Hogyan készül a jó papírsárkány? – Magazin

Share Button

Az alábbi interjú a parentia.hu oldalon jelent meg Bodóczky István képzőművész-tanár úrral, a ‘Papírsárkány’ és a ‘Sárkányépítés (Saját kezűleg)’ című könyvek szerzőjével. Nem csak érzékeny festői felületekből álló képeiről és 3 dimenziós alkotásairól híres, hanem sárkánykonstrukcióiról is (nemzetközi színtéren “az aszimmetrikus sárkányok mestereként” vált ismertté), valamint arról, hogy a vizuális nevelés kitűnő szakértője és művelője. Úgy érzem érdemes átmenteni ide a sarkany.info -ra is, nehogy elvesszen az Internet mély bugyraiban. A két részes interjú második részét olvashatjátok alább. Az első részt pedig itt.

Bodóczky István képzőművész-tanárral, a sárkányépítés külföldön is elismert szakértőjével készült interjúnk második részéből kiderül, hogy milyen anyagokból lehet legkönnyebben házilag sárkányt építeni, mely típusokkal érdemes kezdeni, és mire kell odafigyelnünk. A tanár úr szót ejt arról is, miért különleges élmény a sárkányozás – gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Mit adhat egy gyereknek a sárkánykészítés? Ez egy öncélú tevékenység, vagy több van mögötte?

Ez egy olyan tárgykészítés, amely óriási sikerélménnyel ajándékozhat meg: a működését azonnal ki tudom próbálni, és átélem azt az érzést, hogy a tárgy, amit én eszkábáltam, ott megy a zsinór végén. Olyan ez, mintha az „én”-nek a meghosszabbítása lenne. Tehát saját magamat egy fizikailag jóval nagyobb távolságba is kivetítem. Akár 30-40-100 méter magasságban ott van egy részem, amit én csináltam, és az én kezemben van a zsinór másik vége. Óriási sikerélmény, amikor valakinek sikerül felküldenie azt a tárgyat, amit ő csinált.

Mi az, amit egy gyerek észrevétlenül meg tud tanulni a sárkányépítés közben?

Elsősorban a kézügyességét fejleszti, a megfigyelőképességét, a koncentrálóképességét.

Hány éves kortól lehet vagy érdemes elkezdeni?

Elkezdeni bármikor lehet, csak fokozatosan kell, mert ha a gyerek túl bonyolult feladatot kap, akkor azt úgyis a szülő oldja meg, így a gyerek nem fogja annyira értékelni, hiszen nem látja, hogy mennyi munka volt benne, percek alatt összetöri. Az az igazi, ha maga a gyerek készíti el a sárkányt, ehhez viszont elég jó kézügyesség és koncentrálóképesség kell. Úgyhogy fokozatosan lehet bevezetni a gyerekeket a sárkánykészítésbe. Van egyszerű sárkány – az a bizonyos siklósárkány, amely 1905-ben a Néprajzi Értesítőben „zsidó sárkány” néven jelent meg a budai gyermekek játékait leíró cikkben. Ez egész kicsi méretű papírból van hajtogatva, cérnával lehet repíteni. Valószínűleg azért hívják „zsidó sárkánynak”, mert a zsidó kereskedők gyerekei a számolócédulákból csinálhatták.
SIKLÓSÁRKÁNY KÉSZÍTÉSE

 

Ezzel a formával érdemes kezdeni a sárkányozást?

