogy az egyik legolcsóbb HQ amivel még trükközni is lehet.

Invento Jive II Infrared sport és trükksárkány műszaki adatok:
Méret: 197 x 87cm
Anyag: Ripstop-Nylon

Rudazat: karbon 5+6 mm
Zsinór: Dyneema 60 kp , 2 x 25m
Szélerősség: 2-5 Bft (6-38 km/h)

Kereskedelmi adatok

Jelenleg a legegyszerűbben a Reflexshopban juthatunk hozzá. Boltból online is lehet rendelni ha nem éppen Budapesten lakunk. 25991 forintért vásárolhatjuk meg újonnan a Jive II bár érdemes kicsit utána nézni neten, hátha kapunk sokkal olcsóbban alig használt, vagy újszerű állapotban.

cerf-volant-pilotable-jive-ii

 

Első élmények

A csomagolása lényegesen mutatósabb mint az olcsóbb és a régebbi HQ sárkányoké. Kicsit több mint egy méteres a tok amibe egész jól elfér a sárkány. A szárnyélben húzódó karboncső két részből áll. Egy toldással oldották meg, hogy kicsire is össze lehessen hajtani.

Ami meglepett, hogy a vitorlát csak egy standoff rúd feszíti ki (szárnyanként), ennélfogva egy picit lazának is tűnt. Az összerakás végén a megszokott vitorlafeszítő zsinórokat is rögzíteni kell a szárnyvéghez. Viszonylag egyszerű anyagokból készült a sárkány, ami furcsa mód nem ront a repülési képességén. A rudazat sima karbon, ez talán annyiból jó, hogy könnyen pótolhatóak a törött alkatrészek. A kivitelezés szinte hibátlan, csupán egy fél centis részen nem volt elvarrva rendesen a vitorla varrás.

A súlypont viszont kissé előre csúszott, amit súlyozással lehet kiegyenlíteni, bár bizonyos esetekben a gyári súly is kevés hozzá.

A zsinór feltekerője is nagyon tetszett. Eddig még egy sárkány tekerőjét se találtam igazán praktikusnak. A karpánt rögzíthető a tekerőhöz, a legvégén pedig a zsinórok hurokjait is gumi rögzíti. A zsinór szett 60 kilós, 25 méter hosszú, könnyű, ehhez a sárkányhoz pont jó. 10/9

Felszállás

Mint minden sárkánynál az első mozdulatok a Jive II-nél is meghatározóak. Egy kicsit többet kellett vele futni hátra mint például a Prism Hypnotist-el. Viszont ha már fent van a levegőben a Jive II jobban fenn marad kis szélben, mint a Hypnotist annak ellenére, hogy ezutóbbi kétszer annyiba kerül. Igaz a trükképességet is meg kell fizetni ami ennél a típusnál még nem tökéletes. 10/9

Reptetés változó szélben

Két igen nagy épület között próbáltam ki a sárkányt, így szinte minden pillanatba változott a szél erőssége illetve iránya. A szárny profil miatt a Jive II-be jobban bele kap a szél, így az stabilabban repül mint néhány drágább típus amiknek a gerinc hossza rövidebb a yoyo jellegű trükkök kivitelezése érdekében. Az irányíthatóság maximálisan jó, a sárkány gyorsan reagál, fel írányú repülésnél kis szélben nem esik át könnyen, ami nagyon jó tulajdonság a kezdők számára. A jelenlétemben tanult vele egy kezdő sárkányos. Életébe először volt trükksárkány a kezébe, de gyorsan ráérzett, ami nem csak az ő érdeme hanem a sárkányé is. Viszont volt néhány keményebb leszállása betonra, és amikor szinte biztosra vettük, hogy a sárkány eltört, meglepve észrevételeztük hogy nyoma sincs rajta sérülésnek. Szóval nem mondom, hogy törhetetlen, de azért kiállta a próbát ami után bátran oda merném adni bárkinek tanulás céljából. 10/10

Trükközés

Nos sajnos nem sikerült mindent kipróbálnom rajta amit szerettem volna, de az a néhány trükk amit megcsináltam vele adott egy képet a sárkány tulajdonságairól.

