Amikor sárkányos kultúrák találkoznak – Magazin

Share Button

A harci sárkányozásnak dél-Amerikában és Ázsiában vannak hagyományai. No, nemcsak hagyományokról beszélhetünk, hanem manapság is gyakorolt közösségi sportról/harcról. A sárkányok kontinensenként és országonként is változik, de a versengés célja az ellenfél/-felek sárkányának leszedése az “égről”.

Némileg tájékozódtam ezen harcok lefolyásáról kétféle technika létezik amelyekhez különböző méretű és kialakítású sárkányokat is használnak.

  1. defenzív harcmodor: ezen sárkányok pilótái a nagyobb, kevésbé mozgékony sárkányokat használják, a zsinór ellazításával védekeznek a zsinórvágás ellen  vagy a kínálkozó alkalmak egyikét használják ki.A lazítás alatt a nagy felületű sárkányok könnyebben siklanak ki és mivel negyobb magasságokról is jól kivehetőek ezek a sárkányok, nem gond, ha akár fél percig is siklanak. A kínálkozó alkalmak alatt pedig azt értem, hogy a vadász jellegű sárkányok cikázása a mérkőzés alatt nem tudják elkerülni ezeket a “statikus” zsinórokat, viszont a nagy sárkány pilótái a zsinór meghúzásával egy nagyon feszes vágórészt tudnak pillanatok alatt létrehozni.
  2. vadász harcmodor: a kisebb, igen mozgékony sárkányok pilótái választják ezt a harcmodort, a támadás-menekülés az ő manővereik összetevői, vadászatai során ha zsinórhoz ér a megfeszített zsinórral vágják el az ellenfél sárkányát vagy ha ez nem elég, akkor húzás-eresztés sorozatával “fűrészelik” el a zsinórt.

Itt a videón a Sao Paolo-i törzsgárda utcai harcát láthatjuk, amint Japán “vendégharcosok” saját zsinórkezelési technikájukkal veszik fel a harcot. A combjukra rögzített lapokon az eresztőzsinór tartó rúd forgását gyorsítják fel, miközben a markolat rész csapágyazva van. Ezzel elképesztően gyors húzást tudnak elérni!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!