Sárkányokkal repülő… – Magazin

Share Button

A sárkányozás történetében sok alkalommal láthatunk példát az emelő és húzóerő kiaknázására. Samuel Franklin Cody volt ennek az egyik úttörője, napjainkban is elcsíphetünk egy-egy róla elnevezett replikát, beszámolókban, vagy akár az eresztőhelyeken. Szinte lehetetlen összetéveszteni alakja miatt, az érdekes “denevérszárnyak” a stabilitásért felelősek. A sárkány történelmi jelentőséggel bír, az 1800-as évek végén kifejlesztett eszközt később háborús célokra használták fel. A hadsereg megfigyelőket hőlégballonok segítségével emelt a magasba, de szeles időben lehetetlen volt ezek használata. Erre nyújtott alternatívát a Cody féle dobozsárkány.

Ám a mai bejegyzés nem a háborúról szól, sokkal inkább a rekordok könyvében lenne a helye. A történelem folyamán a repüléssel kapcsolatban sokszor hallhattunk az első hölgyről, aki úttörőként átrepülte a csatornát, óceánt, vagy földrészt, de én biztosan nem hallottam eddig arról az amazonról, akit sárkánnyal emeltek a magasba. Belegondolva, ez abban az időben maga lehetett a csoda, a megtestesült bátorság. Olyannyira, hogy még kép is készült a mutatványról.

1902-őt írunk, amikor Mrs. Leila Cody -a feltaláló felesége- a magasba emelkedett az amúgy is a megfigyelők felemelésére szolgáló Cody sárkányok sorba kötött szerelvényével. A fáma nem szól arról, hogy Mr. Cody milyen eszközöket vetett be felesége meggyőzéséhez, avagy a hölgy maga ajánlkozott a mutatványhoz. Mindenesetre a képet nézve, mai szemmel, rettentő nagy bátorságról tanúskodik az attrakció, nem beszélve arról a tényről, hogy kerek egy évvel megelőzte a Wright fivérek első repülését, amit a Kitty Hawk nevű sárkánnyukkal vittek végbe.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Sárkányokkal repülő… – Magazin bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Pali bá hozzászólása:

    Jó, hogy ilyen változatosak a hírek!
    Így tovább!!

Szólj hozzá a témához!