Szélenergia – Magazin

Share Button

Energiára éhes világunk egyre többször és többféle képpen fordul a megújuló forrásokhoz. Láttunk már megoldásként paplanos, és ballonos  technológiát, de itt egy újdonság!
A Makani cég ezúttal a jól ismert telepített generátorok szárnyprofiljához hasonlatos igazi sárkányt fejlesztett ki, eresztőzsinórral, több generátorral.

Hatékonyságát egyenértékűnek írják le az ennek a szerkezetnek méreteihez képest monstrumnak számító szélgenerátorhoz képest, mi több 5-12 m/s közötti tartományban alaposan ráver termelés terén az elterjedt árbocra helyezett társára.

Irányításáról számítógép gondoskodik, tesztrepüléseik során nagy sebességgel már 30 órát is elértek, miközben számítógép gondoskodott az irányításról.
A videón éppen a szélnyírás okozta stabilitás vesztést tesztelik immáron 6-os számú szárnyprofiljukkal.
Az indításról és leszállásról egy platform gondoskodik, amin a szerkezet generátorainak lapátjaival felfelé helyezkedik el. Indításkor a generátor lapátok felpörgetésével nyernek magasságot, amíg át nem áll a siklásba a szerkezet. Szél csend esetén a platform vontatja be az eresztőzsinór használatával, esetenként szintén a propellerek rásegítésével.


Kíváncsi lennék egy ilyen szerkezetekből összeállított farmra,  ahogy megannyi sárkányforma szerkezet nagy sebességgel köröz össze vissza, nem beszélve a generátorok zúgásának hangjáról.

httpv://www.youtube.com/watch?v=sKcp3h0VlK0

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!