Urban Ninja The Bad workshop -Beszámoló

Share Button

November 26-án szombaton néhány lelkes sárkányos összegyűlt az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör termében (ESMTK), hogy a sarkany.info első sárkányvarró műhelymunkájában részt vegyen és elkészítse az Urban Ninja The Bad nullszeles sárkányt.

De ne rohanjunk előre, pár szóban az előzmények. Az egész szerveződés a fórumon kezdődött. A Ninja terve alapján összeírtuk az alkatrészlistát, Humanual és Httomi beszerezték a szükséges anyagokat, Humanual bútor hátlapból elkészítette a sablont, majd Tomi és Csaba, valamint az én részvételemmel kiegészülve előkészítettük az anyagokat a munkára. Az előzményekhez tartozik még, hogy Humanual és Tomi a workshop előtt már elkészítették a saját sárkányaikat, hogy tapasztalatot szerezzenek és bennünket segíteni tudjanak. Humanual még egy magyar összeállítási leírást is készített a tudnivalókról. Poleee kolléga virtuálisan vett részt a workshop-on. Az anyagokat velünk együtt rendelte meg, a sárkányt viszont odahaza rakta össze magának a workshopot megelőző napokban. A műhelymunka helyszínéül szolgáló termet Csaba és párja intézte. A sok előkészületnek hála, minden összeállt, hogy kezdetét vegye az első sarkany.info műhelymunka.

Reggel 9-re volt megbeszélve a kezdés. Előtte 8-kor találkoztam Humanual házánál, segítettem bepakolni a kocsiba a sok cuccot. Beugrottunk még a boltba 3 kiló kenyérért, némi üdítőért és műanyag pohárért, majd a helyszín felé vettük az irányt. Mikor odaértünk, Csongor éppen Tomi ninjáját eregette Csaba, Gabelli, KisSós és Tomi társaságában a sportpályán. A terem már elő volt készítve Mártinak és Csabának köszönhetően. Bepakoltuk a cuccokat, majd Humanual kiosztotta mindenkinek a Tomi által gondosan összeállított sárkány szettet. Ekkor még nem volt teljes a létszám. Árpiékra, Juditra és Amathilra vártunk. Árpiék Keszthelyről jöttek fel Pestre. Megbeszélték, hogy Amathil-ék csatlakoznak hozzájuk és együtt jönnek a helyszínre. Amíg vártuk őket, Humanual segített Gabelli hozott bordó anyagából kivágni az alsó és felső paneleket, majd fekete icarex-ből két-két szárnyélhez szükséges darabot kivágni.

Alig végeztek, Tomi rátelefonált Amathilékra, hogy merre járnak. Kiderült, hogy perceken belül érkeznek. Tomi kevert egy kávét két cukorral, hideg tejjel és azzal várta Árpit (ennek előzménye egy kis viccelődés volt a fórumon). Szóval kávé a tálcára és kimentünk a kapuba várni őket. 🙂

Az üdvözlést követően Humanual rövid beszédével megnyitotta a workshop-ot: „Köszöntök mindenkit a sarkany.info első sárkány varró műhelymunkáján. Kezdjünk bele.” 🙂 Kezdetét vette a munka, amit napok óta izgatottan vártunk.

 

 

Az összes anyag tehát mindenkinek méretre volt vágva. Az egyes elemek ragasztóval ellátásával kezdte mindenki, majd ezt követően a vitorla összeragasztásával folytattuk. Humanual és Tomi mindig előre megmutatta, hogy mit és hogyan kell csinálni, majd mindenki elkezdte magának. Közben mindketten végig jöttek-mentek a teremben és segítettek ha valaki elakadt. Igyekeztünk minden fázist közösen csinálni, mindenkit bevárni. A varrásig ez sikerült is, bár a varrást már némi csúszással kezdtük meg az elképzelt tervhez képest. Az egyes fázisokra és hogy mit hogyan csináltunk, nem térnék ki külön, mert tervbe van véve egy komplex leírás összeállítása. Közben míg dolgoztunk GTGT2 kolléga is meglátogatott bennünket a kislányával. Eléggé koncentráltam a teendőkre, nem is vettem észre mikor mentek el.  És még azt is itt kell megemlíteni, hogy Csaba felesége egész nap szorgalmasan kente nekünk a zsíros kenyereket, vágta a hagymát. Volt is illat állítólag rendesen (én az influenzám miatt ebből semmit nem éreztem). 🙂

A ragasztások után előkerültek a varrógépek és kezdetét vette a hangolás, beállítás, próbálgatás. Jómagam is először ültem a varrógép mögött, ezért gyakorlással kezdtem. Humanual közben irányított, magyarázott mit hogyan kell csinálni. Néhány sor gyakorló varrás után elkezdtem a sárkányt varrni. Itt kezdődtek a gondok, mert valahogy nem jól varrt a gép. Kibontottam, közben Humanual és Judit megszakértették a gépet, újra belőtték és folytattuk. Ment is az alsó és felső panel varrása. Na, jó a varrás minősége jócskán hagy kívánnivalót maga után, de végülis nagyjából egyenes és a paneleket összetartja. (Közeli felvételt nem mutatnék róla, szerencsére nincs is! :)) A szárnyélek varrását Humanualra bíztam, mert féltem, hogy az a pontatlanság és minőség az éleknél nem megengedhető, amit pár perces gyorstalpalóval szereztem. Sajnos a gép ekkor érdekesen kezdett működni és sorra rontott. Két-három lépésben sikerült csak összehozni egy-egy szárnyél varrását. Végül sikerült és nagyon hálás is vagyok a munkájáért!

