Sárkányokkal vadászó… 5000 éve – Cikkek

Share Button

Ez év áprilisában tette közzé a Smitshonian Science azt a cikkét, melyben arról közöl híreket, hogy a perzsa gazellák kihalásával kapcsolatba hozható… a sárkányozás. Na, ne csinálja már kedves szerkesztő kollega, nem kell mindenbe beleláttatni, hogy mindenhez köze van azoknak a fránya sárkányoknak. 🙂
Ami azt illeti, az ilyen oldalakat nem szoktam nyakra főre olvasgatni, de ezen megakadt a szemem. A teljes történet a következő, lássuk, mi a sárkányos vonatkozás?

Tavasszal Szíria észak-keleti vidékén a kutatók egy egész csordára való antilop csontját találták meg. A kutatások folyamán kiderült, hogy a leletek legalább 5000 évesek, az állatok csontjait vizsgálva pedig megállapítható, hogy vadászat során ejtett sérülésektől múltak ki az állatok. A vízgyűjtő környékén talált csontok 93 gazella fajtától erednek, különböző nemű és korú egyedektől, a sérülésekből arra következtettek, hogy késsel darabolták fel az állatokat.

A vadászat során a hajtók egy kőből épített V alakú karám felé terelték az állatokat, majd amikor már egészen közel értek a csordához, kihasználva a sárkányok mozgékonyságát és az állatokra gyakorolt terelő hatást, űzték be a szűkülő részbe az állatokat.  Az alábbi légi felvételen megfigyelhetjük a két érdekes alakú sárkányt, illetve a V alakot. A csúcsos részben ölték meg az állatokat, a fent említett leleteket itt találták meg. Nyilván a vadászok kihasználták a könnyű sárkányok mozgékonyságát, amivel a vadakat képesek voltak terelni.

Az alábbi képen egy rajzot láthatunk a vadászatról, amint a a gazellát egy sárkánnyal tartja sakkban a vadász.

A jelek arra utalnak, hogy a vadászat eme sárkányos formája széles körben elterjedt és közel és időszámításunk előtt 3000 éven keresztül használták a technikát. Olyannyira sikeres volt a vadállatok ilyen formában való “betakarítása”, hogy ezzel magyarázzák a faj kihalásának kezdetét.

A fenti cikk igen fontos kiegészítése ebben a bejegyzésben!!! Ha nem olvasod el, akkor a fele igazság sem derül ki!!!

A cikk  II. része december 28-án reggel  8:00-kor jelenik meg!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!