Mátyásföldről tudtad? – Magazin

Share Button

Gyakran fordulok meg a mátyásföldi reptéren. Párszor már megfordult a fejemben, hogy vajon milyen lehetett az előélete ennek a nagy placcnak, miért nem épült be ez az óriási terület? Annyit tudtam, hogy ez volt Budapest első reptere egy ideig, de ennyi.
Ahogy jövök-megyek a neten botlottam bele az egykor.hu-n egy kis hiánypótlásba, íme:

A mátyásföldi repülőtér az első állandó repülőtér volt Budapest térségében.
A Magyar Általános Gépgyár (MÁG) 1916-ban létesült repülőgépgyártó és repülőgép-motorgyárához egy 80×20 méteres repülőgépszerelő hangár  és egy 900×800 méteres  füvesített repülőtér tartozott. 1918 júliusában indult  innen a Bécs-Budapest közti rendszeres légi járat. A trianoni békeszerződés következtében a MÁG-nál levő teljes repülőanyagot megsemmisítették, azonban a repülőtér  az 1922-ben alakult Magyar Légiforgalmi Társaság használatában fennmaradhatott. Belföldi (Kaposvár, Nyíregyháza, Pécs, Debrecen) és nemzetközi (francia-román, német, majd 1931-től olasz és osztrák légitársasággal).

1930 A trianoni békeszerződés tilalmai ellenére a repülőteret fokozatosan a magyar légierő titkos bázisává fejlesztették és ennek következtében 1937-től a polgári és a sportrepülés Budaörsre került át. A második világháborút átvészelt repülőteret a Szövetséges Ellenőrző Bizottság gépei használták. 1948-tól kiképzőszázad működött itt. A mátyásföldi szovjet laktanyából családjával együtt 1956 októberében elhurcolt Nagy Imre miniszterelnököt a mátyásföldi repülőtérről vitték el a szovjet gépek. Jelenleg csak a  rádiótávirányítós repülőmodellek repítésére használható. A hangárt lebontották.

1930-2

Forrás: http://egykor.hu/

És itt pedig további információ az egykor hangárként működő épület bontásának körülményeiről…

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Mátyásföldről tudtad? – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá a témához!