Galapagos – Magazin

Share Button

Mire is jó egy sárkány? – teheti fel a kérdést egy hozzá nem értő, vagy akit ez a kérdés nem foglalkoztatott. Aki egy kicsit körülnézett az oldalon találkozhatott itt és itt a most következő alkalmazással. A filmet 1967-ben vették fel a galapagosi Santa Cruz szigetén, ahol horgászathoz használják napjainkig a sárkányos technikát.

A leírások szerint a hozzáértők is kérdésessé tették az első sárkány(ok) kialakulásának-használatának időpontját. Más forrásokban böngészve ellentmondó információk jelennek meg, hol Kínát, hol a csendes óceániai térséget jelölik meg születési helyként.
A csendes óceáni vonalat követve viszont több helyen megjegyzik, hogy a horgászathoz évezredek óta használják a sárkányokat. De, hogyan is, és miért? Több okból kifolyólag:
– az ott élők rájöttek, hogy a halak elkerülik a hajók árnyékát, ezért hosszabb zsinórt tudtak használni a sárkány segítségével
– megoldást jelentett a sárkány a csali és a szerelvények vízbe érkezésekor hallható csobbanására is, amitől elriadnak a halak
– a sárkány ingázó, huzigáló mozgásával a csali izgalmas táncba kezd a halak számára, felkelti érdeklődésüket
– megoldást jelentett a halak megakasztására is, a sárkány húzása feleslegessé tette a “bevágás” mozdulatát
– és szerintem jól is szórakoztak! 🙂

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Galapagos – Magazin bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Amathil Amathil hozzászólása:

  Hát igen..
  Szívem csücske ez a két sport.
  Így összekapcsolva pedig óriási!

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   Sajnos a hazai terepviszonyok nem kedveznek ennek a párosításnak, szinte mindenhol lombos a környezet. Egy fránya tengerpart sokat lendíthetne… Na hagyjuk:)

 2. Amathil Amathil hozzászólása:

  Bizony! Mindent meg kell tenni, hogy saját tengerpartunkon sárkányhalászhassunk!
  Én megteszem amit csak lehet! Veszek lottót! 😀

Szólj hozzá a témához!