Újságcikk 1907-ből – Magazin

Share Button

Szeretek a múlttal foglalkozni. Ilyenkor nem egyszer olyan összefüggéseket, részleteket fedezek fel, amelyekkel teljesebb képet kaphatok egy sárkányról, egy folyamatról, egy fejlesztési lépcsőfokról. Ez a cikk abból az időszakból ad hírt, amikor a sárkányokat már biztonsággal használták, de minden repüléssel kapcsolatos újítás fontos részletekkel szolgált az érdeklődők számára. Ekkor már túl vagyunk az első Wright fivérek által véghez vitt motoros repülésen (1903), a jobb repülő eszköz létrehozásához minden alakot-formát meg kellett vizsgálni. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezek a próbarepülések dicsőséget hozhatott a sikeres feltalálónak. Az eszközök általában a sárkányok alakját utánozták, hiszen ezek az eszközök már bizonyítottak a levegőben.
Egy ilyen próbarepülésről beszámoló cikket találtam, a doboz alakú eszközt ezúttal két kis rakétával kívánta a feltaláló Mr FW Thomas meghajtani 1907-ben a londoni Christal Palace-ban.
A sajtó jellemzése a feltalálóról: egy magas férfi feltűnő rozmár bajusszal, fénylő cilinderben, frakkban és piros csíkos nadrágban. Hiába, akkor még a részletek is számítottak.
A szerkezetről így írtak: furcsa, de nem formabontó szerkezet, figyelemre méltóan nagy szárnyterülettel.
És akkor a repülésről: Thomas elindította a modellt a levegőbe. A rendívül nagy robajjal működő két rakéta segítségével száguldott a levegőben, miközben folyamatosan emelték a szerkezetet, de hirtelen katasztrófába torkollott a repülés. Eleinte instabilitás jeleit mutatta a modell repülés közben, majd egy pillanattal később a földbe csapódva tört össze menthetetlenül.

rocket_plane-thomas-1907

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!