Bodóczky István sárkányos könyvei – Magazin

Share Button

Korábban olvasható volt itt a sarkany.info-n két interjú  Bodóczky István képzőművész-tanár úrral (interjú 1, interjú 2). Ezekből derült ki számomra, hogy Ő a szerzője a ’Papírsárkányok’ és a ’Sárkánykészítés sajátkezűleg’ című könyveknek. Mindkét könyv még a nyolcvanas évek elején íródott.

Az első könyve a ’Sárkánykészítés sajátkezűleg’ volt 1982-ben. A 182 oldalas könyv 4 fő fejezetre + színes mellékletre tagolt. A szöveges részeket nagyszámú, a szerző által készített grafika illusztrálja. A hiányt pótló mű összefoglalja milyen is volt a sárkányozás majd harminc évvel ezelőtt, milyen sárkánykészítési lehetőségei voltak annak, aki ezt a hobbit választotta.

Az első fejezetben érdekes és hasznos alapokat kapunk. Szó esik a sárkányozás történetéről, a sárkányok főbb típusairól, megérthetjük azt, hogy mi emeli a sárkányt magasba, valamint a kantározás, a vitorla formájának, arányainak és a sárkány stabilitásának jelentőségét.

A második fejezetben a sárkányeresztés helyéről, a szél és a Beaufort skála kapcsolatáról, a reptetés mikéntjéről és a leggyakoribb problémákról és megoldásaikról olvashatunk. Megtudjuk hogyan állapítható meg milyen magasan repül a sárkányunk, szó esik arról hogyan lehetséges terhet emelni vele, a soros bekötésről, a vontatósárkányokról és a sárkánypárbajról.

A harmadik fejezet tovább halad a gyakorlatiasabb dolgok felé. A sárkányépítésről, a sárkányépítéshez használt anyagokról, a papír- és textil sárkányokról olvashatunk. Hol volt még harminc évvel ezelőtt Icarex, Ripstop és a társai? Nem utolsó sorban a sárkányok esztétikájával is foglalkozik a szerző.

A negyedik fejezet a legterjedelmesebb, ebben közel 40 sárkánytípus elkészítését ismerhetjük meg, hasznos tippekkel és tanácsokkal kiegészítve.

A ’Papírsárkányok’ című kiadvány hat évvel később, 1988-ban jelent meg. Míg az első könyv főleg felnőttekhez szól, olyan sárkányokat mutat be, amelyekhez varrógép és komolyabb anyag szükséges, a ’Papírsárkányok’ olyan filléres sárkányokat mutat be, amelyek akár a háztartásban megtalálható anyagokból is elkészíthetők.

 

Ez a könyv már minden oldalán színes, amolyan modern sárkányos magazin, sok képpel, tervrajzzal, magyarázattal, érdekességekkel tűzdelt anyag. A 80 oldalon több, mint 40 sárkány ismertetésére vállalkozik. Az egyes sárkányok elkészítésének nehézségi foka csillaggal van jelölve, úgyhogy a kezdő építők és a haladók egyaránt haszonnal forgathatják. Nagyon sok érdekes információhoz juthat aki átlapozza, a hangulatos fotók és illusztrációk nézegetése pedig külön élményt jelent.

A magyar nyelvű sárkányozással foglalkozó kiadványok között hiánypótló művekről van szó. Sajnos mindkét könyvhöz már csak antikváriumokban vagy netes piactereken lehet hozzájutni. Mégis érdemes keresgélni, kutatni hátha van belőle egy-egy eladásra szánt példány.

Jó szívvel ajánlom mindazok számára, akiket nem csak a modern anyagokból készült sárkányok érdekelnek, hanem szeretnék megismerni, hogy harminc évvel ezelőtt és azt megelőzően hogyan és mi módon készültek a sárkányok, valamint mindazok számára, akik nem csak a gyakorlatban szeretnék űzni a sárkányozást, de nyitottak a sárkányépítésre, a sárkányozás történetének és elméleti hátterének megismerésére.

Share Button
Zsákai Péter

Zsákai Péter névjegye

Harminckettedik születésnapomra nővéremék megajándékoztak egy gyémánt sárkánnyal. Hamar beleszerettem a sárkányeregetésbe, indítottam egy sárkányos blogot: http://sarkanyereszto.blogspot.com Szabadidőmben a sárkányozás mellett szeretek fotózni. A fotóblogom címe: nematartomany.blogspot.com
A bejegyzés kategóriája: Magazin
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!