Először backflipbe próbáltam tenni. Ahogy már azt korábban is említettem a sárkányba könnyen belekap a szél, így elég nagyot kell lazítani a zsinóron ahhoz, hogy megcsinálja a trükköt. Viszont amikor már benne van, akkor olyan jól belefekszik, hogy alig lehet belőle kihúzni belőle. Nem mondom, hogy lehetetlen, de a gyári súllyal is inkább elől van a súlypont. Persze a súlypontozás szubjektív, mindenki másképp szereti. Vannak azok a jó kis videók amikor a sárkánnyal átesés után (backflipből) csinálnak yoyot, na például ők értékelik az előre tolt súlypontot. Az viszont érdekes, hogy ennek ellenére egy stall-nál nem veszít a stabilitásából a sárkány, nem akar átesni és ennek köszönhetően tökéletesen meglehet vele csinálni pl egy two point landing-ot. Szóval ez a súlypontozás csak abból a szempontból hiba, hogy a gyári súllyal se tudtam olyanra beállítani a súlypontot amilyennek én szeretem.

Ezután a halfaxel következett. Nos ennek sokszor lett az a vége hogy a sárkány kb a trükk felénél beállt backflipbe. Aztán szépen elkezdett forogni, és leesett. Lehet, hogy oldal szelem is volt olykor olykor, de a sárkánynak minden körülményben bizonyítania kell. Többször próbáltam lendületesebben megcsinálni vele a trükköt, egyszer még vágódtam is egyet a hátrafutás közben 😀 de sikerült végül is kihúzni a backflipből.

Végül a Flare-t akartam elvégezni a sárkánnyal, ami sikerült is, igaz itt se volt előny a sárkány profilja, de végül is elég jól megcsinálta. Innen próbáltam vele fade-t amihez már jócskán rántani majd előrefutással lazítani kellett a zsinóron. Végül azonban csak egy előre forgás lett belőle, ez viszont meg is lepett, így azt gondolom a yoyo is könnyen fog vele menni, ha majd lesz egy újabb lehetőségem kipróbálni.

Mindent egybe vetve a sárkány képes azokra a trükkökre amikre a többi profi trükksárkány, viszont nem olyan könnyű vele kivitelezni, mint egy drágább sárkánnyal. 10/7

Összegzés

A sárkány gazdája kérdezte tőlem, hogy szerintem jó választás volt-e kezdősárkánynak. Mire azt mondtam, hogy szerintem ez nem csak kezdő sárkánya lesz neki, mivel képes azokra a trükkökre amik jó két évig lekötik a tanuló trükksárkányost. A videók alapján sokkal többet is ki lehet hozni belőle mint amit én kipróbáltam a Műpa előtt pár percben. Remélem még lesz alkalmam újra értékelni az eddigi véleményemet a Jive II-ről és több mindent kipróbálni. Addig is aki új sárkányt akar, annak mindenképp ajánlom mert hazai forgalmazásban ez a legolcsóbb valamire is képes trükksárkány. Amellett, hogy profi trükksárkányaim vannak, még én is szívesen beszereznék egy Jive II. Röviden: ez a típus stabil, kiszámítható, strapabíró és olcsó.

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

Share Button
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

HQ Jive II – Teszt bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Zsákai Péter hozzászólása:

  Nekem is ilyen sárkányom van. Anno pontosan azzal a céllal vásároltam én is, hogy ezzel ismerkedem a trükksárkányozás világával. Itthon, boltból én sem láttam kedvezőbbet.

  Nekem jó ideje csak a sarokban hever. Kb. háromszor ha repült. Ha valakit esetleg érdekel, küldjön egy ajánlatot a mail címemre. Elgondolkodom rajta… 🙂

 2. Zsákai Péter hozzászólása:

  bocs, most látom a mail cím nem látszik: zsakai pont peter kukac gmail pont com

 3. Zsákai Péter hozzászólása:

  egy ideje gondolkodtam az eladáson. aztán mindig arra jutottam, hogy majd ha megyünk nyaralni/kirándulni, akkor viszem magammal és eregetek, jó lesz az még, kell az. most is ezt gondolom. viszont ha megyünk valahova, kocsi hijján a sárkány mindig itthon marad. ezért gondolkodom az eladáson. meghirdetni egyelőre nem fogom, de ha valaki a tesztet olvasva kedvet kap egy ilyen sárkányhoz, lehet jobb helyen lenne nála. a sárkány a levegőbe vágyik, nem a szoba sarkába. 😀 😀 😀

 4. Zsákai Péter hozzászólása:

  UPDATE: A SÁRKÁNY ELKELT!

  köszi a közreműködésért, sarkany.info! a jutalékot majd megbeszéljük! 🙂

Szólj hozzá a témához!