Sárkányok a háborúban – I. Világháborús KAP – Cikkek

Share Button

Az I. világháborúban a sárkányokat hadászati célokra is alkalmazták. Az akkoriban még gyermekcipőben járó motoros repülés nem mindenhol volt elérhető és biztonságos, ráadásul a költségek is jelentős különbséget mutattak. A légi eszközök hadászati célra használása egyes esetekben óriási előnyhöz juttatta a stratégákat.

Az európai államok jelentős összegeket költöttek a sárkányok fejlesztésére, így tett Franciaország is. Az eljárást 1902-1904-ig Jaques-Theodore Saconney dolgozta ki, aki több sárkánnyal is próbálkozott a légi fotózás sikeres alkalmazásáért. Eleinte egy bizonyos – azóta már feledésbe merült – Lenoir fajtát használt, majd saját fejlesztésű sárkányait állította hadrendbe a haditengerészet számára. Ehhez a sikerhez egy baleset vezetett, amiben a haditengerészet által kiírt versenyen első helyen befutott Captain Madiot a győzelem után légi balesetben elhunyt, így Saconney-t kérték fel a bevezetésre. A kísérletei legvégén a saját fejlesztésű Saconney sárkányokat használta, amikről csak annyi derül ki, hogy kisebbek az embert emelő sárkányoknál és feltűnően hasonlítanak Cody gépéhez.

Saconney 1912 novemberében  Chalais-Meudonban vezette a  Meteorológiai és Légifényképezési Laboratóriumot. Különös figyelmet fordított a sárkányok csörlőzési technikájának javítására. Az első csörlőket kézi erővel működtették, de aki már tartott a kezében egy nagyobb húzóerejű sárkányt, az tudhatja, hogy milyen erő kell ezek fékentartásához. 1911-re Saconney bevezette a hordozó járművekre szerelt géphajtású csörlőt.

A Francia hadseregben csak két ilyen ritka légi egység szolgált, a 30. és a 39. Léghajós Század. (Epinal et Belfort) 1914 augusztus 25-én Dubail tábornok hozza létre az első motorizált ballonos és sárkányos egységet, aminek parancsnoka Captain Saconney volt. Nem csak automobilt kaptak, hanem külön a számukra készült járműveket, amikben többek között helyet kapott a beépített csörlő, a sötétkamra, és minden felszerelés, ami a ballonok és a sárkányok kezeléséhez szükséges volt.

A videón az  egyik Francia sárkányos egységet láthatjuk 1914  augusztusában, amint az ellenséges német oldalt készülnek fotózni. Fontos információkhoz juthattak így az ütegek, lövészárkok és az egységek elhelyezkedéséről, a térképészeknek és a tüzéreknek óriási segítséget nyújtottak! Az akkori  hírszerzés ezen eszközök nélkül csak nehezen juthatott ilyen értékes információkhoz.

A videó alatt a cikk folytatódik!

 Az egység a számukra kialakított gépkocsin érkezik, amin helyet kapott a legénység, a sárkányok és a fotólabor. A felszerelés közé tartozott 12 db sárkány, és minden kiegészítő a sárkányokhoz. Az egység 4 x 4 fős rajokra oszlott, mindenki számára meghatározott feladattal. 4 fő a szerelésért felelt, 4 fő a zsinórok rögzítéséért, illetve a csörlőzésért- amennyiben megfigyelő személyt is emeltek a magasba-,  míg a maradék 8 fő feladata a sárkányok összeszerelése és hordozása volt.  Az eresztőzsinór acélsodrony volt, amit a teherautók csörlőjéhez szereltek, külön kezelőfelület állt rendelkezésre a működtetéshez. Esetenként párszor meg kellett ismételni a felszállást, mert nem volt sikeres. Rutinosnak tűnnek, amikor elkezdik a Cody féle sárkányra emlékeztető szerkezetek összeszerelését. Ám a látszat csal! Ezek a sárkányok Jaques-Theodore Saconney tervei alapján készültek, elnevezésük is a készítő nevét hordozzák. Merevítők, vitorla elő, összeszerelés, sorba kötés.(train) Egészen elképesztő, ahogy ezek a sárkányok felemelkednek, szemmel láthatólag erős húzásuk van. Amikor már a sárkányok a levegőben vannak, akkor előkerül a fotóaparát.

A zsinórra rögzített konzol szinte tökéletesen megegyezik némely ma is használatban lévő rig-el, úgy látszik, hogy ez egy azóta is jól teljesítő technológia a szerkezet stabil elhelyezéséhez. A szerkezet neve “Picavet”, ami egy, a fényképezőgép rögzítéséhez szükséges platformból áll, illetve négy csigából, amin keresztül két pár zsinór fut keresztül, és kapcsolódik az eresztőzsinórhoz. Nevét a feltalálóról kapta, 1912-ben a francia “Le Cherf-Volant” lapban is megjelent, mint jelentős újdonság. Ez a rendszer biztosítja a képalkotáshoz szükséges nyugalmi állapotot, ami egy esetlegesen szaggató szélben komoly kilengéseket okozhatna. A következő kockákon már vissza is tér a fényképezőgép, amiből kiveszik a lemezt és egyből beadják a mobil sötétkamrába, ahol előhívásra kerül a negatív.
Az exponálást a földről, elektromos – vezetékes távirányítással végezték el. A fényképezőgép irányának beállításáról sajnos semmi információ nem áll rendelkezésre. Talán a széliránytól függően állították be a gép látószögét, kalkulálva a magassággal. A fotó készítéséért felelős katona egy távcsővel figyelte a masinát, majd amikor helyesnek látta, exponált. Egy-egy sikeres képhez sok mindennek egybe kellett vágnia. Mai szemmel hihetetlen, hogy egy fénykép kedvéért több tonna felszerelés és 16 főnyi legénység kellett. Még csak 100 év sem telt el, de ugyanehhez a mutatványhoz elég egy pár kilós felszerelés, egy személy és egy digitális gép távirányított kioldóval.

A sárkányokat csak 8 km/óra sebességű szél felett használták. De megesett, hogy nem volt elegendő a szél sebessége, ekkor jött a B terv. Fel voltak készülve erre is, egy un. Kite Ballon volt hivatott az emelőerőt szolgáltatni, ami héliummal töltött hosszú tömlő volt mindenféle merevítés nélkül. A szállító egység részét képezte két teherautó is, melyek a  héliumos palackokat szállították a feltöltés végett. A ballon hosszúkás formája miatt a katonák csak “Kolbász”-nak hívták.

 A háború befejeztével már nem vették hasznát a sárkányoknak, a motoros repülést szélesebb körben kezdték használni. Saconney a háború után sok helyen tevékenykedett, többek között részt vett a légi forgalom számára napjainkig fontos időjárási jelentések műszeres kidolgozásában, valamint a légi navigáció fejlesztésben.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!