Na, mi az a karbon cső? – Magazin

Share Button

Sokat használjuk a karbon cső vagy pálca kifejezést, de kutya legyek, ha tudom pontosan, miről is beszélek? Te tudod mi az a karbon? No, kutattam egy kicsit, mit is szoktunk reptetni, mit fogdosunk nap mint nap?

 A karbonszálgyártás előtermékét prekurzornak hívják, amely többféle polimerszál is lehet. Ezeket a polimerszálakat úgy kell tudnunk elszenesíteni (karbonizálni, grafitosítani), hogy közben ne olvadjon meg, és a kívánt szénszerkezet alakuljon ki. Ezt olyan irányított hevítéssel kell megvalósítani, amely annak idején a középkori boszorkányégetéseknél még nem volt ismert.

A prekurzor korábban PAN (poliakrilnitril) volt, majd műselyem (regenerált cellulóz), ma többnyire kátrányalapú szálakat használnak erre a célra. A kőolajból vagy kőszénkátrányból származó szurokból is tudunk prekurzort készíteni, de erre még nem dolgoztak ki olcsó technológiát, mert a szurok többszörös tisztítást igényel. Az ebből nyert szénszál kisebb szilárdságú lesz de a rugalmassági modulus nagyobb lesz.

A karbonizálás folyamatát Jules Verne Rejtelmes szigetén is elvégezhetjük, ha rendelkezésünkre áll egy ló méretű vulkán, és egy mérnök.
A prekurzor szálakat 250 fokon enyhén oxidálják, majd 250 és 1500 fok között szenesítik, de ekkor még csak 90 % cucc alakul át szénné. Végső brutalizálást a legmagasabb hőfokon végzik, amely 2500 fokig is felviheti konyhánk hőmérsékletét, ha kísérleteinket odahaza végezzük. Ezt a fajta hevítést sajnos oxigénmentes környezetben kell végeznünk, ami annyit jelent, hogy a 2500 fokra felhevített konyhánkban mi már nem tudunk levegőt venni. Az eljárás fokozatos menete után alakul ki a tiszta szénből álló grafitos szerkezet.

Forrás:http://www.tengerikajak.info/anyagok-szerkezetek/mi-az-hogy-karbono.html

Ezeket a szálakat szövik ezek után a kívánt alakra, és technikával, attól függően mit akarnak elérni. A technológia következő lépése a formába préselés és epoxy gyantával kitöltése, amit több komponensből állítanak össze. A kívánt forma eléréséhez több technológia is rendelkezésre áll ezek közé tartozik a vákuum alkalmazása, a formába préselés vagy akár a réteges szabad kezű felhordás.
Előnyei között megemlíthetjük a hajlékonyságot-merevség-kis tömeg arany háromszöget.
Hátránya, hogy tartósan csak kis ideig bírja a nagyobb deformitásokat, majd hirtelen törik.

Viszont ha összehasonlítjuk a fémekkel érdekes adatokra bukkanhatunk! A merevség-súly arány mutatószámait nézve egy sima szövésű karbon panel 18%-al nagyobb merevséget mutat mint az alumínium, ugyanez a szám acél esetén 14%!!!

Úgyhogy ha legközelebb ilyesmit fogsz a kezedben gondolj arra, hogy ez már megjárta a pokol minden tüzét majd formába szorítva és gúzsba ragasztás után érkezett hozzád, hogy egy zsinórvégen teljesítsen szolgálatot! 😉

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!