Lindenberg, ahol egyszer csak megtörtént – Cikkek

Share Button

Az 1900-as évek elején a repülés nagyon foglalkoztatta az embereket. Értek már el eredményeket motorral és anélkül. A ’10-es évek végére a sárkányok már elfogadott eszközök, a fejlesztéseikkel kapcsolódó hírek már nem okoztak olyan nagy meglepetést. Ezzel párhuzamban a készítők és fejlesztők próbálták a lehető legnagyobb hatékonyságot kieszközölni sárkányaikból emelés terén és ostromolták a nagy magasságot is. Most ez utóbbi kapcsán szeretnék egy bejegyzés erejéig a német Lindenbergben elért eredményről beszámolni.

A meteorológia akkoriban a megfigyelések és az egyszerű műszerek által szolgáltatott értékek összehasonlító értékeléséből alakította ki előrejelzéseit. Az elhivatott időjósok érdeklődve fordultak a sárkányok által aránylag könnyen hozzáférhető “magasság előnyhöz”, hőmérőket, légnyomásmérőket, mindenféle műszert tudtak a magasba emelni.

A Porosz Meteorológiai Obszervatóriumot 1905-ben adták át hivatalosan, de a helyszínt már 1900-tól hasonló célokra használták. Eleinte ballonokkal emeltek, majd a szélerőt kihasználva kerültek használatba a sárkányok. Naponta akár két vagy több eresztést is elvégeztek. Az első harminc évben az intézet több mint 25 ezer (!) sorba kötött (több sárkány egy zsinóron) sárkány vagy léggömb eresztést végzett el. Cél volt többek között a lehető legmagasabbra eljuttatni a sárkányokat, hogy megismerjék az addig nem mérhető magasságok értékeit. Ennek érdekében Berlinhez közel felépült Lindenbergben egy aeronautikai obszervatórium, amit kimondottan sárkányeresztésre terveztek. Az építmény együttest az akkori technika szintjéhez képest elképesztő tulajdonságokkal ruházták fel:

 • képes volt önmaga tengelye körül elfordulni, mindezt motoros rásegítéssel
 • a forduláshoz szükséges információt egy szélelemző műszer szolgáltatta (szélirány)
 • a 15 km hosszú eresztőzsinór (zongorahúr) kezelésére egy különleges csörlő is rendelkezésre állt
 • az adatok továbbítását rádiókapcsolat segítette
 • szélcsend esetén héliumos léggömbökkel lehetett magasságot ostromolni
 • nem utolsó sorban az eresztők kényelmét a zárt tér és a teljesen üvegezett eresztőhelység is szolgálta (hiába, akkoriban ez is számított)
 • a ballonok és egyéb eszközök tárolásához/szereléséhez egy hangár is rendelkezésre állt

A rekordot 1919 augusztus 1-én sikerült felállítani nyolc darab módosított Hargrave sárkánnyal, amelyek 9740 méteres magasságig emelkedtek. Az eresztés reggel 6:26 tól 0:11 -ig tartott, tehát majdnem egy egész napon át! A sárkányok merevítőjének felépítése  az esernyők nyitószerkezetéhez hasonlított, ezekkel kellő szélben emelésre bírták, míg erős szélben összecsukva kisebb emelőerőt tudtak elérni. Sajnos közeli képeket, terveket nem találtam ezekről a különleges sárkányokról, pedig érdekelt volna, hogy hogyan tudták szabályozni a keretrendszert? Talán plusz egy zsinórral? Vagy a szél erejétől függően önmaga volt képes szabályozni a keret nyitottságát?
A sárkányon olyan műszerek kaptak helyet, amelyek a repülés folyamán érzékelt értékeket rögzítették, amit a földre érés után kielemezhettek.


A csörlő műszerezettsége is segítette az eresztőket. Megfigyelhették, hogy milyen erővel húzta a sárkányokat a szél valamint mérni tudták a zsinór sebességét is, sőt összetett fékrendszerrel tudták lassítani az eresztést. Sajnos hiába kutattam, hogy ilyen sárkányról találjak némi technikai információt, nem találtam…
A képen az évek alatt a legjelentősebb magassági értékek olvashatóak le. A modern kori Meteorológiai Szolgálat nem költözött el, hogy ez most a hagyomány vagy a helyszín tökéletessége, nem tudom…
Néha napján tartanak nyitott napot, amolyan “múzeumok éjszakáját“, amikor a történelmi sárkányfészek megtekinthető.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Lindenberg, ahol egyszer csak megtörtént – Cikkek bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. PaT hozzászólása:

  Nagyon jó kis összefoglaló!

  Kerestem műholdas képet, de egy másik Lindenberget adott, kis kutatás után megtaláltam a cikkhez kapcsolódó koordinátákat, hátha mást is érdekel:

  https://maps.google.hu/maps/ms?msa=0&msid=204442767506258561745.0004d06fd05efd8737981

Szólj hozzá a témához!