1906 San Francisco KAP – Magazin

Share Button

Volt egy földrengés, már nagyon régen… 1906-ot írtak amikor hajnalban -a hozzáértők szerint- a legpusztítóbb földrengés rázta meg a várost. A 7,9-es Richter skála szerinti rengés másfél percig tombolt. Az épületek nagy része összeomlott, az épen maradt épületeket és a romok még használható részeit tűzvész még 4 napig tizedelte tovább.

Akkoriban bontogatta szárnyát a KAP technika, ami egy sárkánnyal a magasba emelt fényképezőgéppel készített légi fotót jelent.  A jelen kor hálás lehet George Lawrence-nek aki meglátta a pusztítás mértékét és panorámafotót készített hat héttel a katasztrófa után.

Lawrence a légi fotózást egy léggömbbel emelt ketrecbe zárt fényképezőgéppel kezdte, majd fokozatosan fejlesztette ki a sárkányos emelő technikát. Később a fotózást befejezte, majd a repülőgépiparban helyezkedett el. Az itt látható fotó a készítő konyhájára a világszerte megjelent újságok jogdíjaiból 15.000 dollárt hozott. A képet később a Drachen Foundation digitalizálta és tette a linken elérhetővé.

A kép alatti linken nagyítható képet nézhet meg a látogató, amiben megfigyelhetők, hogy sugárutak tűntek el, a betegek és sérültek átmeneti sátortáborba lettek elhelyezve. A parthoz közel a város megsegítéséhez szállított készleteket pedig a hajók mellett láthatjuk.

Nagyítható, tényleg érdekes kép itt!

Drachen Foundation 100 évvel a kép készítése után emléket állított azzal a készítőnek, hogy hasonló állásból KAP technikával exponált egy friss példányt! Íme:

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!