Minirevó készítése Poleee módra – Sárkánykészítés

Share Button

Már régebb óta írtam, hogy szeretnék egy kisebb méretű revót készíteni. Vacilláltunk is sokat Humanuallal, hogy milyen csövek kellenének kisebb méretekbe. Van is itt egy terv, amit már linkeltem korábban: http://www.kiteplans.org/planos/revosfaura/minirevo.html

De úgy gondoltam, hogy ez nagyon kicsi volna, inkább szeretnék egy olyan minimum 120cm de inkább 130cm széleset. Ezért úgy gondoltam abba egy kb 5ös széncső jó volna (persze mindezt látatlanba és tippelgetve). OSOW-on szerettem volna csövet venni, és pont ott volt Oferi, aki azt mondta, hogy ők már csináltak ilyen kisebb revót, de gyenge ez az 5ös szénszál, ők 6os exelt használtak, azzal volt jó. Gondoltam akkor veszek azt, de mivel méretekben igen korlátozottak voltak a készletek, két 1 méterest vettem, meg hozzá egy 4es szénszálat toldónak. Így ebből kijönne a vízszintes cső 120cm-nek a függőlegesek meg 40-40cm-nek. Hazaérve méregettem kicsit ezt a 6os exelt, és nagyon merevnek éreztem, majdnem olyan merev volt, mint a P300-asok… Mondom ez így nem jó, 116cm-nek (kell a ráhagyás a csőnek a kupakokra) ez nagyon merev. Inkább csinálok valamit akkor a 4es széncsőből. De hogy ne kelljen levágni a végéből 7centit, mint ami a linkelt terven van, meghagytam 1m-re és 96cm széles revó tervet készítettem a nagy revó alapján. Így ha véletlen nem volna jó a 4es cső, akkor veszek másikat és farigcsálás nélkül a helyére rakható.

Először is itt van egy-két kép a tervekről:

(A háló és a vizszintes dacron mérete nem arányos a nagy revóhoz képest, ugyanis 1,25cm-es /félbehajtva!/ dacronba nagyon nehezen, vagy sehogy se fért volna el a cső, ha fel is van varrva, így a dacron 1,5cm széles, a háló 1cm-es. Illetve egy-két helyen a dacron erősítést is csak úgy hasraütés szerűen csináltam ) Minden méret mm-ben van megadva!

 

Jöhetett a rajzolás, két A3-as papírt egybe ragasztottam és felvettem a méreteket. Elsőnek a 48cm-t vízszintesen, majd szépen sorjában. A 33,8cm-es és a 39,7cm-es méreteket úgy vettem fel mintha körzőt fognék, így kiadta a kettő metszéspontját és az volt a sárkány bal alsó csúcsa. Az ívet először megrajzoltam számítógépen kicsiben (1:4), kinyomtattam és felvettem 6 pontot a kicsi alapján, majd ezeket egyenes vonallal összehúztam, ezek után finomítottam az ívet.

Szikével kivágtam a rajzot, természetesen a hálós rész nem kellett bele és átrajzoltam kartonra, ahol ráhagytam a 3oldalon a ráhagyásokat (7mm-t választottam)

Jöhetett a kivágás icarexből, ehhez szépen lesúlyoztam, nehogy a páka a sablon alá fusson, de ahol éppen jártam a pákával, azon a részen mindig kézzel nyomtam le.

Meg is volt az icarex… Mivel ilyen pici a sárkány, és minden egyes gramm úgy érzem fontos, illetve a varrógép sem annyira szereti a kétoldalú ragasztót, úgy gondoltam, ahol lehet, ott nem használok ragasztót. Kicsit kísérletezgetek is, illetve gyakorlom a varrást.

(Arra is gondoltam, hogy a dacron helyett a szárnyélen inkább ott is icarexet használnék. Nem hiszem, hogy túl nagy erők lennének amit nem bírna, DE méregettem mennyi súlytöbbletet jelent, és nem emlékszem pontosan de kb 2gramm lehetett. Ennyit meg megér, hogy az a rész ami a legtöbbet találkozik a földdel, gazzal strapabírobb legyen!)

A széleket egyenes varrással varrtam végig miután visszahajtottam a ráhagyásokat és körömmel jól lelapítottam.

A cérnát minden varrás végénél hosszabbra hagytam, ez egyiket átfűztem a másik oldalra egy tűvel, majd ott megkötöttem csomóra. Nem használtam a hátramenetet.

