Azok a fránya revó csövek – Magazin

Share Button

Az alábbi írás Httomi tollából jelent meg

Miután lerepültem egy szezont a saját készítésű revommal amiben, P300-as csövek vannak minden rezdülését sikerült úgy vélem kiismerni.    A gyári revóhoz képest az alap trükköket jól csinálta, de a komplikáltabb trükköknél sokkal nyúlósabb reakciót tapasztaltam.   Problémán sokat gondolkoztunk Humanuallal. Mivel a sárkány szabása mm-er pontosan egyezik a gyári revóval, így a csövezés felé fordultunk. Tavaly csináltunk egy nem reprezentatív tesztet sima súlyokkal történő terheléses behajlási mérést. Azaz azonos terhelőtömegnél, melyik cső mekkorát hajlik. A gyári és varrott sárkányok közti különbség okaként, először a hajlásra, rugalmasságra gondoltunk illetve a szabás-varrás profilvonalára. Mivel a gyári és az itthon kapható csövek keresztmetszete nem egyezik meg, ezért nem tudtuk simán cserélgetni a sárkányok csövezését, hogy teszteljünk így is.. A cseréhez szükség van a sárkány teljes újrakötésére és zárókupakok cseréjére is.    Erre én most rászántam magam, mivel Humanual odaadta egyik csőszettjét. Amint elkészültem irány a törzshely és láss csodát új sárkányom van! Finom precízebb és jobban irányítható sarit kaptam vissza. Egy szezon repülése után szinte újra kell tanulni a mozdulatok finomságát, mert teljesen elmaradt a már megszokott rugalmasság. Erre a rugalmasságra, nyúlásra panaszkodott Humanual is mikor ő repült a varrott sárkánnyal. Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy elmaradt a „szárnycsapás” effektus. Mit is értek szárnycsapás effektus alatt: P300 cső illetve az összes P-PT széria merev ugyan és trükksárkány építésére kiváló, de revora nem!
Miért mondom ezt? Ezek a csövek amint meghajlanak igyekeznek visszanyerni eredeti alakjukat. Az elhajlásukat előidéző megegyező erővel csapnak vissza. Ez egy „folyamatos rezgést” idéz elő ami károsan hat repülés közben. Olyan mintha plusz 1* megrántanád finoman a sárkányt. Ez a rezgés mint egy szárnycsapás, plusz mozdulatot idéz elő a levegőben, amit szintén korrigálnod kell. A  gyári csöveknél is van visszarántás, de itt nem indul be a rezgés! Egy, max másfél rezdülésen belül újra mereven áll a cső. P300 úgy viselkedik, mint ha egy hurkapálcika egyik végét fixen leszorítod az asztalra a másik végét pedig megpendíted. Az lassan szűnő rezgésbe kezd. Ez a rezgés repülés közben összeadódik a két szárnyvég szélén és a sárkányod „csap” egyet a levegőben és ezzel elmozdul a stabil helyzetéből amit jelen esetben neked korrigálnod kell.
Gyári csőnél nem tapasztalsz ilyet. Szinte olyan, mintha lengéscsillapító lenne a csőbe beszerelve.
A rezgést nem feltétlen te idézed elő. Stabil egy helyben történő repülés közben is rezeg folyamatosan a sárkány csövezése, hisz ahogy a szél leszakad a szárnyéleknél ez kavarog mellette és mögötte. Szívja majd elengedi a sárkányt és ez így ismétlődik.
A gyárilag kifejlesztett csövek ezt a rezgést képesek elnyelni és nem visszaadni a sárkánynak.

Első repülésre ezeket tapasztaltam, de még biztosan fogok mást is érezni ahogy újra összeszokom az „új sárkányommal”

Nem hagyhattam szó nélkül a fejlesztést és annak eredményét, (humanual jegyzete):

  Kiváló értékelés, azt hiszem bebizonyosodik az a feltevésem, hogy az egy anyagból kiszabott revó is jó revó, ha a vitorlához az eredeti csövezést párosítja az építő.
Pont tegnap jöttem-mentem a Kitelife új oldalán, ahol rátaláltam az éppen új evó race rods-ra. Immáron a harmadik szériánál tartanak ebben a kategóriában, létezik a sima race, van zöld feliratos(ez erősebb az előbbinél) és most a legújabb a fehér, a Race SPECIAL. http://www.revkites.com/kite-product/revolution-spars-rods

Hogy őszinte legyek olvasom amit látok, de érteni nem értem, jó lenne megtapasztalni mi is a különbség. Talán csak egy újabb eladható szériáról beszélünk, avagy egy komoly fejlesztésnek számító újításról, amivel jobban lehet repülni. Azt írja Watty, hogy ez a legújabb széria Race cső hamarabb visszaáll az eredeti állapotába visszarúgás nélkül mint az előbbiek, és ráadásul még nagyon könnyű, de hajlékony is. Bizonyára a csövek teljes palettáját végigrepülve fontos következtetéseket lehetne levonni, azonban ez még várat magára. http://www.kitelife.com/industry-news/review-revolution-race-spl-rods/
Annyi azonban bizonyos, hogy a felszerelésemben található UL, Race, PU és strong csövezés váltásával kiválóan hangolható a sárkány a különböző széltípusokra, továbbmegyek, a vented modell és a sima repülése között is tapasztalható különbség a csövezés váltásával.

Ahogy httomi is írta, minden esetben amikor kezembe vettem a P300-as csövekkel szerelt revóját hamar “dühbe gurultam”, mert egy olyan eszközzel kellett repülnöm, ami jól fordult, dinamikus volt és összességében használható. Azonban pont azok a látványos fékezések (dive-stop), hirtelen fordulók, intenzív fékmozdulatokat használó manővereknél makrancos eszközzel kellett viaskodnom, mint amikor egy megfeszített kötél végét tartva hullámot indítok el, majd amikor a hullám visszatér a kikötött végtől erőset rántott a zsinóron (HÉÉÉÉ, a sárkányt ÉN irányítom nem te engem érzés volt )

Csak gratulálni tudok az elhatározáshoz és a véghezvitt tetthez, azt hiszem sok készített revó gazdának bele kellne nyúlnia a zsebébe, hogy egy olyan sárkányt kapjon amivel valóban (!!!) irányítható sárkányt kapjon a kezébe.

Alig várom, hogy kézbe kapjam a kicsikét.
Éljenek a revók!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Azok a fránya revó csövek – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. httomi hozzászólása:

    Igen, nagyon fontos a megfelelő csövezés az adott szélhez és revohoz….

Szólj hozzá a témához!