Sárkányeregetés, sárkány eresztés – Magazin

Share Button

Megkértek egyszer, hogy definiáljam a sárkányeregetést röviden, és egy kis értelmezést is biggyesszek hozzá. Hmm, mi sem könnyebb – gondoltam – lássuk. És itt most megkérlek, hogy ne olvasd először el a következő bekezdést, hanem próbáld fejben meghatározni, hogy mi is a definíció. Meglehetősen sokat morfondíroztam, hogy nézne ez ki jól, és ne maradjon ki semmi.

Ugye nem is olyan könnyű, egy része már meg volt írva, így hangzik:

A sárkányozás kultúrája világszerte elterjedt, gyorsan bővülő, fejlesztésekkel tarkított, hobbivá és sporttá nőtte ki magát. Lelkes amatőrök és profik űzik ezt a nálunk méltatlanul mellőzött elfoglaltságot világszerte. Ez a honlap, ennek felismerésében – a maga műkedvelő módján – próbál segítséget nyújtani, összegyűjteni minden hasznos és érdekes információt, naprakészen beszámolni a nagyvilág sárkányokkal kapcsolatos eseményeiről.

És utána ez sikeredett:

Az aktív sárkányozók táborát három csoportra lehet osztani:

 • trükk és precíziós sárkányok pilótái. Ezek a sárkányok kormányozható, kifinomult eszközök, csúcstechnológiával előállított anyagok felhasználásával készülnek, számos estben házilag. Egészen pontos koreográfiát képesek repülni, részükre versenyeket, bemutatókat rendeznek, ahol egyéniben, párosban vagy csapatban, esetenként zenei aláfestéssel indulhatnak a pilóták. A trükkök meghatározott fordulókat, forgásokat, irányváltásokat, esetenként pózokat tartalmaznak, amiket nemzetközileg egységesített névvel láttak el. A trükkök elsajátítása, a koreográfia pontos kivitele évekig tartó, kitartó tanulással sajátítható el.
 • paplan vagy vontató sárkányok pilótái. A merevítés nélküli sárkányok egy része a szórakozást szolgálja, míg más esetben a húzó- fékezőerő kihasználása a cél. A paplan sárkányok az egészen kicsitől a 16 nm feletti méretig készülnek, különböző formákban. A vontató sárkányok ereje lehetővé teszi a pilóta számára, hogy az adott terep és időjárási körülményekhez igazodva használjon kiegészítőt, aminek segítségével együtt haladhat a sárkánnyal a földön ,pl.: landboard, buggy, hullámdeszka, sítalp
 • egyzsinóros sárkányosok. Az ilyen sárkányok pilótái igen széles palettáról választhatnak alak, forma és felhasználás terén. A történelmi jelentőségű sárkányok elkészítése és felhasználása önmagában is kiváló elfoglaltság, sokan nem is sejtik mi mindent köszönhetünk ezeknek a szerkezeteknek. Igen stabilan repülő, könnyen szerelhető sárkányokat a légi fényképezéshez, rádióamatőrök antenna, meteorológusok műszerek emeléséhez használják. A figurális sárkányok a szélnyomás által veszik fel alakjukat, így szórakoztatják a szemlélőt, de nem ritka, hogy a sárkánnyal magassági rekord beállítása a cél, vagy a vitorla anyagára elkészült művészi alkotás vagy önmaga a sárkány kiképzése ejti ámulata a szemlélődőt.
Szerinted sikerült a kérésnek eleget tennem vagy kimaradt valami?
Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Sárkányeregetés, sárkány eresztés – Magazin bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Ktomi hozzászólása:

  Szerintem a papírsárkány meghatározása valami olyasmi, hogy: A papírsárkány levegőnél nehezebb repülő szerkezet, ami repüléséhez a szél energiáját használja fel, miközben zsinórral van rögzítve.
  A sárkányeregetés pedig: A papírsárkány rendeltetésszerű használata, szórakozás, sport, vagy egyéb céllal.

  Lehet, hogy ez nem túl jó megfogalmazás, de jobb nem jutott eszembe. Egyébként az értelmező szótárban ezt találtam: Különféle alakú, nagy felületű, könnyű nád vagy favázból és ráfeszített papirosból vagy vászonból készített játék, melyet a szél felrepít. Hosszú zsinegen szokták a levegőben tartani.

 2. Zsákai Péter hozzászólása:

  talán érdemes még megemlíteni a nullszeles sárkányokat, ill. azt, hogy beltérben is lehet sárkányozni. sok ismerősöm meglepődik, amikor mesélek róla.

  egyébként tényleg nem egyszerű röviden összefoglalni, mert ezerfelé ágazik el a sárkányozás, viszont a lényegét, a legfőbb típusokat szerintem nagyon jól összefoglalod, csoportosítod.

  ami még érdekes lehet, az a sok videó a neten. amikor nyáron először láttam trükksárkányos és revó videókat leesett az állam. előtte azt hittem, hogy a sárkányozás = egy zsinóros eddy. 🙂 …és amennyire látom, sok ember, akit még nem fertőzött meg az utóbbi 10-20 évben ez a “műfaj”, annak lehet még mindig az újságpapírból, gyerekkorában a szüleivel közösen készített sárkány van a fejében.

  hasznosak és hiánypótlóak ezek az írások, gondolatok! 😉

Szólj hozzá a témához!