2007. február 26. – Fekete hétvége – Magazin

Share Button

 A kelet-pakisztáni Lahor-ban évről évre megrendezik a híres Basant fesztivált, mely hindik számára egyben a sárga szín ünnepe is, mivel ilyenkor nyílik az a virág, melyből kelméikhez az élénksárga színezőanyagot nyerik. A fesztivált sajnos rendre beárnyékolják a balesetek, ám 2007. februárjában minden korábbinál több áldozatot követelt az ünnep.  

 A helyiek szinte egész évben erre a két napra készülnek. Több száz éves minták alapján, városszerte mintegy 170(!) kisebb-nagyobb manufaktúrában készülnek a sárkányok. Az izgalmat és készülődést jellemzi, hogy a polgármester az ünnepre ideiglenesen feloldja az egyébként érvényben lévő sárkányozási tilalmat. (Ami a világban már önmagában is példa nélküli!) A szombati napkeltével egy időben aztán ezerszám jelennek meg az égen a sárkányok. Ilyenkor hagyományosan a családok a saját házuk tetejéről engedik fel sajátjaikat, hogy kemény küzdelem árán megpróbálják a szomszédok sárkányait a földre kényszeríteni.

 A küzdelem szabályai egyszerűek: az nyer, aki a levegőben marad. Ennek érdekében pedig szintre minden praktika bevethető. A hagyományos küzdelemben a két sárkány szinte test-test ellen küzd, hosszú órákon át megpróbálva másik zsinórját elszakítani, illetve nekiütközve olyan kárt okozni, hogy az repülésképtelenné váljon. Hogy a gyakran 10-15 egymással küzdő sárkány a tulajdonosok számára könnyen azonosítható legyen, ezért a műhelyek élénk színeket használnak mind a sárkány, mind a hozzá tartozó zsinór megfestésére.

 Mostanság azonban egyre inkább eldurvul a játék, és tiltott módszerek is feltűnnek. Ilyen például a sárkányból kinyúló bambuszrudak kihegyezése, ill. az azok közé feszített éles drót. Sőt, míg korábban elég volt a zsinórok felső, mézgával bevont részére csiszolt üvegport ragasztani, addig mára apró, borotvaéles pengék sorát kötik a sárkány alá – mindezt azért, hogy elvágják a másik zsinórját. Mivel ezek terjedése évek óta sok balesetet okozott, ezért a hatóságok közleményben tiltották be azokat – nem sok sikerrel, mivel a győzni akarás a törvénynél is nagyobb úr.

 2007. februárjában mindez odáig vezetett, hogy az ünnep során 11 ember halt meg és mintegy 100 szerezett komoly sérülést. Többségük a lehulló sárkányok kihegyezett végeitől, egy-egy győzelem nyomán a levegőbe leadott lövésekről, ill. elektromos légkábelekre tekeredett sárkányok leszedésekor. Az esetet követően a hatóságok – mintegy példát statuálva – hétszáz embert tartóztatnak le tiltott, közveszélyesnek minősülő sárkányos eszközök alkalmazása miatt.

 Sem az előtt, sem azóta nem volt arra példa, hogy egy sárkányos rendezvényen ennyi sérülés történjen.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!