2012, II. Zebegényi Sárkányfesztivál… egyenleg – Beszámolók

Share Button

Nagy meglepődéssel vettem észre, hogy egy újabb sárkányos fesztivál hirdeti magát a Facebook-on. Méghozzá II. alkalommal. Felvetődött a kérdés: hol voltunk múlt évben, miért nem tudtunk róla?
Hamar el is határoztuk, hogy útra kelünk a Dunakanyarba és sárkányos tiszteletünket tesszük Zebegényben!
Igazság szerint hamar végignéztem a múlt évi rendezvény képeit, ezekről egyből lejött, hogy egy profi fotóssal van dolgunk egy nagyon szemrevaló helyen.  Az is kiderült, hogy nem volt tömeg…

A kiszemelt szombati napon Httomival reggel betáraztuk a sárkányokat, majd útnak indultunk. Útközben szomorúan konstatáltuk, hogy a fák levelei meg sem mozdultak, azaz a Duna mellett totális szélcsend uralkodott. A célhoz közeledve a Dunakanyar falvaiban már láttuk a rendezvényt hirdető plakátokat, majd a településre érve forgalomirányítók segítettek megtalálni az eresztőhelyet.
Amint megérkeztünk a “Sárkánydombra” szinte ismerős helynek tűnt, köszönhetően a képeknek. Dombokkal-völgyekkel szegélyezett több, nyírt füves területet találtunk, amit több murvás út vágott keresztül, ezek közül a legnagyobb volt körbekerítve szalagkordonnal. A szél az úton tapasztaltakkal ellentétben itt fújt!
Gyors kirámolás után több-kevesebb sikerrel dobtuk fel sárkányainkat az égre. Hamar megérkeztek a csapattársak, barátok, mindenkit elfoglalt a saját gyereke/sárkánya. 🙂

Ami azt illeti, elég fura volt a hely szél szempontjából, folyamatos, egyenletes szelet nem tapasztaltunk, sőt délutánra volt egy totális szélcsendünk is. Sikerült fertőznünk is, volt aki kimondottan a  meghirdetett próbamenetre jelentkezett, volt aki csak érdeklődve tette fel kérdését a komolyabb sárkányok láttán. A délelőtti órákban még meglehetősen kevesen érkeztek, majd az ebédidő után teherautószámra hordták az embereket a faluból.
Nem akarok itt nagyokosnak tűnni, de egy pár dolgot a teljes képhez feltétlenül meg kell jegyezzek azon oknál fogva, hogy talán ezen sorokat a rendezők is olvassák. Jómagam és csapattársaim és más “törzs”-sárkányosok már megjártunk egy pár rendezvényt, láttunk már ezt-azt, ezek alapján írom ezeket a (talán) kritikus sorokat.
Ha jól tudom a kezdetekkor velük találkoztunk… később már nem. 🙁
A helyszín kiválóan kiválasztott, a térképet átböngészve magam sem találtam volna jobbat azon a dombos helyen. Sajnos szél szempontjából csak egy irány lenne jó, de ez nem kívánságműsor…
Az autóval önkényesen álltunk fel a rephely melé, a sárkányok, a cucc, jóval több mint egy látogató esetén.
Azonban érdemes lenne legközelebb legalább a fesztivál egyéb kellékeit (hangosítás, kiállítás, kisvasút és körhinta, árusok) a rét szélére telepíteni. A rét teljes területét félbevágó telepített kisvasút és körhinta megdöbbentett egy kicsit, gyakorlatilag a felzsinórozott revóval kettéosztottam egymagam a terepet. A nagyobb sárkányok láttán többen megindultak kifelé, repülni pedig lehetetlen volt a tömegben.
A szalagkordon nagyon bosszantó volt. Gyakorlatilag a sárkányozás az egyik őselemről és a szabadságról szól, amit keretek közé szorítva nem lehet felszabadultan űzni. Nem beszélve arról, hogy néha ezekkel futni/hátrálni kell. Többen a szalagon kívül kerestek reptetőhelyet, ezzel “kizárva” magukat a rendezvényről. Talán a rendezők nem voltak felkészülve ekkora tömegre?!!


Sajnos több alakalommal is el kellett utasítsam az érdeklődők “próbakör és gyorstalpaló” kérését, amit a Facebook-on meghirdetem. Mindezt azért mert ehhez tér kell. Még gyakorlott repülőként is többször volt, hogy begyalogoltak a sárkányom alá, összeakadtam másokkal. Baromi bosszantó volt. Ha jól számoltam, akkor egy alkalom jött össze…az is valahol egy másik dombon httomi vezényletével.
A hangosítást pedig érdemes lenne valaki olyanra bízni, aki figyelmesen tudja kezeni az eszközt, egyszer alig hallottuk egymás szavát, máskor pedig semmi… ki érti ezt?
Ezzel nem az a célom, hogy lehúzzam a rendezvényt, hanem -ezt olvasva- a rendezők talán más szemmel is láthatják a rendezvényüket nem csak a “féligazságot”.
De, ha már itt tartunk, jöhetnek a pozitívumok! Tetszett, hogy az egész nem lett túllihegve, érezhető maradt a kistelepülés emberközelisége. A kiválóan kiválasztott helyszínt lampionok díszítették, látható volt, hogy gondoltak mindenre, a büfékben mindenféle földi jót padokon-asztalokon fogyaszthatta el a fáradt sárkányozó, sőt egy repülőről kifuserált széksor is rendelkezésre állt. Akik gyerekekkel érkeztek, azok mindenféle játékból választhattak volt kisvasút, horgászás, körhinta és horgászat.  A  közkedvelt sárkányépítésnél is egész nap hosszú sor állt és vásárolni is lehetett. (Talán érdemes a Reflexshop mobil üzletét meghívni jövőre?)
A páncélingesek felvonulása és műsora megkoronázta a napot, majdnem mindenkit lekötött a csata.
Nem tudom ki találta ki , hogy a zetorok nyomuljanak, de nagyon jó volt, szerintem nagyot dobott a hangulaton az egy-egy elpöfékelő masina.
A koncert éppen kezdődött amikor indultunk, amit hallottunk az jó volt… 🙂
Egy nagyon profi módon meghirdetett rendezvényen voltunk, le a kalappal a hírverésért, nem tudom hányan állnak mögötte, de kiváló munkát végeztek!

Összességében jól telt a napunk, sok fotó készült a szép tájról és a sárkányokról. Sajnos keveset tudtunk sárkányozni és “fertőzni”, hiszen a hely adottságai nem tették ezt lehetővé.
Hogy megyünk-e jövőre? Naná, remélem tapasztalunk némi változást! 😉

A rendezvényről készített képeink itt: httomi, Zsákai Péter, humanual

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

2012, II. Zebegényi Sárkányfesztivál… egyenleg – Beszámolók bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Zsákai Péter hozzászólása:

    egyetértek a leírtakkal.
    összességében jól éreztem magam. köszönet a szervezőknek és a társaságnak!
    hajrá 3. Zebegényi Sárkányfesztivál!!! 🙂

Szólj hozzá a témához!