Steiff – Cikkek

Share Button

Egy német játék gyártó és forgalmazó cég tulajdonosa Richard Steiff arra vállalkozott, hogy sárkányt készít. 1908-ban piacra dobta a Roloplan nevű modelljét, ami nagy sikert aratott. Azonnal felfigyeltek a sárkányra, amit farok nélküli sport- és játékeszközként került katalógusukba,  sok külföldi és német díjat kapott játék kategóriában. Azonban Steiff Úr nem volt határtalanul boldog, eredetileg a repülés szerelmeseinek, komoly eszközként szerette volna bevezetni időközben szabadalmaztatott termékét.

Légi-fényképezéshez tervezett egy állványt, amire az akkor használatban lévő összes kamera rögzítését lehetővé tette. Ez a sárkány a nagy húzóerő, a kis méret és könnyű szállítás-összeállítás miatt nyújtott alternatívát az akkoriban elterjedt ballon emelésű rendszerek helyett. A német hadsereg is érdeklődött a hazai sárkány iránt, tesztrepüléseket végeztek a géppel. A I. világháború kezdetekor készített a Steiff cég egy különösen nagy és erős, 3,8 méteres, 30 kg emelőerejű sárkányt.A modell megjelent a cég katalógusában is, ahol embert emelő szerkezetként jelölték meg.

Nem kizárt, hogy a feltaláló a katonai vezetőknek “üzent” finoman a katalóguson keresztül, hátha felfigyelnek a sokoldalú felhasználásra. 🙂 Elsősorban légi felderítésekhez használták volna az eszközt, azonban használata közben kiderültek gyengéi. A fő meghatározó ok a lassúság volt, ami nem feltétlenül jelentett zsákutcát a felhasználás terén, később a háborúban a tüzérség számára légi célpontnak is használták.

A  sárkány eleinte szövetből készült kék-sárga színben, majd vörös-sárgára változtatták. Három méretben készültek, 80, 90 és 120 cm fesztávolsággal. Minden darab sorszámmal ellátott pecsétet kapott, amibe a hitelességet igazoló dombornyomott  pecsét került a cég nevével.

Az összeállítási segédletet a vitorlára nyomtatták, ami az akkori kornak jelentős újítása lehetett.

Vitorlaanyagnak pamut szövetet használtak, a forma elnyeréséhez bambusz merevítők álltak rendelkezésre, amit, a keresztmerevítők végénél megfigyelhető érdekes zseben keresztül lehetett beszerelni. Gyűjtők leírják, hogy minden egyes bambusz ugyanolyan súlyú, hibátlan és egyenlő átmérőjű.

 

Egy másik képen jól látható, hogy a mai “Icarex korszakban” milyen megdöbbentő az a vitorla, amin át lehet látni, méghozzá mindenhol!

Zsinórnak kendert használtak, amit a mai winderekre emlékeztető kártyára feltekerve kapott a vásárló, továbbá minden egyes csomagba 2 db extra bambusz került, nehogy az esetleges törés kedvét szegje a Steiff-játék tulajdonosnak.Micsoda gondoskodás!

 

A modellekhez járt még egy 4 oldalas használati útmutató, amibe képekkel illusztrált, részletes leírás volt.

A modell sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy 1910 és 1915 között több mint 34.000 Roloplant adtak el! A tervezést tovább folytatta, az alul látható formák mind az Ő munkáját dicsérik!

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!