Expedíció kellék – Magazin

Share Button

Manapság az expedícióknak sincs már akkora hírértékük mint a XX. században. Pláne az 1900-as évek elején, még a felfedezetlen, szinte újdonságnak számító Antarktiszra indulóknak különösen nagy tisztelet járt ki! A felszerelés megválasztása élet-halál kérdése volt, a hosszú útra csomagolva nem csak élelem és ruházat terén kellett gondolniuk, hanem megannyi műszert és adatgyűjtő eszközt is vinniük kellett. A kapitány rengeteg tudományos műszert vitt magával, csapata meteorológiai, földrajzi méréseket is végzett, és az állatvilágot is tanulmányozta. A hajóba azonban csak kiszámolt mennyiségű ellátmányt lehetett berámolni. Gondolom így került be a felszerelés közé Robert Falcon Scott expedíciójába a hasznos sárkány. A tenger felé fújó szelet kihasználva a sárkánnyal vontatták be azt az eszközt, amivel a tengerbe úszó állatkák begyűjtésére használtak.

Sajnos Scott ezen az expedíción a sarokpont meghódítására tett kísérlet közben öt társával együtt fagyott halálra az Antarktiszon. A sarokpontot egy hónappal előbb Amundsennek sikerült bevennie…

Igazi kedvcsináló februári történet! :/

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!