Érdekes tiltás – Magazin

Share Button

Egy sajnálatos baleset vezetett a kanadai Torontóban a távoli Ázsiában hagyományos sárkányzsinór bevonat, a manjha használatának betiltásához.
Mindenek előtt: mi is az a manjha? A harci sárkányok úgy harcolnak egymással, hogy egymás zsinórját kell elvágniuk, a levágott sárkányt így kényszerítve a földre. A nagy hagyományokkal rendelkező harci sárkányos országokban szokás a sárkányok zsinórját kezelni őrölt üveg és ragasztószer keverékével azon oknál fogva, hogy az ellenfél sárkányok zsinórját könnyebben lehessen elvágni.
A fent nevezett baleset úgy esett, hogy egy középkorú férfi motorján haladva arra lett figyelmes, hogy egy, az úton keresztbe kifeszített zsinór mély sebet ejt a nyakán. Amibe beleakadt, azt manjha-val kezelték. A rendőrség a helyszínen arra lett figyelmes, hogy sok oszlopot és tereptárgyat “ékesítenek” elhagyott zsinórok, amelyeket a szél könnyedén kibont és keresztbe fúj az úton.
A hagyományos sárkányos harc  nagy népszerűségnek örvend a bevándorlók körében, ezek a zsinórok a viadalok vesztes tagjainak sárkányából származnak. Noha a jóindulatú sárkányosok az amerikai kontinensen már csak pamut alapú, könnyen szakadó zsinórokkal játszanak, úgy néz ki, hogy valaki nem csak szokását, hanem felszerelését is magával hozta az éles manjha bevonattal együtt.
Torontó városvezetése az eset kapcsán nyomást gyakorolt a kormányra, akik Kanadában betiltották a manjha használatát, valamint komoly pénzbüntetést helyeztek kilátásba annak, aki ezt megszegi.
Nem hittem volna, hogy ilyen –Indiában használt anyaggal kapcsolatban- tiltással találkozom Torontóban.
És végül: vigyázzunk a zsinórokkal, ne hagyjuk sehol a leszakadt maradványokat.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!