Amikor körbenéztünk, konstatáltuk, hogy nem vagyunk egyedül a varrógép problémánkkal, más is küzd rendesen. Állítgatás, próba varrás, a cérna újra fűzése, tű próbálgatás, eszmecsere… Ez elég sok időt vett igénybe, itt tovább csúsztunk időben a tervhez képest.

Jöttek az erősítések és kisebb darabok felhelyezései. Ezek felvarrására pedig Csabát kértem meg, mert Humanual gépét kivontuk a forgalomból. Szép, nem szép, nekem a varrás még nem megy olyan szinten, hogy magam vigyem végig. Elrontani pedig nem akartam az anyagot, az idő pedig sürgetett bennünket. Folytattuk a lyukasztásokkal. Humanual nagyüzemben egy fogóba fogott felmelegített fúrószállal egymás után fúrta a lyukakat a sárkányokba.

Az utolsó fázist, amikor alakot öltött a sárkány már sietősen csináltuk. Gabellinek családi program miatt korábban el kellett mennie. Tomi és Humanual még mindig jött-ment segített, ahogy egész nap. Szükség is volt a segítségükre, mert nélkülük nem volt egyértelmű mit hogyan. Végül csak összeállt mindenki sárkánya.

A társaság ekkor már be volt zsongva, hogy menjünk és próbáljuk ki. Ugyanakkor már teljesen sötét volt. Azért becsületükre legyen mondva, megpróbálkoztak és a körülményekhez képest ment is.

A hölgyek közben rendbe tették a termet, visszaállították a termet eredeti állapotába. Miután megvolt az eregetés, gyorsan összeálltunk egy csoportfotóra a műveinkkel együtt. Ennyi ninját egy rakáson?! 🙂

Végül jött a búcsúzkodás, kihurcolkodás és némi beszélgetés után a búcsú.

Humanual kérdezte, hogy ki hogyan értékeli a napot. A magam részéről itt a beszámoló végén vonnék egyenleget. 🙂 Először is, nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy hálával és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki valamit is hozzátett a workshop-hoz (előkészületek, szervezés, ötletek, közös gondolkodás). Köszönet mindenkinek! Azt se felejtsük el, voltak nehéz pillanatok. Amikor úgy tűnt az anyag beszerzése nem megvalósítható. A srácok mégsem adták fel. Köszönet a kitartásukért! Aztán a terem szerzés sem az első terveknek megfelelően alakult (Reflexshop-os varrás). Köszönet Csabának és Mártinak az intézkedésért és a lehetőségért! Mivel az előkészületekben a fotózás révén én is ott sertepertéltem a srácok körül, láttam, hogy mennyi sok munkája van Humanual-nak és Tominak az előkészületekben, mennyire szeretnék, hogy sikeres legyen a műhelymunka és mindenki elégedetten távozzon a saját építésű sárkányával. Nem kevés időt, energiát öltek bele. Tudom Ők nem említenék meg, de nem csak a szükséges anyagokat biztosították, hanem pót alkatrészeket is, ha bárkinek eltűnne, eltörne valamije. Szükség is volt rá, ugye. Ezt sem gondolnám alapértelmezettnek, de ők gondoltak erre is. Láttam mennyit agyal Humanual, hogy minden felszerelés rendelkezésre álljon akár vész esetére is. Srácok, hálás köszönet az áldozatos és precíz munkátokért és azért ahogy levezényeltétek a workshop-ot! Minden résztvevőnek köszönet, hogy segítettük egymást és közösen sikerre vittük a projektet. Szerintem érdemes lenne még ilyen közös műhelymunkákat csinálni.

Talán jobban jártatok volna, ha Humanual írja a beszámolót. Ahogy összefoglalta nekem: „nincs mit köszönni, vartunk néhány sárkányt és kész”. 🙂

A résztvevők: Judit és Amathil, Timi és Árpi, Márti és Csaba, valamint kisfiuk, Maga67 és Csongor, KisSós, Gabelli, Humanual, Httomi, Zsákai Péter. Valamint távolról velünk tartott Poleee. Látogatóink voltak GTGT2 és Magnus. 🙂

Az eseményen készült fotóim itt tekinthetők meg

Ha kedvet kaptál a sárkányépítéshez vagy csak érdeklődsz a készítés iránt, akkor csatlakozz fórumunkhoz, tedd fel kérdésedet, oszd meg élményeid velünk, reagálj más sárkányosok hozzászólásaihoz!
Mi nem felejtjük: mindenki volt kezdő egyszer! 😉

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsákai Péter

Zsákai Péter névjegye

Harminckettedik születésnapomra nővéremék megajándékoztak egy gyémánt sárkánnyal. Hamar beleszerettem a sárkányeregetésbe, indítottam egy sárkányos blogot: http://sarkanyereszto.blogspot.com Szabadidőmben a sárkányozás mellett szeretek fotózni. A fotóblogom címe: nematartomany.blogspot.com
A bejegyzés kategóriája: Beszámolók, Magazin
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!