Középen a dacron erősítésnél azért használtam a kétoldalú ragasztót, így  nem tud véletlenül sem elcsúszkálni varráskor és talán még erősebb lesz.

Ezt is egyenes varrással varrtam rá szépen körben.

Majd ugyanígy a csúcsoknál is.

Mivel a sárkány hátoldalára kellett varrni és így félig átlátszó volt a fekete csúcs, ezért beszíneztem a másik oldalon feketére alkoholos filccel.

Haladok haladok, már nincs is olyan sok vissza 🙂

Ellentétben a múltkori revó varrásommal nem a vitorlára varrom először a hálót és aztán az egészre a dacront, hanem fordítva, először egybevarrom a kettőt és az egészet a vitorlára.

A szárnyélre kerülő dacront 3cm szélesre vágtam, majd félbehajtottam és jó erősen lenyomtam a körmömmel, hogy minél jobban törjön meg.

Most jött a neheze, rávarrni a hálót a dacronra kétoldalú ragasztó nélkül! Benéztem egy sort a hálóban és megpróbáltam amellett végighaladni. Nagyon jól sikerült, büszke voltam magamra 🙂 Itt már cikk-cakk-ot használtam, de elég keskenyt választottam, hogy azért könnyedén beférjen majd a cső.

Itt volt az a rész, amit nagyon nem szeretek… Levágni a hálót. Filccel ugyanis nem lehet megjelölni hol kell vágni. Így 10-15cm-enkét lemértem hol kell vágni (1,7cm), majd ott bevágtam egy kicsit, ezután a két bevágás közti részt vágtam szét. Elég hosszadalmas, de megéri, mert így tuti nem vág mellé az ember.

A hálót most megint kísérletezgetve kicsit, nem visszahajtva varrtam a vitorlára, hanem csak simán átfedéssel. 7mm-ert ráhagytam, amely a visszahajtott icarexre fekszik rá, így volt mihez viszonyítani is varráskor, ugyanis itt sem használtam kétoldalú ragasztót. (Ez lehet, hogy sokaknak természetes, de nekem, mint egy varrásban nagyon kezdőnek, ez igen kemény feladat 🙂 )

Majd az egészet egyenessel is végig varrtam a szélén.

Már majdnem kéééééész. :)))   Na-na azért van itt még mit tenni, vagyis varrni.

A két szélén meg a függőleges merevítőnél még felkerültek a dacron erősítések.

Majd pákával lyukakat csináltam a gumifeszítőkhöz, illetve a csúcsoknál a a lyukak alatt még egyenes varrással végig varrtam, ahogy azt szokás. Sajnos ezekről nem készült kép, de azt hiszem, nem kell nagy fantázia hozzájuk.

A varrás kész, jöhet a design. Nem kis gondolkodás és rengeteg minta próbálás után végül is a szemes megoldás lett a nyerő. Megfelelő méret után kinyomtattam, természetesen darabokban amelyet egybe kellett ragasztani.

Majd ráfektettem a sárkányt és a szem körvonalát megrajzoltam alkoholos filccel.


Igen alkolholos filc… Már az előző revónál is szóba került, de ott nem mertem használni,

féltem, hogy nem fogja bírni a körülményeket, eső, kopás stb. Illetve ha színezünk vele akkor fény felé fordítva látszik, hogy nem a megfelelőbb, ugyanis látszik a satírozás.

Így először is meg kellett próbálni mennyire bírja a körülményeket. Egy kis daraboot beszíneztem, majd beáztattam a vízbe egy jó fél órát, megpróbáltam lekaparni körömmel, gyűrdöstem, de állta a sarat.  Satírozásra meg úgy gondoltam, hogy ha a sárkány mindkét oldalán megrajzolom akkor talán jó lesz.

Ezután kiszedtem a mintát és jöhetett a körvonal finomabb megrajzolása és szélesítése, majd a színezés.

 

Egyik oldal meglett, jól is néz ki, csak fény felé ne rakjuk… Muszáj  a másik oldalt is, megcsináltam azt is. Hát igen nem kis meló, nem tűnik annyinak mint amennyit elszöszmötöl az ember, főleg a szélek miatt. Okés, ez is meg lett. De még mindig nem volt az igazi, szükség volt egy harmadik rétegre, így az egyik oldalt még egyszer átrajzoltam. Itt fogalmazódtak meg bennem a következők: Soha többet nem rajzolok sárkányra alkoholos filccel 🙂  Jó kis munka volt ez a harmadik réteg, sokáig tartott, mert elég nehezen látszott, hol van már meg és hol nincs még. Most, hogy már kész a sárkány és nagyon tetszik a szem is, így már nem bánom, hogy megrajzoltam, lehet, hogy megint megtenném, de akkor…

Már nincs sok vissza, végzáró kupakok, gumifeszítők és kantár. Idő nem sok volt a sárkánykészítésre, de ilyen előrehaladott állapodtam nem lehetett abbahagyni.

