Trükkre négy? – Magazin

Share Button

Fő szívügyem a négyzsinóros sárkányok istápolása, megismertetése, az ebben rejlő lehetőségek bemutatása. Eddig a kétzsinóros trükksárkányokhoz nem kerültem közel, gyakorlatilag minimális mértékben ismerem őket, a trükkök kidolgozása közben azért megérintett ennek a sokszínűsége. Nem beszélve arról, amikor egy frankó freestyle-t láthatok.
Egy titokzatos forrásból ( 😀 ) értesültem a következő újításról, ami szerintem újabb távlatokat nyitott meg a trükksárkányok világában. Az ötlet neve: Q Flaps.
Mi is ez? Első ránézésre fából vaskarika, de másodszorra olyan lehetőségek nyílnak meg a trükkösök előtt – talán az eredeti trükkök megtartásával – amire eddig nem volt lehetőségük, és elhódíthatják a négy zsinóros sárkányok kivételes manővereit.
Az applikáció egy hagyományos trükksárkányra is felszerelhető, amihez két zsinór tartozik, de ezzel megduplázható a zsinórok száma. Az első két zsinórt a kantáron az eredeti helyre, míg a további kettőt az alsó kereszttartókra felhelyezhető tépőzáras pántokkal rögzített fülekre lehet kötni. A fogantyúk kialakítása is különbözik a Revekétől a neoprém burkolat már teljesen felülről elkezdődik, ami azt sejteti, hogy teljesen felül közvetlenül a bekötő zsinórok alatt kell tartani a markolatot.
Volt már ehhez hasonló próbálkozásunk a tavasszal, egy Vortex-et próbáltunk munkára fogni négy kontrollal, de hamar vége szakadt a mókának, a megfelelő előkészületek hiánya miatt.

Az ebben a kiegészítőben rejlő lehetőségek a következők:

  • megállíthatóvá válik a sárkány a szélablak összes pontján, a megállás és az újraindítás intenzitása és dinamikája szabályozható
  • a sárkány egy helyben meg tud fordulni, miközben a hasa a pilóta felé néz
  • lehetővé teszi a hátra irányú repülést
  • a csúsztatás (Slide) egyszerűbbé válik
  • újabb trükkökkel bővülhetnek a listák

Volt már példa a négyzsinóros trükksárkányok fejlesztésére, ’92-98-ig volt kereskedelmi forgalomba elérhető  ilyen eszköz: a DV8-as .  Ennél a típusnál azonban a vitorla és a merevítők csatlakozási pontjához bekötött fix kantárhoz lehetett csatlakoztatni a zsinórokat. Az egyik tulajdonos szerint azonban 3Bft felett nem ajánlott a reptetése. Nem lehetett egy sikeres széria, bizonyára a három zsinórral irányított sárkányok sorsára jutott, talán furcsa egyedként tekintettek erre a példányra. Azonban a képen látható gép is egy közelmúltban készült fényképen látható, úgy látszik, volt akinek bejött.

És akkor a videók, először bemutat, aztán repül! Ezzel a Yo-Yo is lehetséges?

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Trükkre négy? – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nospa hozzászólása:

    Ha jól látom lehetséges, a yoyo evvel a kieggel,

Szólj hozzá a témához!