Ismeretlen fejlesztő – Magazin

Share Button

A minap a neten mászkálva akadtam bele ebbe az 1900-as évek elején fényképezett sárkányba. A formája egyből megragadott, a szárnyak elhelyezése egészen egyedi. A szárnycsúcsokat nézve egyből a Cody féle dobozsárkány ugrott be, de rögtön megállj-t is parancsoltam a gondolatmenetnek.

Ezek a fényképek ki tudja mikor készültek? Mi van akkor, ha ez előbb született, és ennek fejlesztett változata az előbb említett Cody? Felületességem mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy második blikkre rögtön szemet szúrt az a csekélyke tény, hogy ez nem doboz alakú, hanem olyan mint egy szitakötő, a 2. és 3. képen látható, hogy a szárnyak egymás alatt és mögött sorakoznak.

A figyelmemet elterelte a szárnyak csúcsos kialakítása. A képeket nézve nem lehetett más célja a feltalálónak, mint a nagy felület munkába állítása, talán emelési feladatokra szánták. Valószínűleg nem volt egy sikeres modell, ha sehol nem találni róla egyéb leírást.

Egy feltételezés alapján az a bizonyos ismeretlen lehet, hogy Charles Brogden, aki többszörös nyertese volt a British Royal Aeronautical Society (Angol Királyi Légiforgalmi Társaság) által kiírt fejlesztési versenyeken. A képen Őt láthatjuk egy másik sárkánnyal.

Minden esetre érdekes az elgondolás, a korra jellemző vitorla alak, a szárnycsúcsok kialakítása nekem arról árulkodik, hogy mennyire nem tudtak elszakadni a jól bevált formáktól. Gondoljunk bele, hogy mit is érezhettek ezek a fejlesztők, amikor a gépeik első próbarepülésén kellett szembesülniük a beléjük fektetett munka eredményességével. És, hogy ezek mennyire voltak érdekes események, arról nem is tanúskodik más jobban, mint a feltaláló mögött összesereglett emberek.

Micsoda út vezetett ezektől a szerkezetektől napjaink csúcsminőségű sárkányaiig?

Időközben kiderült, hogy tényleg a fent említett úr volt a fejlesztő, és készültek replikák is!


Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!