Végzáró kupakokkal folytattam. Színesfém boltban kaptam fekete műanyag rudat, 8mm-es. A kisebb az 6-os, de most nem is volt meg akkor annak már nagyon vékony fala maradt volna ha kifúrom.

Először méretre vágtam (2,5cm), majd lesorjáztam őket.

Majd megjelöltem, ott ahol át kell fúrni a gumifeszítőknek és megpontoztam.

Ezután átfúrtam keresztbe, először egy vékonyabb fúrószárral majd  egy 3assal azt hiszem. Lényeg, hogy átférjen a gumi és a kantár rajta.

Na és most jött a lényeg, amikor a nagy revóhoz készítettem a végzárókat, állványos fúrót használtam, azt hiszem ez elkerülhetetlen a merőleges fúrás miatt. De akkor kézzel fogtam a kupakokat, amit igen csak megszenvedtek az ujjaim. Fogóval is próbálkoztam akkor, de abban is könnyen megforgott, amikor megfeszült és a fogó miatt a kupak tiszta karc lett.

Ezért kitaláltam, hogy fúrok egy lyukat egy fába, amibe szorosan bele fér a kupak és keresztbe egy szöggel rögzítem a gumifeszítőnek kifúrt lyukon keresztül, így elforogni sem tud. Nagyon bevált, ajánlom mindenkinek!

Természetesen fúrás előtt megpontoztam a közepét.

Majd egy vékonnyal fúrtam először ki és csak ez után jöhetett a 4,2es fúrószár.

Ez is megvan, Gumifeszítőkkel rögzítettem őket, de mivel nincs elég 4-es szénszálam, ezért ideiglenesen méretre vágtam bambuszpálcákat és azzal helyettesítettem a függőleges merevítőket.

Már csak a kantár van vissza. Ehhez a nagy revómról „levedlett” használt kantárt használtam. Először is lemértem, hogy mekkora ráhagyás kell hagyni a kantárra a végzáróknála pontos mérethez.

Ezt a méretet ugyanis hozzá kell adni a kantár méreteihez, hogy ne rövidüljön le felrakáskor.

Majd a szöges megoldást választottam a méretek kijelölésére, amelyet itt az oldalon láttam.

A két függőleges kantár:

Illetve a vízszintes:

Már csak fel kell helyezni a sárkányra.

Középen a belépő élre egy plusz darab kantárral lehet rögzíteni, ügyelve arra, hogy a szárnyéltől kifeszítve 4,2cm távolságra legyen a vízszintes kantár csomója.

Majd rögzítettem a végzárókon is hurokkal.

Jöhetett a két függőleges kantár is, ennél fontos, hogy a vízszintes kantár előtte helyezkedjen el.

Majd a két kantár csatlakoztatása jött, ez úgy működik, hogy a vízszintes kantáron található 5,1cm-es részben átfűzzük a függőleges kantár megfelelő részét, majd a függőlegesnek az 1cm-es „fülecskéjén” visszafele átdugjuk a vízszintes kantár „fülecskéjét”. Ha szöveg nem is volt érthető, a képeken szerintem nagyon jól kivehető, de van is itt egy videó róla az oldalon, ha nagyon nem menne.

És ha mindez megvan, kész is a revónk 🙂

Íme az eredmény:

Remélem hasznos lesz ez az írás és tudok vele segíteni néhány revót készítőnek! 😉

Első próbarepülés:

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Minirevó készítése Poleee módra – Sárkánykészítés bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Zsákai Péter hozzászólása:

  nagyon izgalmas, lényegretörő, precíz és hasznos írás. az illusztráció is kellően alapos. precíz sárkány, precíz leírás! jó reptetést! majd mesélj, milyen az égen. 😀

 2. Gárdai Csaba hozzászólása:

  Nagyon jó leírás, gratulálok! És a varrásod is nagyon meggyőző, szép lett, nemkülönben a Revód mintája!
  Várjuk a beszámolót az első reptetésről!

 3. Poleee Poleee hozzászólása:

  Köszi!

  Remélem mihamarabb ki tudom próbálni! 😉

Szólj hozzá a témához!