Igen, mert ezt A4-es lapból meg lehet hajtani, így ha a gyerek rajzol valamit egy A4-es papírra, akkor az egy kis szülői segítséggel már repíthető is. Amikor workshopokat csináltunk az egyik fiammal – aki még most is sárkányozik -, ilyeneket vittünk magunkkal, és a gyerekekkel ezt percek alatt meg lehetett csinálni. Az ilyen sárkányoknak szimmetrikusnak kell lenniük ahhoz, hogy jól repüljenek. Az viszont olyan pontosságot igényel, ami a gyerekeknek még nem igazán sajátja, ezért jön jól a szülői segítség.
Minél nagyobb sárkányt csinálunk, annál nagyobb a tűréshatár, és minél kisebbet, annál pontosabbnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy egy A4-es papírnál nagyon precízen kell a cérnát felragasztani arra az adott helyre, mert ha 1-2 mm-rel arrébb ragasztom, akkor már nem fog rendesen repülni. Ha viszont egy méteres sárkányt készítek, akkor még egy centit is tévedhetek.
Illetve vannak például a kínai és az európai sárkányok keverékéből létrejött madársárkányok, ezeken a készítés és repülés elveit nagyon jól meg lehet tapasztalni, és utána újabb fajtákat is lehet tervezni, más formákkal is kísérletezhetünk. A kis siklósárkánynál a mintával lehet variálni, tehát hogy mit festek rá, hogy dekorálom. Ott a forma eléggé behatárolt, de a madársárkánynál nagyon sok másféle forma is elképzelhető, csak az elvet kell betartani. Van egy gerinc, a függőleges rúd – egy hurkapálca vagy egy kis bambuszszál -, és van a keresztrúd, erre merőlegesen. Az, hogy a vitorla milyen formájú, hagyományos gyémántsárkány, amit nálunk is repítettek régen, vagy madár, páva, egy kísértet vagy egy falevél, az a készítőre van bízva. Ott már a formában is lehet variálni.

Milyen anyagokkal érdemes próbálkozni a házilag készített sárkányoknál?

A siklósárkányhoz tökéletes az A4-es másolópapír, ahhoz semmilyen más anyag nem kell, azt a hajtás merevíti, az ilyen kis méretűhöz bármilyen cérna jó. A nagyobbakhoz bőrvarró cérnát érdemes venni, a még nagyobb sárkányokhoz pedig eresztőzsinórt. A damilt nem javaslom, mert nyúlik. Nagyon nehéz jól megkötni, a csomó állandóan kicsúszik, kinyílik, nem lehet vele precízen dolgozni. Igaz, hogy vannak több szálból sodrott, fonott zsinórok is, amelyeket spéci zsinórboltban lehet kapni, de azokhoz a sárkányokhoz, amelyeket gyerekekkel készítünk, teljesen elegendő a jó bőrvarró cérna is.
A papíranyaghoz, a sárkány testéhez használhatunk még skiccpauszt is, azt 50 méteres tekercsben árulják, így nagyon sok sárkányhoz elég. Ez az egyik legjobb anyag. De két hurkapálcával és egy szemeteszacskóval is remek sárkányt lehet csinálni.
A ragasztás történhet celluxszal, a papírsárkánynál pedig a maszkoló papírszalag a legjobb, amivel a szobafestők szokták az ablaküvegeket kitakarni. Ezt barkácsáruházakban lehet kapni. Nagy előnye, hogy kézzel lehet szakítani, a másik, hogy vissza is lehet szedni, és együtt él, együtt nyúlik a papírral. Csirizzel is próbálkozhatunk, de – ha nem találjuk el jól az arányát – nem biztos, hogy megtartja a hurkapálcát a papíron. A papírmaszkolóval viszont nagyon sebesen lehet dolgozni.

Netán a saját kis unokái is rákaptak már a sárkányozás ízére?

Négy éves lesz a nagyobbik, a kisebbik három és fél, tavaly tavasszal a pátyi dombon már sárkányoztunk velük. De hát inkább csak egymás kezéből rángatták ki a zsinórt, még nem élték át, hogy az micsoda, mert nem vettek részt a készítésben, én készen vittem oda nekik.

Előbb-utóbb talán ők is készítenek majd önnel együtt sárkányokat…

Igen, de ez attól is függ, hogy a gyereket mennyire kötik le a manuális tevékenységek. Van, akit inkább a mesehallgatás vonz, és van, aki meg inkább babrálni, bütykölni szeret. De a manuális tevékenység mindenkinek hasznos, a szülőket és a pedagógusokat egyaránt arra biztatnám, hogy minél gyakrabban folytassanak manuális tevékenységeket a gyerekekkel.

Share Button
Zsákai Péter

Zsákai Péter névjegye

Harminckettedik születésnapomra nővéremék megajándékoztak egy gyémánt sárkánnyal. Hamar beleszerettem a sárkányeregetésbe, indítottam egy sárkányos blogot: http://sarkanyereszto.blogspot.com Szabadidőmben a sárkányozás mellett szeretek fotózni. A fotóblogom címe: nematartomany.blogspot.com
A bejegyzés kategóriája: Magazin
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!